Sākumlapa › Forumi › Citas tēmas › Cilvēks un Sabiedrība › E vai Akmens laikments?
Vakar sanāca interesanta situācija. Braucot mājas no Liepājas, pa ceļam izdomājām piestāt veikalā, ok domāts darīts. Sapērku pārtiku, visu nepieciešamo, samaksāju un dodos arā. Aiz manis paliek kaimiņš ar pirkumiem un te pēkšņi pazūd veikalam elektrība. Nu ok, stāvam gaidam, ar domu, ka noraustijās un tūlīt būs atpakaļ, jo kases aparāti nestrādā, veikalā tumš un reāli nevar nopirkt nevienu preci, ne skaidrā naudā, nedz arī ar bankas karti. Pagaidijām kādas 10 min, nekas nenotika, un kaimiņš reāli palika bez vakariņām, saviem ieplānotiem pārtikas produktiem. 🙁
Nākošais interesantais vakara notikums sākās, kad atbraucu mājās. Ciems kā izmiris, arī šeit nav elektrības un tas nozīmē, ka arī mūsu apdzīvojamās vietas ūdens apgādes sistēma ir down, dzeramais ūdens netiek sūknēts, līdz ar to, ūdens krānā neko labu neieraudzīsi. So, arī nevar padzerties, vai izmantot ūdeni saimnieciskām darbībām. Labi, ka mums avotiņš ir netālu, tā nu sameklēju visas pudeles un devos uz avotiņu, iepildīt krājumus.
Atgriežoties no avotiņa apmeklējuma, situācija nav uzlabojusies, elektrības pārrāvuma darbi no latvenergo puses tiek laboti. Nu ok, sēžam sveču gaismā un gaidam.
Nākošā lieta, domāju tikmēr pakavēt laiku inetā izmantojot telefonu, bet tavu brīnumu, nevienam no mums “Bites klienti”, nebija nedz pieejams inets, nedz arī tīkla pārklājums, lai veiktu kādu parastu vai arī nedod dievs kādu ārkārtas zvanu uz speciāliem dienestiem.
Tā kā bija plānots skatīties hokeja spēli, tad arī šis prieks izpalika un sākās nostaļģija par akmens laikmeta iestāšanos.
Arī mājās viss darbojās uz elektrību, tai skaitā apgaismojums, ūdens boileris, gāzes plīts, sadzīves tehnika, utt… neko no šī visa nevarēju izmantot.
Beigu beigās, elektrība atjaunojās bet ar lieliem pārrāvumiem, un kā zināms, tehnikai nav labi, ja elektrība visu laiku raustās, tad ir, tad nav, ir nav, ir nav.
Vakara noslēgumā paņemu savus alus, kas bija ieplānoti pie hokeja spēles un klusībā, tumsība viņus piebeidzu un likos uz auss. 😀
Vairumam cilvju tāds blackout’s ir pilnīgs pipec.
Pagaidām mani sargā vienīgi UPS’is (un tas pats nosprāga; akumulatoru jāmaina – varbūt kāds var pateikt, kur var dabūt un cik tādi zvēri maksā priekš APC SmartUPS700?
Nākotnē paredzēta centrālapkure un individuālās attīrīšanas iekārtas, kālab ir domāts arī par elektrodrošību. Jo, it īpaši, ja apkure paliek bez cirkulācijas (un granulu automāts arī prasa elektrību), tad ir ziepes. Glābiņš ir mazs 5 kW dīzeļģeneratoriņš; tāds principā nosedz visu mājsaimniecības pamata patēriņu, ieskaitot pat ūdens sildīšanu, kas atkrīt centrālapkures gadījumā. Gludināšanu, veļas mazgāšanu, telpu sildīšanu un citas rijīgas ekstras secīgi jāsabalansē. Ir verķi, kuriem var uzlikt automātisko palaišanu/apturēšanu – jāraugās tikai, lai tvertnītē būtu degviela iekšā vienmēr.
Daudzdzīvokļu mājās ir ievērojami skarbāk – individuālo patēriņu vari nodrošināt, bet ūdens apgādi un apkuri – nu nekādi…
Ilgākais blackout’s piedzīvots 2005.gada ziemā pēc lielās vētras – 2,5 diennaktis. Šªdens bij vienīgā reālā problēma. Citas nopietnas varētu sākties apmēram pēc 4 – 5 dienām.
Pēdējos gados gan ilgi pārrāvumi nav bijuši, (pēc Mērfija likuma tā arī jābūt, jo nu man ģeņģis ir), tik cik pavasari pāris dienas uz dažām stundām, kad kabeļus vilka, bet tam es biju gatavs. No elektrības esmu atkarīgs, tik cik apgaismojums un izklaide. Apkure un siltais ūdens ir no ar malku apkurināma katla, plītis ir trejādas: parastā, gāzes un elektrības. Protams, no tā cieš komforts, jo, lai tiktu pie siltā ūdens, jākurina centrālais katls vai speciāli jāsilda uz pečkas vai jātērē tā pati elektrība vai gāze, toties ūdeni no akas jebkurā laikā varu dabūt, un no otras puses, nosalt nevaru, jo centrālā darbojas uz cirkulācijas principa, un arī badā nebūs jāmirst dēļ tā, ka nevaru dieniško maltīti sasildīt.
Varu tikai iedomāties, kads haoss sāktos pilsētās, ja rastos ilgstoši elektrības padeves pārrāvumi nopietnas kataklizmas gadījumā. Paldies, tāpēc nevaru sevi piedabūt pārcelties kaut vai uz tuvāko mazpilsētu vai miestu. Kopš pieejama satelīttelevīzija un mobilais nets, pēc pilsētas vairs nesēroju – kā dziesmiņā: “kas kaitēja nedzīvot’i diža meža maliņā” “:)
Tikai atcerieties – mājā vienmēr jābūt trim lietām: sālij, petrolijai un sērkociņiem 😀
A kas ta teu pa gāzes plīti, kura bez elektrības nedarbojas? Gāzi ar elektrību uzražo?
Bites laža arī protams. Bāzes stacijās ir jābūt UPŠ iem. Arī tāpēc LMT ir dārgāks, viņiem ir auto ar ģeneratoru, ar ko braukāt apkārt un lādēt tos UPšus.
Bet nu jā, varbūt apsver domu nevis pirkt kautkādus gaydgetus, bet gan iekrāt naudu kādam elektrības variantam? Saules baterijas + akumulatori, vai dīzeļa ģenerators (kuram nenopirksi degvielu ja DUSā nebūs elektrības 🙂
Otrs, ģenerātors, okey, bet pastāsti man, kā es tipiskā dzīvoklī tev visu pieslēgšu pie viņa? Man vajadzēs vadus, pagarinātājus, utt.. dūmus jau istabā es neturēšu, plus pie skaititāja jau viņu es i neslēgšu, i nevarētu pieslēgt īsti, nu standarta ģenīšus. So, tāds ģenerātors īsti neko nedod, ok slēgšu ģeni lai kafiju uztaisītu?
Gāzes plīts ir domāts ar elektrisko virsmu only.
Apdzīvotā pilsētnieku platībā vienīgais pieejamais pārtikas avots – kaimiņi un tirgoņi, ūdens – daugaviņa?
Paldies autoram, Tas man atgādīnaja, ka jāizrok savs avotiņš 🙂 gribēju ar naudiņu žēloties
no Rīta (2diena) pazuda viss ūdens un vakarā elektrība,
trešajā dienā izraka bedri pie mājaas un nomainīja aukstā ūdens trubu un pieslēdza elektrību
Siltais ūdens nav joprojām. Koridorā nav elektrības sākot ka majām atslēdza dēļ avārijas.
Esmu jau pieradis ja problēma tad atslēdz elektrību. Gribi lai pieslēdz tev 25 lati!
Mājai jau 21 gads trubas nav mainītas
es dzīvoju Rīgas centrā.
Sākās viss 3 dienas atpakaļ, kad lejā pa kalnu sāka tecēt siltais ūdens, bedri izraka un salaboja
Absolūts WTF. 😀 SpēcīgsdūmsTevbijis,puis.
Preses relīzes