AMD ierobežos veco videokaršu atbalstu

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas AMD ierobežos veco videokaršu atbalstu

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 21 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Paredzams, ka no vasaras vidus, kad iznāks Catalyst draiveris 12.7, tiks ierobežots atbalsts vecākām AMD videokartēm. Regulāri atjauninājumi tad iznāks tikai HD 5000 sērijas kartēm un jaunākām. Kam vēl saglabājušās HD 2000, HD 3000 un HD 4000 grafikkartes – uz atjauninājumiem mazas cerības. Taisnību sakot, jāsaka, ka īpaši bēdāties nenāksies – šīm kartēm visai sen jau nekas radikāls un veiktspēju kāpinošs nav parādījies.

Daudz sliktākā stāvoklī nu būs Linux lietotāji. Jau tā trūcīgais AMD draiveru atbalsts kļūs vēl trūcīgāks. Jauni Linux distributīvi iznāk ik gadus ar jauniem Linux kodoliem, un tiem neviens vecajām grafikkartēm domātos draiverus vairs nepielāgos. Visticamāk, ka nāksies iztikt ar atvērtā koda amatierdraiveriem, kuru darbspēja mēdz būt zem katras kritikas.

Kā izpētījis Linux portāls Phoronix, vēl pārdošanā ir diezgan daudz HD 2000 – 4000 sēriju videokaršu. Populārajos interneta veikalos vēl sastopami desmitiem modeļu. Vairākas HD 4000 sērijas kartes šobrīd nopērkamas arī Latvijas veikalos.

[img]https://notepad.lv/userpix/28_linuxcat_1.jpg[/img]

Sīkāk lasām 7-daļīgā oriģinālrakstā.

iKey
    Participant

maksimālā sula no tām ir izspiesta.

Un kādēļ par Linux šūmēties? uz tā jau nav nevienas nopietnas spēlītes vai progas, kuram zvērīga katiņa ir vajadzīga. Ja nu vienīgi pārākais jaunums viņiem skaitās kāda spēle, kuru °uz Windas vai konsoles ir trenkājuši pirms 8-7 gadiem.

msh
    Participant

Kā tas ir – nav nevienas nopietnas spēles vai progas? 😀 Nopietnu spēļu izdevēju, kuri izlaiž savām spēlēm arī linux portus, skaits tikai palielinās. Par XGL nerunāsim – kad to izlaida dažus gadus atpakaļ, pamēģināju – pirmais iespaids bija graujošs, atšķirībā no cāļa/sivēna noklusētajām tēmām – nu labi, tantes stāsta ka resursus XGL vajagot jūtami mazāk nekā maikrosofta ekvivalentiem 🙂

aoma
    Participant

Par Linux neviens nesatraucas. Tie daži tūkstoši, kas lieto šo modeļu kartes uz Linux platformām, tirgu nespēj ietekmēt, ja kāds arī nopirks konkurentu ražojumu, priekš kopējām tendencēm tas būs smieklīgi maz.

Taisnības labad jāpiebilst gan, ka arī nVidias “īpašniekdraiveri” salīdzinot ar Windows vidē pieejamajiem liekas kaut kādi apdalīti, bet kuru tad tas interesē, servakos videokartes tāpat neviens neizmanto.

piwchix
    Participant

Nē nu tiešām, vai nav laiks izbāzt galvu ārā no savas mazās melnās pašizdomātās taisnības kastītes? Ar nezināšanu nevajag plātīties.

aoma
    Participant

Varbūt paskaidrosi, viedais, ko esmu palaidis garām? Ka Linuxam pievienojušies 3 jauni lietotāji, bet 4 pārgājuši atpakaļ uz Windows? 😀

Paskaidro man, nezinītim, dažos īsos vārdos, kā piespiest 3 monitorus pārslēgt ar man pierastiem hotkejiem, nevis tiem, ko kāds divpadsmitpirkstis uzskata par labu esam, pie tam, lai darba vidē galvenais būtu tas, pie kura sēžu, nevis starpa kaut kur pa vidu un logon lai rāda tajā, kas stāv uz datorgalda, nevis lielākajā pēc izmēra, pie tam, lai nebūtu pārsteigumu, ka visiem ir dažādas izšķirtspējas un atjaunināšanas frekvences.

Protams, pēc zināmas ņemšanās kaut ko lietas labā izdarīt var, bet tas nav ērti, lai neteiktu kaitinoši.

Par veiktspējas krišanos labāk nerunāt, tā ir katastrofāla pat pie mazākajiem bling-bling.

piwchix
    Participant

Lūk par to es arī runāju, joprojām sēdi tajā pašā kastē, un uzskati, ka videokarte ir izmantojama monitoru pieslēgšanai un bling-bling attēlošanai. Kāda tad ir jēga diskusijai?

Evers
    Participant

Kuri nopietnie izdevēji tad tie būtu?

Nevienai nopietnai spēlei, ko esmu spēlējis pēdējo gadu laikā, nekādu linux portu nav. Kautkādas parodijas par tēmu tik redzamas ir. Pēdējais, ko atceros, bija kautkāds nebaudāms kveikveidīgs “skrienu kā urla ar televizoru” gabals. 😀 Dažs jau jau gan bija sajūsmā par to, atļāvās salīdzināt ar CS Source. Grafika tāda, ka pietiek ar iebūvēto grafisko kartiņu.

Spēļu izstrādātājiem jau ar nav jēgas smērēt rokas, tērēt laiku un resursus lai taisītu linux portus tam smiekīgajam procentam iespējamo klientu. Priekš linuxa kautko cerēt var tad, kad tas būs par operētājsistēmu vismaz trešdaļā mājas lietotāju datoru.

aoma
    Participant

Jā? Un kam tad ir vajadzīga videokarte? Lai varētu saprast, kas tas, uz ko onanē, patiešām ir pingvīns?

Ja esmu samaksājis bargu naudu par video, un tā nav maza summa pat mūsdienās, tad vēlos izmantot visas ražotāja dotās iespējas, ne tikai tās, ko piedāvā pilnīgi neieinteresētas personas – nekomerciālo projektu bīdītāji.

piwchix
    Participant

Man tev jautājums, vai tu vispār darbojies IT jomā!? Ja nē, tad kāpēc tu nāc ar putām uz lūpām aizstāvēt kautkādu savu mistisku taisnību, ja tajā lietā normālas saprašanas nav!?

Ja jā ……..

Tev ir nojausma, kā tiek renderēti vairums mūsdienu filmu specefekti un kāda sistēma tam tiek izmantota, kādas tehnoloģijas un kāda skaitļojamā jauda? Ir nojausma par GPU un CPU atšķirību? Paralēlā skaitļošana? GPU klasteri? Un galu galā kas to visu darbina? Lielais hodronu paātrinātājs, kas to darbina? Kāpēc GPU ne CPU? Sekvenciālā VS paralēlā skaitļošana?

Evers
    Participant

Nejauc vienā katlā Holivudas profesionāļus ar parastiem lietotājiem, pat videomontāžistiem. Tāds bezjēdzīgs krāna stiepiens, ka tu lieto OS, uz kuras daži labi, aiz trejdeviņiem kalniem, lejām, jūrām, renderē Avatārus.

wolfinj
    Participant

tu tiko uztaisīji sevi par totālu muļķi 😀

tavi piemēri nav pat 0,0001% kurus var skart šajā rakstā apskatītā problēma…

Tāpēc lien vien atpakaļ savā ideālajā iedomu pasaulītē…

Kon
    Participant

čalis uzrakstīja par 3 monitoru problēmu piwchix sejā iebāza specefektu renderēšanu .. oh wait

msh
    Participant

Es, protams, neinteresējos par jaunām spēlēm un to izlaišanu, tāpēc arī diži neko nosaukt nevarēšu, bet nu reku viens piemērs https://en.wikipedia.org/wiki/Ryan_C._Gordon Senos laikos tāpēc arī vienīgā spēle ko spēlēju uz linux bija UT2k4 😀

Kā arī – nebāz vienā katlā entuziastu kodētas spēlītes ar pazīstamu firmu veidojumiem 🙂

Evers
    Participant

Nu labi, bet entuziastus par nopietniem izdevējiem ar ir tā kā aplam saukt 🙂

piwchix
    Participant

Vai ne, viņa monitora problēma ir pasaules centrs. Cmon, sen vajadzēja saprast, ka te neiet runa par Aomas monitora problēmu un bezgala lauztajām rokām. Viņam es atbildēju tādā pašā stilā, kā viņš par to izteicās, sakot ka redz linux OS nekam neder. Ja godīgi, tad es teiktu, ka Windows neder nekam vairāk kā aprobežotiem pelēkiem useriem, kā Aoma. Tas ir arī viss kam tas ir derīgs, ja jāveido nopietnas sistēmas, vajag nopietnu os.

Piemēram, kad vajag tūkstošiem tuxedo paralēlas transakcijas pēc iespējas ātri apstrādāt? Izmantot CPU? Var jau, tik kurš pēc tam to bremzi lietos? Te protams derētu kārtīga GPU jauda, bet lai kārtīgu videne strādātu, kas ir nepieciešams?Protams, ja jums serveris aprobezojas ar ftp, php, apache, vai darbs ar datoru ar Photoshop, CAD, tad man vienkārši ir jūsu žēl. Citreiz vienkārši ir grūti nepiekrist betonam.

Evers
    Participant

Bet kuram normālam cilvēkam tas ir vajadzīgs?

Tikai kino profesionāļiem utml, kuri sastāda nepamanāmu procentu. Tas, ka linux būs labāks tādiem dižiem mērķiem, nenozīmē, ka viņš ir labāks vispār. Pārāk daudz problēmu lai lietotājs ne-entuziasts gribētu ņemties. Arī man rokas neceļās meklēt risinājumu tam pašam smieklīgajam “excessive hdd head parking” … jo uz neviena Windows nekad nekas tāds nav bijis. Windows 7 jau var uzinstalēt pat mājsaimniece, windows disks, draiveru disks (ja viss caur updeitiem neatnāk), un gūglei nav pat jāpieskaras lai dabūtu visu dūmā, par laptopiem pat nerunājot. Protams, nebūs viņš kārtīgi nooptimizēts, taču viss strādās.

Piedod, bet Tev linux ir sakāpis galvā. Nav te NASA forums, kosmosā te neviens netaisās lidot. Un es esmu par linux attīstību, kurai gan, diemžēl, vēl tāls ceļš ejams.

msh
    Participant

A pričom tur entuziasti? Ja Running With Scissors vai Epic Games nopērk no ārpus firmas cilvēka pakalpojumu – portēt viņu spēli uz mac os un linux, tātad to ir darījis entuziasts? 😀

Aldis
    Participant

piwchix, un kāds te sakars ar ATI draiveru supportu? o_O

Jā, nix sistēmas kurbulējas visur un visā, nesen bij skaista klipveidīga reklāma par linux, ka tas ir visur. Telefonos, planšetēs, lieldatoros, serveros, hadrona paātrinātājos utt.. Bet.. Tu taga muģī lietas kopā kas vnk. nesavelkas. Jap, man kaut vai uz izplatītākajiem linux distriem arī ir problēmas jau ar diviem monitoriem, nvidia karti. Neķeru par to kreņķi, dzīvoju uz Windows kurš kastei licencēts, nesūdzos.

Un tīri dabiski, ka mana kaste noveco, paies vēl gadi, ne vairs jauns windows, ne jaunākais linux kodols būs darbināms, ko es darīšu? Pirkšu jaunu. Jaunajam taču noteikti būs atbalsts gan hardware gan software.. vai ne? 🙂

aoma
    Participant

Vispār jau smieklīgi, aluspuisi. Es esmu tikai viens no ārkārtīgi daudzajiem neapmierinātajiem videkaršu izmantotājiem ne- windows vidēs.

No kurienes tev tādas zināšanas par terminiem, kurus pat IT speciālisti ikdienā nelieto, a? Vai ne no māmiņas googles?

Vismaz hadronu kolaideri būtu pareizi iemācījies iztulkot, puņķutapa, ne te ko piebilst, neko.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 21 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā

Vai vēlies saņemt jaunumus no Notepad.lv?