Mozilla Firefox rudenī centīsies revanšēties

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Mozilla Firefox rudenī centīsies revanšēties

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #162998
    samurajs
    Participant

    Š ovasar notikušajā izstrādātāju konferencē Mozilla All Hands 2017 uz skatuves nebija pierastā Firefox simbola – Ugunslapsas, kurš tur atradās jau vairāk nekā gadus. Tā vietā rēgojās bruņās tērpts monstrs, kas drīzāk atgādināja populāro komiksu varoni Iron Man. Firefox izstrādes vadītājs Marks Maijo stāstīja, ka esot pienācis laiks dot izšķirošo triecienu Google Chrome, lai pamudinātu pārbēdzējus atgriezties “Mozillas klēpī”. Patiešām pēdējo 7 gadu statistika ir pat ļoti neiepriecinoša: straujāk par Firefox popularitāti zaudējis vienīgi Internet Explorer. Š ābrīža līderis ir Chrome ar 63,47%, bet Firefox ieņem godpilno otro vietu ar nieka 13,83%.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_b8319_1.png[/img]

    Jāpiebilst, ka laiki ir mainījušies, un liela daļa klasiskā desktopa lietotāju pārmetušies uz viedtālruņiem un planšetdatoriem. Ja Googlei tur ir ko sekmīgi likt pretī, tad Mozillai arī itkā būtu, bet mobilā Firefox daļa ir tik niecīga, ka pat statistikā neuzrādās. Tāpēc “pārlūku kariņš” turpināsies tikai klasisko datoru arēnā.

    Ko tad saplānojis Mozilla?

    Par lūzuma punktu jākļūst Firefox 57, ko gatavo jau veselu gadu, un kurš iznāks 2017. gada 14. novembrī. Pirms dažām dienām sākās versijas testēšana. Patreizējais Mozilla izpilddirektors salīdzina to ar Lielo Sprādzienu: “Mēs ceram atgūt daudz tautas!” Turieties, Firefox nāk!

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_3d433e_1.jpg[/img]

    Firefox 57 būs zināmā mērā politizēts: kā pamatmērķi Mozilla nospraudis cīņu pret reklāmas monopolismu – Googles AdWords, Facebook jaunumu lenta utml. Lietotājus centīsies ievilināt kaut kādā komūnai vai “Firefox biedrībai” līdzīgā klubiņā, kur par gada abonentmaksu varēs saņemt VIP pakalpojumus (vēl nav zināms kādus tieši).

    Protams, daudz pārvērtību nāksies pieciest arī pašam pārlūkam. Te ir projekts Quantum, ko uzskata par stūrakmeni. Agrāk jau ieviesa daudzprocesu atbalstu, kas ievērojami kāpina veiktspēju. Vēl ir tādas inovācijas kā formatēšanas operāciju paātrinātājs Stylo, Quantum Flow (ja kāds modulis nokļūdās, to vienkārši atslēdz, lai nebremzē sistēmu), Quantum Compositor (lapas ielādes paātrinātājs), WebRender (hardware renderēšanas akselerators).

    Quantum ir uzskatāms par jauno Firefox dzini, kas nācis Gecko vietā. Pēc Speedometer testiem tas ir par 45% ātrāks Windows sistēmās, un par 38% – Mac sistēmās. Lai pievilinātu mājsaimnieces un visus citus mainstrīma lietotājus, kam ātrdarbības cipari neko neizsaka – būs jauna lietotāja saskarne Photon. Tur noteicošais ir plūdenas animācijas un ērti interfeisa elementi pie jebkuras ekrāna izšķirtspējas. Un pat taisnstūraina cilņu josla noapaļoto vietā. Ciļņu virsraksti būs uz melna fona, pēc noklusējuma aizvākts meklēšanas logs, adrešu joslā pievienota darbību izvēlne (pievienot grāmatzīmēm, saglabāt utt.). Kam ir skārienekrāni – ar piesitienu varēs pārslēgties uz touchscreen režīmu. Būs atjauninātas ikonas un visādi citi sīkumi.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_01022_1.png[/img]

    Jācer, ka visi add-onu izstrādātāji būs laikā pārtaisījuši savus paplašinājumus uz Web Extensions API standartu, jo līdzšinējais vairs nedarbosies.

    Attēlā: jaunais Firefox imidžs

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_1022dc170e_1.jpg[/img]

    #330820
    MeistarsUnVergs
    Participant

    Atlaist peģikus no darba, atgriezties atpakaļ uz Firefox 3.6 – 4.0 dizainu. Izbeikt ķēmošanos ar jaunu mažorversiju ik pēc 2 nedēļām.

    Google Hlamu nepārspēs kaut vai tāiemesla dēļ, ka to spyware kā nevēlamu papildus instalāciju piedāvā daudzas Freeware programmas. Pat Skype installeris savulaik piedāvāja instalēt Chrome.

    #330821
    E-500
    Participant

    Man vairāk interesē, kad FIrefox jaunākās versijas atkal liks pareizu laika zīmogu uz printētajiem dokumentiem, nevis “01.01.70”.

    #330822
    m_janis
    Participant

    Varbūt meklē vainu savā pusē? Tikko eksperimenta pēc izprintēju – 08.08.17 21:00 – viss atbilstoši LV birokrātijas standartiem.

    #330823
    E-500
    Participant

    Vaina ir tieši jaunākajās Firefox 53+ Linux versijās, jo vecākās versijās <=52 tāda problēma nepastāv. [img]https://i.imgur.com/LQPa9bW.png[/img]

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā