IBM būvē pasaules lielāko datu centru

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas IBM būvē pasaules lielāko datu centru

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #154818
    samurajs
    Participant

    Kompānijas IBM zinātniskā apakšvienība IBM Almaden (Sanhosē, Kalifornija, ASV) projektē pasaulē lielāko datu centru ar ietilpību 120 PB (petabaiti). Apjoms ir pietiekams ap 24 miljardu mp3 formāta dziesmu glabāšanai, vai interneta arhīva servisa Wayback Machine 60 kopiju izvietošanai (katra sastāv no 150 miljardiem lapu). Tāpat šāda serveru parka pietiktu, lai bez rūpēm uzturētu Facebook sociālo tīklu nākamos 13 gadus. Tā lietotāji ik dienas pievieno 25 TB infomācijas.

    Sistēmanalītiķis Steve Conway saka:” Jaunā datu glabātuve būs ievērojami lielāka par jebkuru, ko līdz šim esmu redzējis. Vislielākie mūsdienās pieejamie datu centri spēj piedāvāt vien 15 PB disku vietas.

    Jaunā datu centra pasūtītāja vārds netiek izpausts. Pēc S. Konveja vārdiem, šāds milzīgs komplekss vajadzīgs, lai “simulētu globāla mēroga notikumus”. Varēšot risināt skaitļošanas uzdevumus gaidāmā laika un zemestrīču prognozēšanas sfērā, dzīvu organismu pētniecībai šūnu līmenī utt.

    Konstruktīvi IBM datu centrs sastāvēs no serveriem ar tradicionālajiem HDD – to būs 200 tūkstoši. Lai šādu masīvu pasargātu no pārkaršanas, paredzēta ūdens dzesēšana.

    Datu rezerves kopēšanai izmantota oriģināla tehnoloģija, kas nodrošina sistēmas netraucētu darbu bezgalīgi ilgi. Ja kāds HDD iziet no ierindas, un tiek nomainīts – dati uz tā pamazām atjaunojas automātiski. Zinātnieki nolēmuši lietot visai arhaisku IBM failsistēmu GPFS, kurai piemīt interesanta īpašība: failu var sadalīt un daļiņas izmētāt pa daudziem HDD. Līdz ar to ar daudzskaitlīgu paralēlu read-write procesu palīdzību var pamatīgi samazināt disku operācijām nepieciešamo laiku. Eksperimentos ar GPFS 1 miljarda failu indeksēšanai patērēja 43 minūtes laika. Iepriekš tam vajadzēja vismaz 3 stundas.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_ibm_supercomputer_1fab8_1.jpg[/img]

    Avots 1 u.c.

    #274938
    usins
    Participant

    Vauu.. un kas notiek, ja datu centru noness? cik saprotu, viss atrodas zem viena jumta…. tad labāk 50 mazākus un iespēja, ka visi vienlaicīgi noklāsies ir minimāla.

    #274939
    nevertell
    Participant

    Mjā, bet ja datiem vajag būt ātri pieejamiem ?

    #274940
    daGrevis
    Participant

    Tādās vietās datus uzglabā… nevis visu laiku sūta šurp-turp. 🙂

    #274941
    nevertell
    Participant

    Ne vienmēr.

    Mūsu bibliotēkai vajagot milzīgu datu centru, pie kura “vēsturnieki” var fiksi piesūkties klāt un lasīt skenētas grāmatas, ap 20 megabikšu tiff’s uz lapu.

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā