Apskats: Microsoft prezentē Office 2013 & Office 365

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Raksti Apskats: Microsoft prezentē Office 2013 & Office 365

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 16 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    shady
    Participant

Nesen Notepad.lv ciemojās Microsoft Latvijas birojā, lai piedalītos jauno “Office” produktu prezentācijā un padiskutētu par to iespējām. Nevar noliegt, ka “Microsoft Office” biroju paka ir viens no populārākajiem produktiem ne tikai pasaulē, bet arī te – Latvijā. Atceros laikus, kad senā pagātnē lietoju šo produktu, bet tad tas bija tikai biroja instruments, lai varētu strādāt ar dokumentiem. Laika gaitā tas ir pamatīgi apaudzis ar daž ne dažādām iespējām, mainījies tā dizains un struktūra, un tas ir pašsaprotami, jo pa šo laiku ir mainījušās prasības darba sfērā un mūsu ikdienā, kas nenoliedzami ir ietekmējis ne tikai konkrētu programmatūru, bet visu IT pasauli kopumā. Tieši tādēļ mēs vairs nevaram runāt tikai par kārtējo „Microsoft Office” versiju, kas ir attiecīgi papildināta un uzlabota uz iepriekšējās versijas fona. Ir mainījies laiks, un nenoliedzami katru dienu pieaug mākoņtehnoloģijas ietekme tehnoloģiju infrastruktūrā, tāpēc “Office 365” un “Microsoft Office 2013” vērtēju kā jaunu slieksni ne tikai “Microsoft Office” iekšienē, bet arī mūsu ikdienā, jo tas mainīs mūsu paradumus un ļaus vēl vairāk pielāgot darbu sava ikdienas ritmam un paradumiem.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_2lpp_1.png[/img]

Ir sens teiciens “laiks ir nauda”, ko nenoliedzami var uzskatīt par aksiomu. Ir skaidrs, ka lai paveiktu pēc iespējas vairāk darbu un to izdarītu produktīvi ir jābūt mobilam. To mūsdienās sekmē mobilās tehnoloģijas. Mobilais telefons kabatā vairs nav nekas inovatīvs, tas sevi ir pierādījis pēdējos 20 gadus, bet tomēr tas vairs nespēj apmierināt mūsdienu prasības. Pēdējā laika tendence ir viedtelefoni, kuri cenšas sagrābstīt visu iespējamo, lai radītu universālu rīku, kas patiktu dažādām cilvēku kategorijām – vai nu tas būtu bērns, kuram patīk spēlītes, vai interneta mīļotāji, soc.tīklu atkarīgie, vai pat biznesa vajadzību apmierināšanai. Ar to nepietiek. Esošās iekārtas kļūs vēl mobilākas (piemēram, UltraBook datoru rašanās), viedākas (uzlaboti viedtelefoni un visu tehnoloģiju evolūcija) un samazināta plaisa starp iekārtu tipiem (piemēram, planšetdatori), lai tie spētu savā starpā sastrādāties un paveikt cilvēkam vajadzīgo darbu.

Cilvēkam nav jābūt piekaltam datoram, viņam ir jāvar paveikt savu darbu visur – planšete, viedtelefons, dators – tie nav šķēršļi, tie ir darba instrumenti. Otra svarīgā lieta – mainot iekārtu, darbs nedrīkst apstāties, visam ir jāturpinās un jābūt pieejamam momentāni, nevis meklējot rezerves kopijas pa atmiņas iekārtām vai grābstot informāciju pa e-pastu sarakstēm, tas mūsdienās vienkārši vairs nav nopietni. Tāpēc Microsoft piedāvā programmatūras risinājumus mobilajām sistēmām: Windows Phone, iPhone, iOS un Android (vēlāk tiks padomāts arī par citām operetājsistēmām).

[img]https://notepad.lv/userpix/29_8lpp_1.png[/img]

Ideja ir pavisam vienkārša – tev ir savs windows konts ar ID, kurā tu “ienāc” un darbojies ar saviem dokumentiem, prezentācijām, utt. Ja tu esi ceļā vai neesi mājās / birojā, tad darbu vari turpināt arī ar mobilajām iekārtām, kurās ir uzstādīta speciāla aplikācija. Darba nepārtrauktību nodrošina jau minētā mākoņtehnoloģija, jo Microsoft Office visus dokumentus ļauj automātiski saglabāt un sinhronizēt ar savu mākoņrisinājumu – SkyDrive. Personiski ieteiktu tur regulāri uzturēt kārtību, jo savādāk arī mākoni var pārvērst par miskasti, kurā pašiem būs grūti orientēties. Tās lietas, kurām nav vajadzība atrasties mākonī, nemaz nevajag tur turēt. Ir jāiemācās izvērtēt, vai konkrētajam failam būs vajadzība piekļūt jebkurā laikā un vietā, vai tas ir projekts, kurš ir aktuāls tikai konkrētā laika periodā, vai arī tās ir vecmāmiņas receptes, kuras gatavojam tikai savās mājās.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_9lpp_1.png[/img]

Mobilitāte neattiecas tikai uz mobilajām iekārtām, tu savu windows kontu vari izmantot arī jebkurā citā datorā. Modelēsim situāciju: tu strādā birojā, dari savu ikdienas darbu, bet tev ir iespēja daļu darba paveikt arī mājās. Tev vairs nebūs jāmeklē pēdējās saglabātās dokumentu versijas, jākopē tās uz kādas pārnēsājamās datu iekārtas, atkal jākopē atpakaļ utt, utt, kas nereti rada sajukumu un lieku laika patēriņu. Tagad tev ir iespēja visu uzglabāt Microsoft SkyDrive mākonī un viss, kas vajadzīgs, ir dators (vai cita iekārta) ar internetu. Atnāc mājās, ienāc savā kontā un turpini ofisā nepabeigto darbu. Tev jābrauc komandējumā? Atrodies viesnīcā? Un kas? Piesakies sistēmā ar savu kontu un turpini iesākto darbu no vietas, kur to pabeidzi.

Saprotot, ka ar interneta ceļiem ir tāpat kā Latvijā ar ceļa segumu, kur vietām ir bedres, citviet pat pilnīgi neizbraucami bezceļi, Microsoft ir izstrādājis arī speciālu rīku, kas atbalsta tehnoloģiju “Click to Run” tiem, kuri vēlēsies strādāt arī bezsaistē jeb “offline” režīmā ar pilnu programmatūras uzstādīšanu datorā. Tas nozīmē, ka mums nebūs jāgaida uz lēna interneta pieslēgumu, kad lejuplādēsies visa instalācija. Darbu varam uzsākt jau lejuplādes laikā, jo šī ir inteliģenta instalācijas metode. Ja tu, piemēram, uzsāc darbu ar “.doc” dokumentu, tad tas saprot, ka tev vajag darbu ar “Word” programmu, un tiek prioritāri lejuplādets viss nepieciešamais Word dokumentu apstrādei, tādā veidā vari uzsākt darbu momentāni, neskatoties uz to, ka lejuplāde un instalācijas procesi norit paralēli fona režīmā.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_67lpp_1.png[/img]

Kā jau iepriekš uzsvēru mobilo iekārtu nozīmīgu, arī MS ir atzinīgi padomājis par Desktop un mobilo iekārtu atbalstu skārienvirsmām (“touch” režīms). Ar vienu podziņu ir iespējams aktivizēt vidi, kas ir optimizēta skārienjūtīgajām iekārtām, lai ar tām ir ērtāk strādāt, risinājums ietver lielākas pogas, papildus ekrāna malā iznestas saīsnes, lai ērti varētu izpildīt biežāk lietotās darbības.

Kā jau jaunā programmatūras versijā, ir iekļauti arī dažādi jauninājumi, piemēram, ir iespēja pielietot “inline” atbildi, kas ļauj atbildēt vienā logā, neatverot papildus logu.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_5lpp_1.png[/img]

Office ir notikusi arī dziļa integrācija ar soc.tīkliem. Piemēram, ir iespēja koplietot un lasīt ziņojumus Facebook vai veidot savus iekšējo soc.tīklu, piemēram, viena uzņēmuma darbinieku ietvaros, vai kāda atsevišķa projekta grupu sarunas.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_15lpp_1.png[/img]

[img]https://notepad.lv/userpix/29_16lpp_1.png[/img]

Interesanta ( dažreiz pat ļoti nepieciešama) iespēja šķiet HD video konferences veidošanas iespēja, kas samazina vajadzību pēc papildus programmatūras iegādes.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_17lpp_1.png[/img]

Lieki atgādināt, ka populārā komunikāciju programma Skype jau labu laiku atrodas Microsoft īpašumā. Microsoft plāni uz šo programmatūru ir pavisam vienkārši – Skype tiek atstāts kā privātpersonu rīks, bet Lync tiek atstāts kā korporatīvais risinājums. Abi produkti mierīgi pastāvēs viens otram līdzi un pagaidām nav ieplānots neko likvidēt, tieši otrādi – turpināsies savstarpējo programmu sadzīvošana un integrācija, kā piemēram, iespēja zvanīt no Skype uz Lync un otrādi, redzēt lietotāju statusus utt.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_18lpp_1.png[/img]

Tiem, kuriem bieži nākas veidot dažādas tabulas, diagrammas, patiks jaunā Exel iespēja – izvēlēties rekomendēto variantu attiecīgajai tabulai/diagrammai. Izvēle notiek pēc inteliģentās analīzes – kas par datiem un kāda standarta tabula tiek lietota šādiem datiem. Ne vienmēr, protams, rekomendētais variants būs tas labākais, bet tomēr patīkami, ka citviet tas ietaupīs laiku.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_30lpp_1.png[/img]

Arī populārā pdf formāta integrācija ir noritējusi veiksmīgi un tagad “pdf” dokumentu varam pa tiešo apskatīt ar ofisa programmatūru, kā arī to rediģēt (gan tekstu, gan tabulas). Apsveicama lieta, jo nereti rodas vajadzība rediģēt “pdf” un tagad tam nevajadzēs speciālos tūļus.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_32lpp_1.png[/img]

Rezumējot visu iepriekš rakstīto, ja jūs vēlaties. kā līdz šim, “stacionāru” programmatūras risinājumu, kas ir piesaistīts vienai konkrētai iekārtai – tāda iespēja vēl joprojām pastāv. Varat iegādāties jauno Microsoft Office un baudīt jaunievedumus. Tomēr, ja esat mobils un nedzīvojat pagātnē – jaunais Microsoft Office 365 piedāvās plašas iespējas, kas balstītas uz mākoņtehnoloģiju un brīvu dzīvi no konkrētas iekārtas piesaistes.

Š obrīd ir šādi piedāvājumi:

Ä¢imenes risinājums: Tas sniedz iespēju produktu vienlaikus piesaistīt 5 datoriem un 5 mobilām iekārtām, kā arī iegūst 25GB vietu uz SkyDrive mākonservisa, u.c.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_25lpp_1.png[/img]

Maza uzņēmuma risinājums: Tas dod iespēju pievienot līdz pat 10 darbiniekiem, kuram katram ir iespēja uzinstalēt produktu uz 5 datoriem un 5 mobilām iekārtām, kā arī iegūt citas iespējas, kas redzams attēlā.

[img]https://notepad.lv/userpix/29_26lpp_1.png[/img]

Es te vēl tā ilgi un dikti varētu rakstīt par Microsoft jauno pakalpojumu un mākoņtehnoloģijas piedāvātajiem labumiem, tādēļ kopsaucējam citēšu Microsoft Office biznesa grupas vadītāja Baltijā, Andreja Juščenko rezumē par šiem produktiem:

Office 365 ir Microsoft tiešsaistes pakalpojumu brends, un Office Home and Student 2013 ir jaunākā lietojumu pakete mājas lietotājiem, kura ir instalējama uz datora un nodrošina atbilstošu funkcionalitāti.

Office 365 ir pakalpojums, kas sevī apvieno dažādus tiešsaistes pakalpojumus, tādus kā e-pastu, dokumentu pārvaldību, saziņas un kopdarbības iespējas utt. (atkarībā no mērķa klienta), kā arī ietver iespēju lietot atbilstošu Jaunā Office paketi (piem. Office Professional Plus 2013), kura ir instalējama uz PC vai MAC, kā arī tā papildinājumus mobilajām ierīcēm, t.i. planšetēm un/vai viedtālruņiem.

Office 365 ļauj lietotājiem izmantot visus pakalpojumus vienkopus, savstarpēji integrēta veidā, nodrošinot ērtāku saziņu, kopdarbu, dokumentu uzglabāšanu u.t.t. par mēneša vai gada abonēšanas samaksu. Līdz ar to neprasa no klienta sākotnējās investīcijas šādas „platformas” izveidei paša spēkiem (īpaši biznesam), jo pretējā gadījumā uzņēmumam vajadzētu to ieviest pašu spēkiem, pērkot serverus, programatūru u.c.

Savukārt mājas lietotajiem Office 365 Home Premium nodrošina ērtu veidu kā visi ģimenē esošie datori/citas ierīces var tikt pie Microsoft Office rīkiem, Skype sarunām, SkyDrive vietas utt.

Tai pašā laikā Office Home and Student 2013 vai Office Home and Business 2013 utt. ir Office rīku komplekts, kas nodrošina iespēju lietot Word, Excel, PowerPoint, Outlook u.c. uz viena konkrēta datora. Tās arī ir integrēts ar Microsoft On-line pakalpojumiem, piem., SkyDrive, bet ir iegādājams kā atsevišķa licence (līdzīgi kā šodien) un var tikt izmantots kā papildinājums klienta esošajai infrastruktūrai. Pretējā gadījumā, ja klients vēlās arī citas Office 365 komponentes (e-pasts, saziņas rīki, utt.), tās būtu jāieievieš paša spēkiem, vai jāiegādājas kā atsevišķus Office 365 abonementus.

Bez šaubām, Office 365 sniedz lielāku vērtību un elastību klientiem.”

Nu ko, atliek vien mums katram izvērtēt, cik ļoti mums tas ir nepieciešams, bet es jau labu laiku atpakaļ esmu novērtējis mākoņtehnoloģiju plašo pielietojumu, un uzskatu, ka mūsu nākotne ir „mākoņos”.

Nelabojams
    Participant

Ideja ir pavisam vienkārša – tev ir savs windows konts ar ID, kurā tu “ienāc” un darbojies ar saviem dokumentiem, prezentācijām, utt.

Te arī tā zivtiņa. Datu glabātājs kādā jaukā brīdī var izvirzīt tev jebkādus nosacījumus, lai tu tiktu klāt pats pie savas informācijas. Ko apstiprina tālāk minētais: “Office 365 ļauj lietotājiem izmantot visus pakalpojumus vienkopus, savstarpēji integrēta veidā, nodrošinot ērtāku saziņu, kopdarbu, dokumentu uzglabāšanu u.t.t. par mēneša vai gada abonēšanas samaksu.” Instruments, kā slaukt tevi mūžīgi mūžos, āmen. Un tu maksāsi.

Nākamais solis būs “sekojot klientu vēlmēm un tirgus izpētes rezultātiem” autonomās platformas pilnīga likvidēšana (vai bezprātīga cena tai) + kārtējais nesavietojamais datu formāts, kaukāds docy, un visi esam lamatās iekšā.

Nettwerk
    Participant

Kaapeec tik pesimistiski? Lietoju Office 365, nu jau 7 meneshi buus. Un teikshu godiigi cena par to ko piedaavaa Office 365 ir nieciiga un loti optimaala ik vienam. Es ieprieksh lietoju Rackspace par ko es maksaaju meenesii GBP26, tad tagad par Office 365 es maksaaju GPB12. Rackspace pasta vieta bija 2Gb, tad Office 365 24Gb vietas. Tad rodas jautaajums par ko es maksaju ieprieksh tos 26 rackspace? Nu ja nepatiik Office 365, tad lieto Outlook.com ir Office Web Apps, bet nebuus MS Exchange pastam, nebus Sharepoint un Lync. Starp citu Lync ir paraadiijis sevi tikai no labaakaas puses. No skype esmu atteicies, liidz ar Lync lietoshanu. Lai piedod Google lietotaaji, bet Google ir un paliks spama glabaatuve. Lai arii google ir par velti nu nepatiik vinju pasts. Vieniigais kas no google ir labaakais RSS Reader vietne. Deelj shiis lietas viens google konts ir nepublisks, tikai RSS izmantoshanai.

Nelabojams
    Participant

“cena par to ko piedaavaa Office 365 ir nieciiga un loti optimaala ik vienam” – pagaidām.

Kāda vella pēc vispār par to ir jāmaksā, ja darba saturs un stils pilnīgi pieļauj strādāt iekšējā tīklā vai pat tikai savā datorā? Patlaban jau nav problēmu, bet viss iet uz to, lai tevi ar laiku piespiestu… tāpat kā kopš win2k esmu bijis spiests nomainīt divas OS, kaut gan ieguvumi būtībā ir niecīgi.

Autgļuku arī nemaz visi tā nemīl.

Nettwerk
    Participant

Nu tev ir atlternatiivas. Lieto to kas ir par velti. Tas ir katra zinjaa. Es pirms tam lietoju gadus 5 .Mac/MobileMe par ko maksaaju katru gadu. Peec tam rackspace un tagad Office 365. Nu ne vienmeer tie bezmaksas servisi ir tie idealaakie. Es nesaku ka sliktaakie. Bet nu lietojot google servisu nu nepatiik no lietoshanas pieredzes.

iKey
    Participant

Simbai arī ir MS Office progas. Vai tiešām Notepad sāk iet Boot.lv pēdās? – nolikt simbu….

