Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Raksti › CPU un mātesplates izvēle: ātrās tabulas
416 EUR
Kaut arī daudzi dod priekšroku tikai un vienīgi Intel produkcijai, daudzos gadījumos AMD procesori joprojām ir izdevīgāki. Ne tikai cena ir lētāka, bet gadījumos, kad jāiztiek ar procesorā integrēto videokarti, AMD lietotāji ir ieguvēji: atšķirībā no Intel HD4000 utml. integrētajiem videorisinājumiem AMD iebūvējis pavisam reālus AMD Radeon grafikkaršu kodolus, un ir cerības uzspēlēt arī kādu spēlīti.
CPU ar socketu AMD FM2/FM2+
Socket AMD AM3+
Intel Celeron G
Intel Pentium G
Lielākā daļa no šiem procesoriem ir divkodolu, bet tiem nav Hyper-Threading
Intel Core i3, i5, i7
Intel Core līnijas apzīmējums ir apmēram šāds: i5-4670K, kur i5 norāda uz kodolu/hyperthreading plūsmu skaitu, pirmais cipars paaudzi, bet nākamie – modeli. Burts beigās:
T – samazināta jauda līdz 45 W, domāts PC ar pasīvo dzesi.
S – samazināta jauda līdz 65 W.
K – atbloķēts reizinātājs, derīgs virstaktēšanai
Ja burta nav – tie skaitās universālie CPU.
Jaunajiem procesoriem piemēroti čipseti B85, H97 un Z97. Var piedabūt darbam arī vecākus (H81, H87, Z87), bet tas var radīt problēmas ar BIOS pāršūšanu.
B – pati pieticīgākā kategorija, paredzēta budžeta PC. Nesatur nekā lieka.
Z – pretstats B grupai. Satur visus iespējamos interfeisus, iespējas virstaktēšanai, ir mātesplates ar dubultu BIOS, ja viens gadījumā nojūk.
H – viss tas pats, kas Z, izņemot virstaktēšanu. Ar šo čipsetu mātesplates ir lētākas.
Dažas ieteicamās mātesplates dažādiem CPU veikalā Dateks (par izvēli var strīdēties):
AMD A4, A6Gigabyte GA-F2A78M-DS2
AMD A8, A10Gigabyte GA-F2A88XM-DS2
AMD FX4300, AMD FX6300AsRock 970 EXTREME 3
AMD FX8320/8350ASUS M5A99FX PRO R2.0
Celeron G / Pentium GMSI H81M-E33
Core i3MSI H97 PC MATE
Core i5Gigabyte GA-H97M-D3H
Jo fiziku mazdrusciņbūtu jārubī.
Bet par istaba neuzsilst – ļauj es minēšu – dzīvo dzīvoklī ar centrālapkur, un varbūt lielākā telpā. Savulaik kad mans ikdienas dators bija powerhause, atradās rucavā, vecvecāku mājā, istabā ar ~24 kubu, ja ne mazāku, tilpumu, no rīta atverot durvis un izejot atdzisušajā koridorā, varēja ļoti labi sajust ka dators pa nakti, mājai atdziestot, istabas temperatūru noturējis vairākus grādus augstāku nekā koridorā. Protams, tev tur ir kvazistacionārā fipelizācija un citas kosmosa funkcijas lai samazinātu patēriņu, bet nu tomēr man tur bija tikai pārītis AMD K7 procesoru un viens GF6800 GPU, pieņemu ka man pie kastes neesot siltums tika radīts kādu 100-150w apmēros – GPU gan jau pie izslēgta moņa guļ.
Ar bildēm & shit.
Preses relīzes