2017. gadā viedtālruņi kļūs gudrāki par cilvēkiem

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas 2017. gadā viedtālruņi kļūs gudrāki par cilvēkiem

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 20 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Analītikas kompānija Gartner Barselonā notikušajā pasākumā Gartner Symposium/ITxpo 2013 prognozēja, ka ap 2017. gadu viedtālruņi kļūs gudrāki par cilvēkiem. Š eit netika domāts mākslīgais intelekts, nedz arī ierīču iekļaušana Skynet līdzīgā fantastiskā tīklā. Vienkārši viedtālruņiem būs pieeja visiem datiem par savu saimnieku, un tie iemācīsies informāciju analizēt, atbrīvojot cilvēku no daudziem rutīnas darbiem. Š ādai paredzēšanai dots nosaukums cognizant computing, un tā būs mākoņdatošanas nākošā pakāpe.

“Viedtālruņi pārspēs cilvēka iespējas ap 2017. gadu,” komentēja Gartner viceprezidente Karolīna Milanesi (Carolina Milanesi). “Ja uz ceļiem izveidosies sastrēgums, jūs tiksiet pamodināti agrāk, lai nenokavētu svarīgu tikšanos ar bosu. Vai arī jūsu vārdā automātiski nosūtīs atvainošanās ziņu kolēģim, ja tikšanās plānota ar viņu. Viedtālruņi savāks konteksta datus no kalendāra, sensoriem, izmantos informāciju par abonenta atrašanās vietu un privātos datus.”

“Mobilie tālruņi pārvērtās viedtālruņos, pateicoties divām lietām – tehnoloģijām un aplikācijām,” turpina analītiķe. “Pateicoties tehnoloģijām, parādījušās jaunas iespējas kā fotografēšana, ģeolokācija un vides parametru noteikšana, kamēr aplikācijas pieslēdza lietotājus jaunām funkcijām, kuru aicinājums ir uzlabot mūsu ikdienas dzīvi sociālajā, informatīvajā, izklaides un produktivitātes sfērās.”

Ar personālā mākoņa parādīšanos paplašinājās pašu viedtālruņu iespējas. Pirmais darbs būs laika ietaupīšana, atbrīvojot cilvēku no ikdienišķajiem rutīnas darbiem kā kalendāra aizpildīšana, auto pieteikšana tehniskajai apkopei, uzdevumu saraksta sastādīšana, draugu un paziņu apsveikšana svētkos un rutīnas darbs ar e-pastu. Vēlāk, līdz ar uzticības kredīta pieaugumu viedtālruņiem, tiem sāks uzdot sarežģītākus uzdevumus, un te sākas cognizant computing laikmets.

Analītiķi izdala četras cognizant computing stadijas:

1. Sync Me (sinhronizē mani)

2. See Me (seko man)

3. Know Me (zini visu par mani)

4. Be Me (aizstāj mani).

Patlaban tehnoloģiju līmenis atrodas Sync Me un See Me līmenī. Līdz Know Me un Be Me vēl ir ko iet. Paredzams, ka tuvākajos divos gados cognizant computing tiks strauji attīstīts. Plānoti arī jauni pakalpojumi un peļņas iespējas – piemēram mārketinga jomā viedtālrunis laicīgi atgādinās, ka mājās tuvojas beigām tualetes papīra krājumi un laiks papildināt rezerves:)

[img]https://notepad.lv/userpix/28_440_a1274_1.jpg[/img]

Avots

RicoPico
    Participant

Quote:

viedtālruņiem būs pieeja visiem datiem par savu saimnieku, un tie iemācīsies informāciju analizēt

Man vienīgajam tas nešķiet diez ko forši? Google savu garo degunu bāž aizvien dziļāk dvēselē, un sludina to kā “sabiedībai ļoti nepieciešamu” pasākumu. Drīz pēc tā kā nopirdīšos, man atnāks nitifikeišans par to, kur iegādāties gaisa atsvaidzinātāju, proktologa privātprakses tālruniņa numurs, tuvākās WC atrašānās vieta (+ navigācija uz to) un uzticības tālrunis anonīmo pirdēju-fetišistu biedrībai.

samurajs
    Participant

Nu vai tad mēs nezinām, kā marketinga trendi veidojas? Piedāvās tev deo, proktologu utt. ar 25% atlaidi, un pirdīsi laimīgs tālāk 😀

Crow
    Participant

Tīri tikai virsrakstu izlasot – vairākumā gadījumu viņi jau tagad ir.

m_janis
    Participant

Jāsapērkas kādi pārdesmit vēl pieejamie “neviedie” – lai līdz mūža galam pietiktu.

overnixs
    Participant

Sapirktu, ja zinātu ka vēlāk neizdomā jaunus SIM kartes standartus. 😀 xD

Es vispār varu tikai pabrīnīties par cilvēkiem kam patīk tie viedi mēslu telefoni. Es labāk tad nēsāju parasto mobīlo + portatīvo datoru + digitālo fotoaparātu. 🙂

BERILS
    Participant

…somā, a es kabatā. Vēljoprojām nesaproti tos cilvēkus?

Bet par tēmu : nekā tur laba nav pat tajā 1. un 2. punktā kurā diemžēl jau esam nonākuši, sync and follow, jo informācija glabājas baitos, cietajos diskos, lielās servertelpās, ofisos ārpus Latvijas, mums neredzot un nezinot kur. Protams, ka šiem ievāktajiem datiem ir izstrādātas apjomīgu rindiņu programmas kas sijā informāciju tik tālu, ka pat spēj nojaust kāda vella pēc tu dodies tur, un raksti tam to. Es teikšu, ka ir pagājuši 3 gadi kopš tiešām ļoti tiešas un tīšas spiegošanas globālā režijumā, un ne tikai no gūgles puses, bet no visa, un visur. Jo kā jau zināms uz pasaules nav ITNEKÄ€ DÄ€RGÄ€KA PAR INFORMÄ€CIJU(iegaumējiet to)! Itkā ir ērti izmantot to pašu navigāciju ,un tomēr vienmēr kāds sirš par to, ka redz, šeit manu pastkasti neatrada, un peļķes šajā navigācijā nav – tapēc sūds , bet šeit mēs nonākam pretstatā ar mūsu ērtumu un spiegošanas taktiku. Bet kad cilvēkam uzdodam jautājumu, vai tu gribētu, lai šī peļķe ir redzama, bet mēs tevi 3 dienas novērosim?Atbilde kā kārtīgam aitu baram , MĒĒĒ….

Arī latteliņkoms aktīvi priecē pakalpojuma lietotājus ar VoIP , jo večī, kādu dienu tava saruna ar Aļošu, varētu būt pat ļoti noderīga lai atbildētu uz jautājumu, kapēc, slavika sieva ar bmw x17 vakaros nozūd un neceļ telefonu pat miesīgam vīram.

Tikai jautājums , līdz kādam līmenim tas viss nonāks vēlāk, vai mēs spēsim pa 500eiro(laigan maz ticams ka tāda sūdaina valūta vēl eksistēs) noklausīties kaimiņa vakardienas sarunu 3minūtes , vai pa 750eiro redzēt ko vakar šis brovzējis?

Krievi šajā lauciņā manliekas ir krietni atpalikuši. Pilna rusija ar itelefoniem, bet kā šie spiego “sabiedrotos”, vēljoprojām ar aģentiem, i vso ?

[Atvainojos par aborigēna līmeņa pieturzīmju pielietojumu]

aoma
    Participant

Nevajag nemaz smārtu – jau tagad arī daudzi parastie mobilas ir gudrāki par saviem īpašniekiem, tas pats kalkulators, T-9 vārdnīca, kaut vai numuru katalogs, kas aizstāts ar vārdiem un iesaukām – diemžēl šai ziņā es arī pats grēkoju, nekad neesmu varējis kaudzi ar tel. numuriem atcerēties 😀

Bet nu telefons par mani neiestāsies, šai ziņā es esmu par sevi pārliecināts.

overnixs
    Participant

Sry nē. Kāds prieks būtu skatīties video materiālu uz tik mazu displeju, vai uzspēlēt spēli un nerunāsim par dokumentu rakstīšanu. Un interneta pārlūkā sedēt uz viņiem nu ir totāls murgs. Un kodēt piemēram web lapas būtu tas pats kas paņemt karoti un rakt bedri. 😀

Kāpēc tad tāds murgs ir vajadzīgs varat izskaidrot viedtalruņa īpašnieki ?

Es tikai varu iedot knapu plusu ko sauc par pirksta dauzīšanu pa dispēju/ekrānu. 😀

Participant

Tu it visur staipi līdzi mobilo telefonu kopā ar fotokameru un portatīvo? Karte arī tev vienmēr kādā kabatā mētājas vai arī tavā maģiskajā somā ir kāds TomTom? Ja tev vajag noskaidrot autobusu/vilcienu sarakstus, tu zvani uz 1188 un gaidi operatoru vai arī ver vaļā savu maģisko somu un meklē starp daudzajiem gadžetiem savu portatīvo datoru un sāc meklēt tuvāko WiFi?

Š odien, piemēram, attapos, ka manai bankas kartei ir beidzies termiņš, uzreiz SEB aplikācijā noskaidroju tuvākās filiāles un ar GPS palīdzību skraidīju pa ieliņām, kuras nepazinu, un veiksmīgi nonācu galā. Kā darītu tu?

Bērns.

overnixs
    Participant

#Hominidae

Es labāk nēsāju tādu somu, nekā lietoju to spēļmantiņu.

Ja es būtu ārpus mājas es noziedotu tos pāris ~30sant. vai cik tur jāmaksā un pazvanītu 1188.

Aizietu mājās, ieslēgtu datoru un apskatītos interneta kartē kur atrodās viņu filiāles. Vēl pirms 10 gadiem bez viedtālruņiem dzīvojām, visu atradām ša vai tā. Tagad tāda sajūta, ja cilvēks pazaudē savu viedtālruni viņš vairs neko atrast nevarētu.

Lielais vecis. 🙂

BERILS
    Participant

Cik noprotu Tu nestrādā, bet ja, strādā tad nekustoties. Personīgi darbā nākas ļoti bieži izmantot A-GPS un datoru, tapēc ir iegādāts gan viedsūds, gan eee pc.

ruukjis
    Participant

Ja, es strādāju – man ir dators, ja es braucu ceļojumā vai uz kādu ievērības cienīgu pasākumu – man ir līdzi mans advancētais ziepju trauks.

Ja es esmu iepēries sastrēgumā vai vārtos pludmalē un man zvana kolēģis, ka viņam nobloķējusies parole/nav piekļuve kādam resursam/jebkāda-cita-nenozīmīga-problēma – man ir mans telefons.

Ja man kāds ietriecas sānā, ja vajag piefiksēt kāda sabiedriskā transporta kustības sarakstu – man ir mans telefons.

Ja esmu iemaldījies kārtējā Rīgas vienvirziena ieliņā un zaudējis jebkādu orientāciju – man ir mans telefons.

Rezumē – esmu mobilāks, uz notikumiem spēju reaģēt operatīvāk un man nav zils plecs no neprātīgi smagas somas staipīšanas.

Participant

Overnixs;

Interesanti, cik efektīvi tev 1188 operators pastāstītu, kā tikt no punkta A līdz punktam B, ja ceļš ved cauri Rīgas centram, kur ir daudz ieliņas un sānieliņas. Un tā ir tikai mazā Rīga. Veiksmi Londonā. Ak jā, tev ir papīra karte.

Nu man laiks nebija, lai uz mājām ietu un ieslēgtu datoru, zini kā, darbs, lekcijas..

Vēl pirms 10 gadiem cilvēki visiem uz ielas prasīja, kā tikt tur un tur, aiz katra otrā līkuma atkal apjūkot un prasot nākošajam pretī nācējam. Manis pēc tā vari darīt vēl tagad, vari staipīt līdzi somu, koferi, ceļojuma čemodānu ar ierīcēm, vari zvanīt un tērzēt ar 1188 operatoru svešā vietā, taču tā tava attieksme komentāros.. ehh.. Tā var runāt tikai cilvēks, kuram nekad nekas spontāns dzīvē nenotiek.

RicoPico
    Participant

Zvaigžnu kari, ibitīt. 😀 Varu piekrist abām pusēm, un tomēr man kabatā mīt Samsūds. Tāpat es pamīšus mēdzu lietot ziepju traukus, laptopus, papīra kartes, stulbtelefonus, USB zibatmiņu utt… Nesaprotu dibena vaigu sasprindzinājumu PAR vai PRET viedtālruni. Gribi- lieto, negribi- ak Jezus- nu tad nelieto! Kur cepiens? Taisnības cīnītaja gēns pamodies?

overnixs
    Participant

Viens no iemesliem kāpēc man viņi riebjās jo katrā vietnē kur tu tik ieej tik lec acīs viņi. Apskaties pašmāju nākotnes parku tur tik stāsta par to viedo tālruni. Kādreiz pirms ~5 gadiem bija normāls raidījums. Ieej kāda IT lapā atkal tas viedais tālrunis pa kājām. Otrs iemesls lietoju viedo telefonu pirms ~gada tracināja kā nav nets, tā viņš ir neizmantojams. Bija pat tā ka prostas spēles nestrādāja un tās bija itkā prostākās single player. 😀

msh
    Participant

Kāpēc kaut kur apkārt būtu portatīvais jāstaipa? Fočēšanas funkcija varbūt vēl ir noderīga, bet tas ir koks ar diviem galiem – pašam, par laimi, nav gadījies būt tādā situācijā, bet kur rodas visādu atgadījumu video netā? Pareizi, vismaz viens idiots tā vietā lai palīdzētu, grozīja savu plakano telefonu notikuma virzienā. Mašīnai bardaks parasti ir pietiekami liels lai tur ieliktu gan karti, gan tomtomu, bonusā atkrīt nepieciešamība pēc autobusu un vilcienu saraksta. Man arī patīk kā tu sarežģī dzīvi – man beidzās kartei termiņš, es devos uz bankas filiāli, kurā izņēmu karti, un savācu jauno karti – tev, nez kāpēc, vajag plakano telefonu lai atrastu citu filiāli 😀

ruukjis
    Participant

Haha, tad lūk kur problēma – psiholoģiska trauma + neproti ar to verķi apieties.

Nelabojams
    Participant

Crow jau pareizi atzīmēja… tikai gribas pārfrāzēt tā, ka caurmēra lietotājs jau sen ir stulbāks par savu telefonu 😀

Participant

Kādu “citu filiāli”?

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 20 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā

Vai vēlies saņemt jaunumus no Notepad.lv?