Nettwerk
    Participant

Ko tu tur chivini. Skaidraak izsakies. SImba, Gumba utt, man tas neko neizsaka un paareejiem arii nee. Ja esi un veelies buut gudrs tad proti pastaastiit lai paareejie saprot.

Nelabojams
    Participant

Atgādinu tev par tevi pašu.

Ko tu tur čivini? Skaidrāk izsakies: Rackspace, Sharepoint, Lync utt, tas man neko neizsaka (patiešām; tikai par tādu sharepoint esmu dzirdējis, ka tāds ir!) un pārējiem arī nē. Ja esi un veelies buut gudrs tad proti pastaastiit lai paareejie saprot.

Jāsaka, ka vispār nesaprotu jēgu tiem on-line servisiem… tādi, manuprāt, ir ļoti labi komivojažierim vai kādam citam darbiniekam, kam specifika prasa daudz kustēties apkārt, bet caurmēra biroja darbā vienkārši nevajadzīgi.

samurajs
    Participant

Notepad slavē to, kas labs un noliek to, kas slikts. Ja pats cien. Stephen Elops (Nokia CEO, ja kāds nezin) atzina, ka Simba nekam neder un jāmigrē uz WP – ko tad mums darīt?

delta128
    Participant

Pirmkārt jau samazina vajadzību pēc milzīgiem birojiem, jo darbinieki var strādāt no mājām/braukāt apkārt un būt pieejamiem darbam.

Nelabojams
    Participant

Hmm. Es 18 gadus esmu tieši tā nostrādājis (plānotājs, datu analītiķis, izpētes darbi), bet nekad neesmu jutis vajadzību pēc kaut kā vairāk, kā e-pasts un skaips (nu labi, kāds cits tā ekvivalents). Protams, pieņemu, ka pie intensīvas dokumentu aprites varētu būt citādāk; man tādas nav.

Par milzīgiem birojiem. Tā ir ļoti liela problēma tieši pie mums Latvijā, jo gandrīz katrs darba devējs par varītēm grib redzēt savu darbinieku pa vecam sēžam uz vietas. It īpaši valsts un pašvaldību sektorā, kur šādu prasību nosaka normatīvi. Arī strādājot, piemēram, ES pētniecības projektos, man formāli ir jāsēž savā augstskolas telpā un par katru dienu jāatskaitās, ierakstot time-sheet’ā cipariņu 8 vai tamlīdzīgi – jo audits to paģēr. Kaut gan mājas birojs aprīkots nesalīdzināmi labāk un darbs tajā daudz efektīvāks. Arī tagad, esot valsts darbā, es skaidri apzinos, ka apmēram 80% varētu izdarīt, nenīkstot Rīgā visu nedēļu, bet esot te, teiksim, 2 dienas.

Nav izslēgts, ka, sakārtojot šīs lietas, nonāktu līdz izpratnei par attiecīgā softa lietderību, kaut gan tā īsti neredzu, ko tas varētu dot un kāpēc būtu jāiesaistās mūža verdzībā MS mākonī vai līdzīgā “kolektīvajā” servisā.

ruukjis
    Participant

DropBox un visi mākoņ-ofisi iet dirst. Lokāls WebDAV un visi mākoņ-ofisi iet vēl tālāk dirst. Es tāpat kā Nelabojams ne pārāk uzticos mākoņservisiem, vēl jo vairāk, ja tie ir par maksu.

Aldis
    Participant

Elops arī nogalina MeeGo, kas uz N9 nezin kāpēč ir ļoti labs… 🙂

Aldis
    Participant

Es par to pašu ko Nelabojams.. 😀 😀 Jo kas ir klasiska simba (Symbian OS) zinu.. Bet visus šos Microsofta terminus nezinu, un arī pa Microsoft lapu pastaigājot jūtu ka esmu nopietnu fāzi viņu Office izstrādājumos palaidis garām. 😀 Vien jau nav prāta darbs likt katram puļķim sacu codename.

Man šķiet viss relaitīvi vienkāršākais risinājums ir Google Apps, tur gan pa brīvu, gan nav visādi termini jāzubra pa jaunu, gan visādas lietas var paņemt pa maksu, bet vai to vajag. Kā arī izmantot elementārus pakalpojumus no sava privātā accaunta, ja visiem tāds, tad kur problēmas doc-us šārēt kontaktiem.. e.t.c..? 🙂

rt25
    Participant

Nelabojams, pilnībā piekrītu!

valters.vasilis
    Participant

Griez pušu lana vadu, ja tevi moka paranoja.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 16 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā