Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › AMD ierobežos veco videokaršu atbalstu
Daudz sliktākā stāvoklī nu būs Linux lietotāji. Jau tā trūcīgais AMD draiveru atbalsts kļūs vēl trūcīgāks. Jauni Linux distributīvi iznāk ik gadus ar jauniem Linux kodoliem, un tiem neviens vecajām grafikkartēm domātos draiverus vairs nepielāgos. Visticamāk, ka nāksies iztikt ar atvērtā koda amatierdraiveriem, kuru darbspēja mēdz būt zem katras kritikas.
Kā izpētījis Linux portāls Phoronix

Un kādēļ par Linux šūmēties? uz tā jau nav nevienas nopietnas spēlītes vai progas, kuram zvērīga katiņa ir vajadzīga. Ja nu vienīgi pārākais jaunums viņiem skaitās kāda spēle, kuru °uz Windas vai konsoles ir trenkājuši pirms 8-7 gadiem.
Taisnības labad jāpiebilst gan, ka arī nVidias “īpašniekdraiveri” salīdzinot ar Windows vidē pieejamajiem liekas kaut kādi apdalīti, bet kuru tad tas interesē, servakos videokartes tāpat neviens neizmanto.
Paskaidro man, nezinītim, dažos īsos vārdos, kā piespiest 3 monitorus pārslēgt ar man pierastiem hotkejiem, nevis tiem, ko kāds divpadsmitpirkstis uzskata par labu esam, pie tam, lai darba vidē galvenais būtu tas, pie kura sēžu, nevis starpa kaut kur pa vidu un logon lai rāda tajā, kas stāv uz datorgalda, nevis lielākajā pēc izmēra, pie tam, lai nebūtu pārsteigumu, ka visiem ir dažādas izšķirtspējas un atjaunināšanas frekvences.
Protams, pēc zināmas ņemšanās kaut ko lietas labā izdarīt var, bet tas nav ērti, lai neteiktu kaitinoši.
Par veiktspējas krišanos labāk nerunāt, tā ir katastrofāla pat pie mazākajiem bling-bling.
Nevienai nopietnai spēlei, ko esmu spēlējis pēdējo gadu laikā, nekādu linux portu nav. Kautkādas parodijas par tēmu tik redzamas ir. Pēdējais, ko atceros, bija kautkāds nebaudāms kveikveidīgs “skrienu kā urla ar televizoru” gabals. 😀 Dažs jau jau gan bija sajūsmā par to, atļāvās salīdzināt ar CS Source. Grafika tāda, ka pietiek ar iebūvēto grafisko kartiņu.
Spēļu izstrādātājiem jau ar nav jēgas smērēt rokas, tērēt laiku un resursus lai taisītu linux portus tam smiekīgajam procentam iespējamo klientu. Priekš linuxa kautko cerēt var tad, kad tas būs par operētājsistēmu vismaz trešdaļā mājas lietotāju datoru.
Ja esmu samaksājis bargu naudu par video, un tā nav maza summa pat mūsdienās, tad vēlos izmantot visas ražotāja dotās iespējas, ne tikai tās, ko piedāvā pilnīgi neieinteresētas personas – nekomerciālo projektu bīdītāji.
Ja jā ……..
Tev ir nojausma, kā tiek renderēti vairums mūsdienu filmu specefekti un kāda sistēma tam tiek izmantota, kādas tehnoloģijas un kāda skaitļojamā jauda? Ir nojausma par GPU un CPU atšķirību? Paralēlā skaitļošana? GPU klasteri? Un galu galā kas to visu darbina? Lielais hodronu paātrinātājs, kas to darbina? Kāpēc GPU ne CPU? Sekvenciālā VS paralēlā skaitļošana?
tavi piemēri nav pat 0,0001% kurus var skart šajā rakstā apskatītā problēma…
Tāpēc lien vien atpakaļ savā ideālajā iedomu pasaulītē…
Kā arī – nebāz vienā katlā entuziastu kodētas spēlītes ar pazīstamu firmu veidojumiem 🙂
Piemēram, kad vajag tūkstošiem tuxedo paralēlas transakcijas pēc iespējas ātri apstrādāt? Izmantot CPU? Var jau, tik kurš pēc tam to bremzi lietos? Te protams derētu kārtīga GPU jauda, bet lai kārtīgu videne strādātu, kas ir nepieciešams?Protams, ja jums serveris aprobezojas ar ftp, php, apache, vai darbs ar datoru ar Photoshop, CAD, tad man vienkārši ir jūsu žēl. Citreiz vienkārši ir grūti nepiekrist betonam.
Tikai kino profesionāļiem utml, kuri sastāda nepamanāmu procentu. Tas, ka linux būs labāks tādiem dižiem mērķiem, nenozīmē, ka viņš ir labāks vispār. Pārāk daudz problēmu lai lietotājs ne-entuziasts gribētu ņemties. Arī man rokas neceļās meklēt risinājumu tam pašam smieklīgajam “excessive hdd head parking” … jo uz neviena Windows nekad nekas tāds nav bijis. Windows 7 jau var uzinstalēt pat mājsaimniece, windows disks, draiveru disks (ja viss caur updeitiem neatnāk), un gūglei nav pat jāpieskaras lai dabūtu visu dūmā, par laptopiem pat nerunājot. Protams, nebūs viņš kārtīgi nooptimizēts, taču viss strādās.
Piedod, bet Tev linux ir sakāpis galvā. Nav te NASA forums, kosmosā te neviens netaisās lidot. Un es esmu par linux attīstību, kurai gan, diemžēl, vēl tāls ceļš ejams.
piwchix, un kāds te sakars ar ATI draiveru supportu? o_O
Jā, nix sistēmas kurbulējas visur un visā, nesen bij skaista klipveidīga reklāma par linux, ka tas ir visur. Telefonos, planšetēs, lieldatoros, serveros, hadrona paātrinātājos utt.. Bet.. Tu taga muģī lietas kopā kas vnk. nesavelkas. Jap, man kaut vai uz izplatītākajiem linux distriem arī ir problēmas jau ar diviem monitoriem, nvidia karti. Neķeru par to kreņķi, dzīvoju uz Windows kurš kastei licencēts, nesūdzos.
Un tīri dabiski, ka mana kaste noveco, paies vēl gadi, ne vairs jauns windows, ne jaunākais linux kodols būs darbināms, ko es darīšu? Pirkšu jaunu. Jaunajam taču noteikti būs atbalsts gan hardware gan software.. vai ne? 🙂
No kurienes tev tādas zināšanas par terminiem, kurus pat IT speciālisti ikdienā nelieto, a? Vai ne no māmiņas googles?
Vismaz hadronu kolaideri būtu pareizi iemācījies iztulkot, puņķutapa, ne te ko piebilst, neko.