Tests: Canon PowerShot G11

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Testi Tests: Canon PowerShot G11

Tiek skatīts 3 ierakstu – 1 līdz 3 (no 3 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #150696
    shady
    Participant

    Š oreiz aplūkosim vienu no atsauksmēm bagātākajām kamerām. Tā ir Canon PowerShot G11. Š ī kamera ir pēctecis jau iecienītajam G10 modelim. Cik nu dzirdēts no atsauksmēm, tad šo ciparkameru ir iecienījuši profesionāli fotogrāfi un izmanto kā savu otro kameru. Lai gan šī nav spoguļkamera, tomēr tai ir ļoti augsti parametri un kvalitāte.

    Pēc šo labo atsauksmju gūzmas, gribēju arī pats izmēģināt, un tad nu padalīšos ar saviem iespaidiem.

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_bilde1_kop_1.jpg[/img]

    Ekrāns

    Iesākumā var pieminēt atlokāmo kameras ekrānu, kuru var grozīt un pārlikt uz jebkuru pusi, un nofiksēt jebkādā, sev vēlamā leņķī. Iespējams, ka kāds nenovērtē šo iespēju. Teiksiet – kas tur īpašs? Daudzām kamerām ir iestrādāts liels displejs, un pat nekas nav jāgroza. Es arī iesākumā tā domāju, ka tas ir maznozīmīgs papildinājums. Bet padomājiet, šādā stāvoklī ekrāns kļūst neaizsargāts no bojājumiem. Tāpēc bez liekas domāšanas varam to pagriezt, lai ekrāns tiktu paslēpts uz iekšpusi. Arī citi leņķi mēdz noderēt dažādās situācijās, piemēram, kādā pasākumā, kur kamera ir uz statīva filmēšanas režīmā un dēļ novietojuma nav iespējams skatīt to savā acu augstumā – atlokam displeju vajadzīgajā rakursā un nejūtamies traucēti! Vai arī vēlies bildēties ar draugu, bet negribi to darīt pa “aklo”- lūdzu, pagriez ekrānu, izstiep roku, un redzi, kā abi izskatieties kadrā.

    Ekrāns pa diagnonāli ir 2,8 collas liels ar PureColor II VA tehnoloģiju.

    Inženieri ir pacentušies, lai attēla kvalitāte uz ekrāna būtu atbilstoša reālajam iznākumam, un fotogrāfs varētu redzēt jau uz ekrāna iznākumu bez vēlākas vilšanās.

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_bilde2_ekrans_1.jpg[/img]

    Tehniskās iespējas

    Kamerā ir iestrādāta sistēma, kura samazina attēla trokšņu līmeni. Par to jāpateicas augstjūtīgai 10 Mpix matricai un uzlabotam attēlu apstrādes procesoram (DIGIC 4). Rezultātā tas paaugstina attēlu kvalitāti par divām pakāpēm salīdzinājumā ar tā priekšteci – PowerShot G10.

    Modernizēta ir arī kontrasta korekcija (i-Contrast), kura palīdz novērst detalizācijas zudumu ēnā un koriģē pārgaismotus plankumus. Tas lieti noder, ja fotografē kādu ainavu, kurā ir krasa atšķirība starp gaišiem un tumšiem laukumiem. Nereti defekti rodas, ja fotografē portretu uz dabaskatu fona – arī šeit tiek optimizēts attēls.

    Kamerā ir pielietots augstas klases objektīvs ar 5x platleņķa zoomu (20mm) un optisko attēla stabilizatoru (IS), kas paaugstina attēla kvalitāti.

    Kas man patika šajā kamerā? (arī tehniskie dati)

    Kamerā ir plašs ISO vērtību diapazons: 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

    Tas dod iespēju pielāgot sev vajadzīgo gaismas jūtības režīmu, vadoties pēc apstākļiem.

    Ļoti patika tas, ka ir atvēlēts speciāls (grozāms) ISO regulētējs un vajadzības gadījumā nav jāmeklē izvēlnē un jāpārskata funkcijas, kamēr dabū vēlamo režīmu – atliek tikai pagriezt un operatīvi iegūt vēlamo iznākumu!

    Ir arī speciāls režīms īpaši zemam apgaismojumam, kur var sasniegt gaismas jutību pat līdz 12 800!

    Lai gan šī ir profesionāla kamera, tai ir iestrādāta arī “muļķu drošā” sistēma – Smart Auto! Kam tā vajadzīga? Š ī sistēma automātiski pielāgojas apstākļiem un pārslēdzas, piemēram, no normālā režīma uz macro (tuvplāns), no ainavas uz portretu utt… Tā analizē un salīdzina attēlus no kamerā pieejamajiem 22 foto režīmiem un pēc tam izvēlas optimālos uzstādījumus, lai iegūtu labāko bildi. Domāju, ka netrūkst cilvēku, kuriem nav pat ne mazākās nojausmas par kameras funkcijām un parametriem. Bet kādēļ gan lai viņiem tiktu liegta iespēja uzņemt labas, kvalitatīvas bildes? Līdz ar to šo ierīci var lietot gan amatieris, gan pieredzējis lietotājs, kurš pratīs manuāli uzstādīt vajadzīgos režīmus.

    Nenoliedzami šīs kameras pluss ir iznestās pogas, lai var ērti un ātri uzstādīt vajadzīgos parametrus. Iznests laukā ir sākot no ekspozīcijas kompensācijas regulatora, tuvplāna fokusēšanas līdz pat speciālajām pogām, kur var iestatīt konkrētajā situācijā vēlamo fotografēšanas režīmu.

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_bilde3_augsa_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_bilde4_aizmugure_1.jpg[/img]

    Kamera arī dod iespēju saglabāt datus RAW formātā, kas lieti noder dažādām specifiskām vajadzībām.

    Foto kvalitātes tests

    Stāstīt var daudz, bet lasītāji noteikti grib redzēt arī kādus attēlus, tāpēc nelikšu vilties!

    Tests Nr.1

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373363/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test1-a3.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373365/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test1-a4.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    Objektīvs ir asi zīmējošs, fotoaparāts precīzi attēlo visas pelēko toņu gradācijas. Pie ISO= 500-1000 matricas trokšņi pavisam nedaudz jūtami, bet tie absolūti netraucē. Kadra malās jūtama hromatiskās aberācijas ietekme (skat. palielinātu bildi zemāk), bet tāda ir arī “lētā gala” spoguļkamerām. Ja nepieciešams šo defektu labot – speciāla funkcija tam paredzēta programmā Photoshop Lightroom.

    Š eit izcēlu šo hromatisko aberāciju:

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373381/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Hromatiska-aberacija.jpg[/img]

    Test Nr. 2 (ISO tests)

    ISO:80

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373367/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test2-b1-80-1.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    ISO:400

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373368/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test2-b2-400-1.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    ISO:1600

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373370/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test2-b3-1600-1.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    ISO:3200

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373372/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test2-b4-3200-1.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    Kā jau lielākajai daļai digitālo kameru, vislabākās bildes tradicionāli sanāk ar mazajām ISO vērtībām. Reāli gan pat 1600 var lietot ar nosacījumu, ka būs pēcapstrāde, bet no 3200 labāk izvairīties.

    Tests Nr. 3

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373374/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test3-c3.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373375/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test3-c4.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    Ja nakts ainavu fotografēšanā tuvumā ir spuldzes, tad rezultāti sanāk normāli. Ja nekādas gaismas nav – obligāti vajadzīgs statīvs. Testos visas tāda veida bildes “no rokas” sanāca neasas.

    Tests Nr 4 (tuvplāna tests)

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373377/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test4-d3.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    [img]https://content5-foto.inbox.lv/albums123373379/kakis1q2w3e/Canon_PowerShot_G11/Test4-d4.jpg[/img]

    Nesamazināts attēls pieejams šeit:

    Ar macro režīmu (uzņemšanu no ļoti tuva attāluma) nekādu problēmu nav – viss sanāk labi.

    Secinājumi

    Š is modelis ir optimāls tiem, kurus neapmierina profesionālās spoguļkameras lielo izmēru vai svara, vai arī cenas dēļ, bet tomēr viņu prasības uz kvalitatīvu foto attēlu ir pietiekoši augstas. Lielu bonusu dodu par elastīgo displeju un papildpogu aprīkojumu. Neskatoties uz daudzajām pogām – ar šo kameru var apieties arī amatieris pateicoties Smart Auto režīmam.

    Cena Canon G11 nav nekāda mazā un to nemaz nevar gribēt – Latvijas interneta veikalos šī prece maksā ap 340Ls (dati uz doto brīdi ņemti no ww.salidzini.lv). Uzskatu, ka cena ir vairāk nekā atbilstoša šim aparātam un iesaku šo modeli arī citiem.

    Ja vēlaties iegādāties šo kameru jau tūlīt, tad kamera pieejama “Dateks” interneta veikalā:

    [img]https://notepad.lv/userpix/2_rsz_29_bilde1_kop_1_1.jpg[/img]

    Apskaties te!

    #229427
    GulbisRG
    Participant

    Varēji iemest kadu bildi iekštelpa kad sāk krēslot un jau ir vajadzīgs apgaismojums Auto režīma! Bet šei izliktās bildes tiešām labas.

    #229428
    Nelabojams
    Participant

    Izskatās nudien labs. Atlokāmo displeju savulaik novērtēju pēc tam, kad nopirku kameru bez tāda 😀 Papildus rakstā teiktajam ļoti vērtīgi to lietot spilgtā Saules gaismā, ja tā nāk no aizmugures un attēlu uz kameras dibensienas knapi var saskatīt, taču pagrozāms ekrāns ļauj no tā viegli izvairīties.

    Jutības ērta regulēšana arī milzu pluss; dažreiz netīkas (vai ir apgrūtinoši) ķimerēties ap iestatījumiem un izej uz kompromisu, strādājot “auto” režīmā…

    Platleņķis arī ir vērtība pati par sevi… var jau nopirkt objektīva uzliku – bilžu kvalitāte no tā necieš, bet piemēram, manam PowerShot A85 tā uzlika sanāk daļēji priekšā zibspuldzei un mazā apgaismojumā čiks vien ir…

    Spogulene jau būtu labākais risinājums, taču ekstremālos apstākļos pārāk smaga un liela, bet šeit rādās tiešām panākts ļoti labs kompromiss starp gabarītiem un kvalitāti/iespējām.

Tiek skatīts 3 ierakstu – 1 līdz 3 (no 3 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā