2012 nav apokalipse jauniem x86 procesoriem

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti 2012 nav apokalipse jauniem x86 procesoriem

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #154673
    TrakaisKursis
    Participant

    Neskatoties uz to, ka sabiedrības jutīgāka daļa informāciju par notikumiem finanšu tirgos, uztver kā kārtējo 2012. gada apokalipses priekšvēstnesi, visi x86 procesoru ražotāji (ieskaitot pat plaši nepazīstamos) neko par apokalipsi nav dzirdējuši un nākamajā gadā grasās izlaist jaunus procesorus.

    Kas tad ir galvenie izaicinājumi, kuru īstenošana, ļautu procesoru ražotājiem iekarot datorlietotāju sirdis?

    Pirmkārt, tā kā gigahercu pieaugums ne vien ģeometriskā, bet arī aritmētiskā progresijā ir ierobežots, nākas meklēt citus risinājumus kā palielināt veiktspēju. Inženieri ir spiesti izdarīt izvēles starp kodolu skaita palielināšanu (kas ne vienmēr garantē rezultātus, jo Amdāla likums nosaka, ka, palielinot kodolu skaitu, katra atsevišķa kodola veiktspēja mazinās) vai arī meklēt risinājumus arhitektūras un tai piegulstošās perifērijas optimizēšanā.

    Otrkārt, jaunu tehnoloģisko procesu adaptācija, kas līdz ar pašu procesora tranzistoru izmēra samazināšanu, ļauj uz procesora izvietot vairāk tranzistoru, samazināt siltumizdali un elektropatēriņu.

    Treškārt, jaunu instrukciju ieviešana, kas ļautu datoram efektīvāk tikt galā ar tiem uzdevumiem un izaicinājumiem, kurus liek uzņemties šībrīža un tuvākās nākotnes datorlietotāja dzīvesstils un paradumi.

    Kādus tad pārsteigumus mums gatavo nākamā gada “ciparu zirdziņi”?

    Intel corp.

    SandyBridge arhitektūra 2012. gadā atrod savu turpinājumu Ivy Bridge procesoros. Tie, pirmkārt, ir ražoti 22 nanometru tehnoloģiskajā procesā (kas tiem ļaus darboties par 37% ātrāk, patērējot mazāk elektroenerģijas), otrkārt tajos tiks izmantoti revolucionārie Intel Tri-Gate 3d tranzistori, kuriem salīdzinājumā ar tradicionālajiem tranzistoriem, ir ļoti būtiska priekšrocība – elektroni tajos pārvietojas nevis vienā plaknē, bet trijās. Kā apgalvo Intel, tad inženieri varēs veidot 3d tranzistoru torņus un jebkurus citus tranzistoru masīvus, kas ievērojami vairos datora veiktspēju, kā arī ļaus ietaupīt elektroenerģiju. 3d tranzistoru pielietojuma lauks būs teju vai neierobežots – tos varēs izmantot ne vien jaudīgos serveros, bet arī mazjaudas mobilajās ierīcēs.

    [img]https://static.mobime.ru/blogs/2011/05/05/11955_1.jpg[/img]

    Cita ne mazāk svarīga izmaiņa ir DirectX11 un OpenCL 1.1 atbalsta parādīšanās. Pirmais būs svarīgs tiem datorlietotājiem, kas mīl uz datora padzenāt jaunākās, bet ne jaudīgākās spēles, otrs – tiem lietotājiem, kas grib, lai skaitļošanas uzdevumos piedalītos arī grafiskais kodols ar tā jaudu. Nevar arī nepieminēt jauno AVX instrukciju parādīšanos “īvju tilta” komplektācijā; datormākslinieki to noteikti novērtēs, lai gan savu labumu no šīs instrukcijas gūs visi, kas atskaņos filmas vai darbinās spēles – tās būs ātrākas un mazāk noslogos procesoru. Pirmoreiz plaši pieteiktais PCI Express standarta atbalsts, ko varam ieraudzīt uz Intel nākotnes garabērna, pagaidām ir vērtējams kā ieguldījums nākotnē – šobrīd nemaz nav tik daudz 3. standarta iekārtu.

    AMD

    [img]https://www.expreview.com/img/review/Bulldozer/Bulldozer_01.jpg[/img]

    AMD piedāvājums nākamā gada datorgardēžiem ir krietni vien plānāks, bet to var saprast — AMD nav tik milzīgas inovāciju un pētnieciskās jaudas, kādas ir Intel. Tomēr arī “otrais brālis” ir mums sagatavojis iespaidīgu piedāvājumu – Uztjūnētu Buldozeru (lūdzu, nesajaukt ar Š leseru). Jaunais buldozers pārsvarā ir ieguvis kosmētiskus uzlabojumus – jaunu Turbo kodola (procesora pašvirstaktēšanās) versiju, jaunu procesora ligzdu, jaunu grafisko kodolu un labākus energoefektivitātes rādītājus. Procesors varēs arī lepoties ar jaunākajām AVX un CLMUL instrukcijām, kā arī ar paša AMD smadzeņotavās tapušajām XOP un FMA. Augstākminētie pieticīgie (salīdzinājumā ar Intel) uztjūnējumi gan nemazina AMD Bulldozer arhitektūras perspektivitāti kā tādu — hibrīdprocesors ar spēcīgu grafisko sirdi bija, ir un, jācer, aizvien būs spēcīgs arguments, izvēloties datoru. Un aiz kalniem nav arī 2013. gads, kad buldozerus štancēs 22 nanometru tehnoloģiskajā procesā.

    VIA Technologies

    Nebūs taisnība, ka “jo tālāk mežā, jo resnāki partizāņi”. Š is ir gadījums, kad “mežā gan ir tālu, taču partizānis ir izliesējis”. Izmocījusies ar savas jaunās arhitektūras Issiah, kas ir VIA Nano procesoru pamatā, uztjūnēšanu, VIA ir nostājusies uz relatīvi stingrām kājām, saviem klientiem piedāvājot 2-kodolu arhitektūras Nano X2 un VIA Eden X2 procesoru formā.

    [img]https://xtreview.com/images/VIA%20nano%20quadCore%20l4700%201.jpg[/img]

    “Apokalipses” gadā pie klientiem nonāks arī četrkodolu arhitektūra, kura patiesībā ar neko revolucionāru neizceļas, ja to salīdzina ar VIA Nano X2 procesoru – tas ir ar divi reizināts divkodolnieks. Kas attiecas uz tā jaudu, tad tā ir jau tikusi notestēta un robežšķirtnē starp zemāko un vidējo segmentu uzrāda teicamus rezultātus apvienojumā ar iespaidīgu mazu energopatēriņu, bet tas arī ir viss. Drošticamu ziņu par VIA iecerēm VIA Quad Core Nano procesoru ražot 28 nanometru tehnoloģiskajā procesā šobrīd nav.

    DM&P Electronics

    Lai arī pat tiem, kas sekoja līdzi DM&P Electronics procesoru līnijas attīstībai, šķita, ka šie puiši neko jaunu nedomā, tomēr tā tas nav. Izrādās, ka Vortex86 procesoru ražotājs, kas pārsvarā strādā uz robotikas entuziastiem, nākamgad ir iecerējis izlaist jaunu pilnrisinājuma procesoru, kam vēl pat nav dots vārds.

    [img]https://pc.watch.impress.co.jp/docs/2008/0421/esc04_27.jpg[/img]

    Atbilstoši pašas kompānijas sniegtajai informācijai tas būs Vortex86MX+ procesors (Pentium 1 klases procesors ar 1GHz maksimālo taktsfrekvenci) ar ievērojami paplašinātu integrētās perifērijas atbalstu. “Ciparu zirdziņšâ€ iegūs COM5~COM9 portus, datu apmaiņas ātrums pieaugs līdz 6Mbps, procesora iespējas tiks papildinātas ar PCI-E un SATA pieslēgvietu atbalstu, motora kontroles atbalstu un ISA sistēmšinu. Par nomaiņu uz citu tehnoloģisko procesu ziņu nav, bet vajadzētu. 2012. gadā izmantot 90 nanometru tehnoloģisko procesu izskatās pēc orģijām antīko lietu veikalā.

    RDC Semiconductors

    Arī RDC Semiconductors inženieri ir sapratuši, ka laikmeta gars un paradumi paģēr procesora modernizāciju, lai varētu atrisināt “pudeles šaurā kakla” problēmu, kas rodas, kad datorlietotājs vienlaicīgi uz datora risina dažādus uzdevumus.

    [img]https://www.taiwantrade.com.tw/resources/member/163887/productcatalog/a084fc57-e75b-4f9d-bfd9-30d643de800a_MCU_32.jpg[/img]

    Lai arī šī procesora ražotāja galvenais klients ir Taivānas valdība, kuras nekritisko IT sistēmas daļu veido RDC ražojuma procesori, mikrokontrolieri un citas shēmas, tomēr arī Formozas salas ierēdņi ikdienā strādā ar arvien lielāku datu apjomu, tāpēc gluži loģisks ir RDC nodoms 2012. gadā 65 nanometru tehnoloģiskajā procesā izlaist jaunu, ar 3. līmeņa kešatmiņu 2GHz spēcinātu pilnrisinājuma procesoru – G5300.

    Kurš no procesoriem savā klasē Jūsuprāt būs patīkamākais pārsteigums datorlietotājiem?

    #273910
    Evers
    Participant

    Smilšaino tiltu izlaidīšu, gaidīšu Efeju tiltu. 🙂

    #273911
    TrakaisKursis
    Participant

    Es tagad ar īsti nezinu, ko ņemt … Būs jāgaida testi, lai gan arī man ir tāda droša sajūta, ka Intelam tehnoloģiskais pildījums ir jūtami spēcīgāks nekā konkurentiem. Un tomēr neskatoties uz to AMD un VIA aizvien ir apsveramas alternatīvas. Katram pēc vajadzībām, katram pēc nopelnītā.

    #273912
    Garinsh
    Participant

    “Pirmais būs svarīgs tiem datorlietotājiem, kas mīl uz datora padzenāt jaunākās, bet ne jaudīgākās spējas…”

    #273913
    TrakaisKursis
    Participant

    Paldies par norādījumu, ir izlabots.

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā