Sākumlapa › Forumi › Citas tēmas › Viss pārējais › Cik perspektīvs ir datortehniķa darbs ?
Ir programmētāju štats, ir parasti lietotāji.
Kādā brīdī ir skaidrs ka vajag beidzot serveri/us normāli sakonfigurēt. Programmētāji nav tehniķi. Viņi pa lielam prot DB engine uzstādīt un citi pat zin kas ir GIT.
Tad nu lūk, firma būtu ar mieru šķirties pat no 500 Eur utt, par to, lai atbrauc normāls džeks, paklausās ko vajag un pasaka diagnozi. Tādi un tādi Raidi, tāda un šitāda tīklene, backup plāni + iekārtas, scalebility dzelžu līmenī, rūteri, un visādas citas lietas. Drošības lietiņas.
Un tad arī prot to visu salikt un pareizi nokonfigurēt, lai programmētāji tikai kodē un lietotāji priecājas.
Nesen gadījās, ka gandrīz pēdējās paaudzes i7 (1000 Eur) aizgāja pie dieviem un tā visnotaļ dīvaini. Atbrauca tehniķis, 2 dienas noņēmās 250 eur nopelnīja bet konkrētu diagnozi neuzstādīja. Kurš ir redzējis pēdējo 10 gadu laikā, ka procis mirst? Nerunāju par OC. Da laikam neviens.
Vārdu sakot, ja ir galva uz pleciem, mute pareizas formas un rokas aug no pareizas vietas un pareizajā leņķī, tad konkrēti labi datortehniķi ir akūts trūkums un tas nav tas amats, kuru firmas turēs štatā.
Ideāla profesija freelancerim, kuram mājās ir savs ofiss/darbnīca.
Ja ofisa infrastruktūra ir normāli nokonfigurēta, es pat būtu gatavs maksāt 50-100 Eur/mēn tikai par uzturēšanu un par to ka ja kaut kas notiek, tas džeks tajā pat dienā atbrauc un sačinī ko vajag. Vai attālināti. Tas jau no meistara prāta spējām atkarīgs.
Nerunāju par draugiem.lv, lattelecom un lmt sistēmām. Bet par tādiem ofisiem.. 10 – 30 cilvēki. Kuriem ir kkāds nebūt serverītis, domēni, epasti, mājaslapele, varbūt par kaut kāds domēnu kontrolieris u.c. figņa.
Tagad tendence ir no preinstalēta Win8 taisīt dauņgreidu uz Win7 kā savulaik bija ar WinVista. Joprojām ir daudz jātīra laptopiem dzesēšanas, lai gan cilvēki sākuši vilkt līdz pēdējam, kamēr gaiss vispār necirkulē un slēdzas laukā no pārkaršanas.
No programmēšanas vairāk interesē zema līmeņa programmēšana un reversā inženierija. Neteikšu ka daudz no tā zinu, bet es saprotu ka mani neinteresē web izstrāde un dizains kā arī neinteresē augstā līmeņa valodas (Python, Java utml.)
Vēl man ļoti patīk rūcināt un uzturēt serverus kas nodrošina visādus servisus. DC++ kādreiz, tagad IRC, Tor exit node, Webserveris, vēl visāda čupa ar visu kaut ko. Peļņu tas pagaidām nenes, bet arī izmaksā ne dārgāk par pāris lētajiem bambāļiem mēnesī.
es pat būtu gatavs maksāt 50-100 Eur/mēn tikai par uzturēšanu
Tāpēc arī ir tik grūti atrast ī-te-šņiku.
Otra lieta vēl jau ir atkarīga no izmantotām sistēmām, win kastes, servisi, serveri, vai linux, tā arī ir liela atšķirība, lai spētu atrast ideālu tehniķi, kurš prot, pārzin abu šo sistēmu uzbūvi, lietas.
Labs programmētājs arī var nokonfigurēt VPS, strādāt ar gitiem. Un ne vienmēr serveris būs pie vainas, līki uzkodēts risinājums nograuzīs proci, ramu, un visu pārējo kā nemetās, tad lietā labi nāk
Man pašam konfigurēties nepatīk, bet dzīve sākusi to piespiest.
250 EUR/mēn + PVN un varam sarunāt!
To ka datortehniķus firmas netur štatā es nepiekrītu. Ir šur tur kur viņus vajag, bet piedāvātā alga ap 400EUR ir paverdzināšana, ņemot vērā ka gandrīz visur ir vēl jābūt šoferim + jājāj sava automašīna apbraukājot objektus. Š…emot vērā ka es nedzīvoju Rīgā tad 8 stundu darba dienai jāpieskaita klāt vēl vismaz 3 stundas ceļā pavadītā laika.
Ko darit lai varētu dzīvot Latvijā (tieši dzīvot – ar sievu, bērniem, māju, auto, un nevis vergot, eksistēt, knapi izdzīvot) tā arī neesmu sapratis.
Preses relīzes