Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Aprīlī – WordPress 3.4
Theme Customizer
Tēmu pielāgotājs ievērojami atvieglos darbu ar WordPress, un ar to diezgan viegli varēs strādāt. Ar Theme Customizer palīdzību reālajā laikā var nomainīt vai pievienot lapas galvenes bildi, mainīt fona un linku krāsu, izvēlni, virsrakstu, devīzi u.c. komponentes. Visas izmaiņas varēs vērot tiešsaistē, neizejot no adminpaneļa.

Multisite uzlabojumi
Kopš WordPress 3 ieviestajā multisite režīmā jaunajā versijā būs uzlabota darbošanās ar apakškatalogiem. Lietotāju un web lapu meklētājs papildināta ar autofill funkciju. Varēs lietot lietotāju meklēšanu arī konkrētās lapās.
HTML tagu atbalsts attēlu virsrakstos
Pēc daudzu vēlēšanās ieviesta iespēja ievietot HTML tagus virsrakstos tieši adminpaneļa logos. Ar to atkrīt vajadzība veikt liekas darbības šablonos, lai pievienotu dizaina elementu vai linku.

Paplašinātas XML-RPC iespējas
XML-RPC ir tas protokols, kas dod iespēju strādāt web lapā no mobilām lietojumprogrammām kā Android for WordPress. Ar šo instrumentu var pārvaldīt lapu, ievietot rakstus, labot komentārus tieši no programmas bez ielogošanās WordPress adminpanelī.
Komentāru pievienošana rediģējamajā tēmā
Ieviesta iespēja pārvaldīt komentārus tieši no tēmas rediģēšanas loga (Edit Post), tai skaitā varēs pievienot jaunus komentārus.

Citi jaunievedumi
Uzlabots internacionālais atbalsts
Paātrināta darbība ar samazinātu atmiņas patēriņu
“Bezgalīgā skrollēšana” tēmu meklēšanas režīmā
Pilnīgi jauns tēmu API
Klikšķis uz admin bar
Ar widgetu
Manuprāt, WordPress jau kādu laiciņu ir kas vairāk par vienkāršu bloga platformu, kaut paskatoties uz advancētajiem tepleitiem. Protams, ja ir nepieciešamība pielāgot ik katru sīkumu, tad visdrīzāk jādodas pie kaimiņiem, bet visādi citādi budžeta variantam pat ļoti piemēroti, kaut vai vienkāršās lietošanas un lielā pluginu atbalsta dēļ.
–Viss jau būtu labi, ja vien iestatījumus neglabātu datubāzē, jo nu – priekš kam to vajag, ir daudzu citi veidi, kā saglabāt konfigurācijas iestatījumus…
–Kamēr tēmas taisīs un būs iespēja “nokačāt” parastu lietotāju taisītās tēmas, kuriem bieži vien nav ne mazākās nojausmas par strukturizētu izstrādi, tikmēr tā vien būs, kā būs – nekā!
–Un, ja man, pieinstalējot kādu pluginu, tā iestatījumi arī ir jāglabā datubāzē, tad nu c`m on, pie lapas ielādes tiek ielādēti arī plugini, un ja vēl tas plugins netiek izmantots, tas pavisam noteikti tiek inicializēts, t.i. ja ir datubāzē iestatījumi, tie tiek ielādēti un ir par vismaz 1nu query vairāk…
–Un, kamēr datu apstrādi var kompensēt ar dzelžu izmaksām viss strādās labi, bet kas būs vēlāk?
Joomlu gan es vispār negribu nevienā acī redzēt, un te man piekritīs jebkurš kaut cik nopietns web izstrādātājs. Lēna, nepārdomāta sistēma. Pietiekami man ir nācies shellus tīrīt no nolauztām lapām un atkarināt žokli redzot visādas “joomlas speciālistu” veidotas konstrukcijas. Kad jātaisa lapa, visi ir baigie pluginu speciālisti un joomla tak esot tik superīga platforma, bla bla bla. Bet kad kaut kas noiet greizi, kāds to padarīšanu nolauž vai visa tā lapa sāk bremzēt, ir “HELP!!!11 mans sūdkods nestrādā, sataisi man”. Tādas joomlas degradē internetu.
Visu esu labojis editojis savām vajadzībā un pamazām no bloga kļūst par kārtīgu lapu.
EDIT: Ja nav firmas noslēpums, uz kā Notepad ir balstīts? Izskatās ka varētu būt tas pats vecais labais WordPress.
Tādiem pluginu kremētājiem biežajā variantā nav nekādas sajēgas kas bremzē serveri, kas nē, kas vispār ir pieprasījumi, utt.. 🙂
Un kodēšana viņiem arī tāds dīvains stiliņš, kaut kur vells sazin kur, iebaksta echo vai print ‘
Pēc maniem testiem defaults worpress iet labi.
Ja vajag jaunās fīčas, tad jāliek jaunā versija (un jācīnās ar pluginiem/tēmām). ja nē – tad droši var palikt pie vecajām. Man viena vidēji apmeklēta lapa griežas uz 2.5., no problemo 🙂
Plusi:
– daudz un dažādi plugini, biežāk lietotie ir qtranslate, all in one seo pack, custom taxanomy types un vēl pāris
– Viegli un ērti pievienot saturu, labot, papildināt, viens no pārdomātākiem open source CMS admin paneļiem
– uz WP var izveidot jebko, sākot no vizītkaršu lapām, beidzot ar tādu portālu kā notepad.lv, vai pat kādu interneta veikalu.
– Ērts sistēmas upgreids uz jaunāko versiju
Mīnusi:
– To pašu ko jau te minēja par visu config saglabāšanu datubāzē, ja tu paņem izdzēst pluginu, un gribi viņu tā teikt pa jaunu uzlikt, nez kāpēc visi tie datubāzes settingi paliek iepriekšējie.
– Bieži vien visa tā informācija datubāzē tiek savietota piem p:test;cn:config visādos šādos formātos, un dažreiz ir tīri problemātiski pārveidot, uzlabot pluginu.
Bet kopumā reāli pagaidām šobrīd neko labāku, ērtāku par wordpress neesmu redzējis.
P.S. Arī boot.lv ir bāzēts uz wordpress, un viņa skinu var iegādāties iekš themeforest.net, ja nemaldos Gadgetine nosaukums bija, cik nu vēl dzirdēju Zigmārs laikam pametis visus LV biznesus, un arī ir sācis veidot dažādus skinus priekš WP pamatbāzēm un tirgo tos ārzemēs, šādi servisi ir diezgan daudz, daži no tiem:
Pat kuponu saita klonus var dabot:
Š obrīd wordpress ir viena no vissstraujāk augošām CMS platformām.
P.S. Drīzumā arī notepad.lv pāries vismaz portāla daļu uz wordpress risinājumiem, un forumam paliks uzlabotāks phpbb3, notiks sistēmas upgreids. Kad tas notiks vēl nemāku teikt, bet visas iestrādes jau ir sagatavotas, un patreiz tas atrodās beta stadijā.