Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Raksti › Evolūcijas līkloči: "homo smartphonius"
pētījumutelefonmīļu
Lietojot viedtālruni, mēs neviļus noliecam galvu uz priekšu. Š ādā stāvoklī visa slodze gulstas uz kakla skriemeļiem un muskulatūru. Pieņemot cilvēka galvas svaru vidēji 6 kg, pie taisnas stājas mugurkaulam šie 6 kg arī jāiztur. Noliecot nedaudz galvu uz priekšu, pie 15° leņķa deformācijas spēks pārsniegs 12 kilogramus. Kad cilvēks kārtīgi sakumpis, pie 60° leņķa galva jau svērs
Protams, īstermiņā tas nekaitēs, bet ar laiku izraisīs nopietnas mugurkaula kakla-krūšu skriemeļu deformācijas, un šādam cilvēkam nākotne bez muguras sāpēm nav iedomājama. Zāles pret šo problēmu ir ļoti vienkāršas: sekojam līdz savai stājai vai retāk cilājam viedtālruni.
1) Jau pamostoties, es iečekoju sava darba plānu caur mobilo telefonu.
2) Visa navigācija tiek izmantota no mobilā telefona (un man ir diezgan aktīvs darbs – ļoti daudz jābraukā).
3) Pildot darbu, izmantoju mobilo telefonu, jo neuzskatu, ka man vajag staipīt līdzi datoru – pilnīgi pietiek ar mobilo.
4) Brīvā brīdi visus jaunumus izlasu caur mobilo telefonu.
5) Pat liekot bērnus gulēt, kaut ko palasu vai uzlieku pasaciņu bērniem caur telefonu.
Vienīgā reize, kad tiek lietots dators, ir mājās (vakariņu laikā), kad paskatos kādu pārraidi vai ko palasu.
Bet lasot rakstu, rodas iespaids, ka autors to pasniedz apmēram tādā gaismā – ka mobilo lieto tikai jaunieši, lai sēdētu draugos, facebook, čatos un hvz kur vēl…
Mans novērojums ikdienā un pieredze ar klientiem rāda, ka cilvēki aizvien vairāk mobilos risinājumus izmanto savā ikdienā un attiecināt to tā, ka tā ir jauniešu tendence, ir galīgi aplami.
Pat šo komentāru rakstu no mobilā,..
Lai pilnvērtīgi strādātu? Tas atkarīgs no darba. Ja man ceļā uz darbu nepieciešams ieklabināt konsolē, rediÄŸēt vai kaut tikai lasīt dokumentus, RD,… paldies nē. Tā ir izvirtības un mazohisms. Ja nekādi savādāk nevar, tad lai paveiktu vismaz kaut ko, derēs.
Īsāk sakot, manuprāt, viedtelefons ir laika kavēklis, kuram ir gan pozitīva, gan liela daļa negatīva iespaida uz mūsu ikdienas dzīvi. Es dēļ viedtālruņa esmu sevi pieķēris pie tā, ka strādāju vairāk un grāmatas lasīšanas vai vienkārši pagulēšanas vietā kamēr atrodos ceļā uz darbu mēÄŸinu kaut ko padarīt saistībā ar darbu un rakstu jau 15min šo huiņu.
Labrīt, visiem veiksmīgu darba dienu!
Shady
P.s. Man pašam uz galda 2×24″, vēl parasts laptops ar 15,6″, planšetes nav (ir situācijas, kad derētu, bet tomēr pārāk reti, lai izdotu naudu par to), mobilajam (Lumia 930) internets tiek izmantots varbūt pāris reižu nedēļā un, protams, ne jau kaut kādas filmas vai mūzika, bet pasts, kādreiz kāds degošs jaunums, retumis navigācija. Darba plāns? Kas tas tāds? Par laimi, man gan darba raksturs un dažas nenodzertās pelēkās šūniņas galvā atļauj pieturēties pie darba plāna, teiksim, mēneša griezumā ar dažām konkrētām deadlines
Tas, ka tev darba plāns ir mēneša ietvaros, nenozīmē, ka citiem tas nav aktīvāks (man tas ir katru dienu savs). Un darbā mobilais telefons (smārts) man ir tikpat vitāli svarīgs kā, piemēram, taksometra vadītājam taksometrs…
2.Navigācija ir galvā,tādu nevajag.Nu vismaz latvija ne.
3.Lietoju stacionāro datoru tikai,gandrīz vienmēr pa rokai un ja nav tad paciešos.Neciešu mazus ekrānus.Planšeti izmantoju tikai ja kaut ko nepieciešams konfigurēt arpus mājas vai esot nemājā gribas vačot TV.
4.Ziņas nelasu,ziņas klausos un skatos.Nav pacietības un laika lasīt dienišķos sviestus.
5.Sīkiem pašiem ir savs stacionārais PC.
Savukārt nemitīgu sēdēšana sociālajos tīklos manuprāt ir antisociāla.
Preses relīzes