Filmiņu fototehnika kļūst par jaunatnes modes tendenci

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Filmiņu fototehnika kļūst par jaunatnes modes tendenci

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 20 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Neraugoties uz dažām prognozēm, ka filmiņu fotoaparāti paliks vien atsevišķu fotomākslinieku arsenālā, izrādījies, ka tie nemaz negatavojas izmirt. Joprojām miljoniem cilvēku stundām sēd vannasistabā pie sarkanā luktura, attīstot bildes. Kā ziņo ASV tehnoloģiju pilsētas Bostonas izdevums BetaBoston, filmiņu fototehnika kļuvusi par modes lietu desmitos koledžu un universitāšu. Spriežot pēc faktiem, tā kļuvusi par savdabīgu hipsteru subkultūras daļu, par līdzekli, kā izdalīties no pelēkās masas. Retro vispār šobrīd ir lielā cieņā. Vairākās koledžās fotogrāfija ir vispopulārākais mācību kurss.

Fotogrāfija ir tik sarežģīta disciplīna, ka mācību iestādēs to māca pat četrus gadus. Universitāšu pasniedzēji uzsver, ka pašiem dzelžiem neesot noteicošā loma. Studentiem māca veidot kompozīciju, saskatīt perspektīvu, radīt sižeta līniju, izmantot gaismēnas un krāsu gammu, dažādus plānus un rakursus. Kāda kamera atrodas rokās – tas nav tik svarīgi. Var trenēties vispār bez kameras, iedomājoties iztēlē skatumeklētāja lodziņu. Bez tam darbs tumšā vannasistabā ieaudzina studentos disciplīnu un pacietību.

Spriežot pēc visa, filmiņu fototehnika kā pašizpausmes līdzeklis nekad neizzudīs; tai vienmēr paliks sava auditorija tāpat kā vinila platēm.

Attēlos: Bostonas studentu fotomākslas darbi ar filmiņu tehniku.

[img]https://notepad.lv/userpix/28_01a_1.jpg[/img]

[img]https://notepad.lv/userpix/28_01b_1.jpg[/img]

[img]https://notepad.lv/userpix/28_01c_1.jpg[/img]

Lasām sīkāk.

Andron MacBeton
    Participant

Drīkst minēt? Dolbanie maukasbērnu hipsteri.

jezus
    Participant

macbeton, kapēc Tu vienmēr esi tik rupjš?

m_janis
    Participant

Viss ir pareizi – pasaule palēnām sak saprast kas ir patiesās vērtības. Digitālais foto, tāpat kā video un audio nekad nespēs pārspēt analogos izteksmes veidus, ja – cipars ir cipars, bet ir lietas, ko nevar izteikt skaitļos. Ne velti patiesi mākslas darbi tiek veidoti ar analogo foto, filmēti uz filmas, ieskaņoti nevis ar sintezatoru, bet dzīvu instrumentālo pavadījumu. Protams, te tūdaļ fanāti brēks par pretējo, bet – tas jau nemaina patieso lietas būtību – analogais ir dabisks, digitālais – mākslīgs, sintētisks, kaut arī tur nobildēta dzīva radība.

Crow
    Participant

Katrs iztulko to hipsterīgo māžošanos pa savam. Analog-tirliņi ir tikai nākamais solis tuvāk “sēdināt uz bambusa mieta, sadedzināt mietu, pie beigām nošaut, izraut mēli un tad arī mēli sašaut” pēc “LPCM sounds better than FLAC”.

[spoil][img]https://i.imgur.com/crFZ1yo.jpg[/img][/spoil]

akms47
    Participant

Es ar niekojos, tikai viena problēma dargi ja vēlies plato filmiņu. Parastās var dabūt lētāk, ja pats attīsta. Ja grib, lai attīsta firma, jāņem t34. Tas ir padārgas un platās vispār grūti dabujamas. Ir sava ķēpa, bet tāda bilsde uz digitālā nav. Protams var niekoties un “vecināt” bildes fotošopā, bet tas nav tas.

RicoPico
    Participant

A betons by default ie*irš katrā tēmā. Ja paveicas- kāds arī paslavē un piekrīt. Lielā laimes rata griezējs. 😀

Analogajam signālam lai ilgs mūžs. Tieši foto un audio. Video uz SCART ir sūdīgāks nekā HDMI. :> Analogais audio ir siltāks un dvēseliskāks (lampas, šmampas), foto ir autentiskāks un dzīvāks

msh
    Participant

Kamēr mēs vēlamies tikai piefiksēt notikumu, digitālā tehnika ir labāka, hoķ izmaksu pēc. Mana pirmā fototehnika bija muteres Zenit-E, kurš joprojām man stāv plauktā – vai nu ar dzimto Helios 58 mm objektīvu, vai Jupiter 200 mm teleobjektīvu, vai Mir 30 mm zivs aci – un vēl ar lielu, neparocīgu zibspuldzi, kuras barošanai vajag 2 plakanās baterijas. Sāku fočēt kad 13 gadu vecumā vārda dienā uzdāvināja filmiņu – ironiskā kārtā pirmajā filmiņā, atšķirībā no nākošajām, praktiski visi kadri bija izdevušies – sākumā pievērsu vairāk uzmanības. Plauktā nonāca pēc tam kad man 17 gadu vecumā uzdāvināja akmenslaiketa samsūda 3 mpix ciparu ziepjutrauku – vairs nebija jāizdod pāris lati par filmiņu + 10 saņi par katru bildi. Tas samsūds sen nosprāga, kādu gadu izturēja nēsāšanu jakas kabatā – tagad ir dažus gadus atpakaļ viena čaļa atdots Canon PowerShot A400.

akms47
    Participant

Man ar pirmais digitālais bija 3mpix, ja pareizi atceos Canon PowerShot A85. Labs aparāts bija, bet kā visiem šīs klases Canoniem, nosprāga matrica un diafragma. Bet savu jau večuks bija labi nokalpojis.

msh
    Participant

A75 drīzāk. Nezinu par A85, vai tāds maz bija, A80 bija 4 mpix. Man pašam uz plaukta pārītis stāv – vienam matrica ir mirusi, otram viegli gļuko. Pirmais bija muteres darba ziepjutrauks, otro savulaik ar no vietas izsistu optiku nopirku anglijā uz tirgus par dažām mārciņām – objektīvu toreiz par mani elektronikā pieredzējušāks cilvēks pārjauca, procesā kas ilga kādas četras stundas.

Participant

Drīkst minēt? Maxima 0.7L.

garaisezis
    Participant

ja jau visi raksta par fotokamerām kādas bijušas. Arī mana kārta

*Kodak filmu ziepinieks. Kaut kur ap 1992. gadu. Tika lietos cītīgi lietots un staipīts visur līdzi. Kā jau šiem, puse kadri izgaismoti jeb arī par tumšu.

*Casio ez-z40 4Mpix kamera. Pirmais digitālais ziepītis. Strādāja lieliski līdz māsīca ar savām līkajām rokām to neiznīcināja.

* pēc tam tiku pie sava otrā digitālā ziepīša nikon coolpix e7600. Š ķiet viens no labākajiem kāds man bijis uz to brīdi pārejas posmā uz DSLR.

* Nikon D40 pirmā spoguļkamera. Vēl tagad dzīvību velk, pat pēc 1/2 miljona kadru veikšanas. Uzdāvināju draugam.

*pēc tam seko eksperimenti un mazohisms ar Sony, Sigma, Canon un Olympus. Modeļus nav vērts pat uzskaitīt.

*** Mūsdienas Canon 1000Fn filma – priekš atsevišķiem gadījumiem. Nikon D600 darbam un D300s backup, Pentax K-01 ceļojumiem. Instagramam un facebook pietiek ar Nokia Lumia 1020

BlackHalt
    Participant

Es arī labprātāk bildētu ar filmu, ja vien tas nebūtu megadārgi.

Quagmire
    Participant

Esmu paspēlējies ar Zenītu, plauktā stāv, bet pārāk dārgi tas viss tomēr sanāk.

iKey
    Participant

Atceros tos laikus, kad ziepīši ar filmiņu bija izplatīti. par bildēm varēja spriest, kad tika saņemtas no laboratorijas, un tad priecāties par labiem kadriem vai arī spļaudīties par izķēzīto kadru.

Tad vēl arī lielijās, kuram ziepītim bija krutākas fīčas. Tajā laikā es bildēju ar senča dāvāto “Вилия-авто” un bija roka ievingrināta lai manuāliu fokusētu

Nelabojams
    Participant

Te tu smagi kļūdies. Vēl astoņdesmitajos, strādādami kantorī ar tiem laikiem praktiski neierobežotām tehniskām iespējām, bijām sasparojušies uzkonstruēt sev reāli augstas klases megnetofonus. Lai optimizētu mehānisko traktu, frekvenču joslu u.c., bišķi bij jāpastudē arī lietas teorija. Tad lūk, kaut gan vairums cilvju nedzird virs 16 tūkst. herciem, joslas platumam jābūt līdz 50 kHz, jo to jūt zemākajās harmonikās un tas iedarbojas arī uz neapzināto uztveri (nejaukt ar zemapziņu), dodot pilnīgāku skaņas “lauka” ainu.

Notrulinātiem dauņiem, kas pieraduši pie mobilā čērkstoņas un kam nevajag neko vairāk, kā apdullinošu tuc-tuc pa smadzenēm, tas protams, ir po. Iespējams, ka pa lielam varbūt tā ir vecuma īpatnība – kādus tik 30x pārrakstītus mēslus mēs savulaik neklausījāmies, čurādami aiz sajūsmas. Bet tais laikos bieži jau nebija izvēles.

Kas attiecas uz foto – tur filmiņu pievilcība imho slēpjas trijos aspektos:

1. daudziem patīk pats process, visa tā ķimerēšanās, savā ziņā arī rezultāta neparedzamība (par ko tad mēs mīlam sportu?),

2. “signāla” nolasīšanai nav vajadzīga speciāla aparatūra, kas agrāk sastrādāto var vienā mirklī padarīt nepieejamu, nomainoties vien kādam tehniskam standartam,

3. nesējs, kaut cik adekvāti uzglabājot, ir teju mūžīgs, jo īpaši, melnbaltais.

Brutto
    Participant

Tad jau no skapjaugšas būs jāceļ lejā mans noputējušais Krokus

Brutto
    Participant

Mjā, tā gan!

Atceros, kā sarunāju lai draugs atnes ruļļu maģi lai uz mūsējā varētu pārrakstīt ārzemju latviešu dziesmas, kaut arī kvalitāte jau no kopējamās lentas bija galīgi švaka.

[spoil]Sņežeti mums bija

[img]https://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_20993366.jpg[/img][/spoil]

Quagmire
    Participant

Man KROKUS-4 zem gultas stāv, bet mūsdienās laikam bezjēdzīgs aparāts.

Brutto
    Participant

Precizēšu – Krokus 66, kas man uz skapjaugšas, polietilēna maisā iebāsts.

Bez fotogrāfiju taisīšanas, savulaik, izmantoju arī Volta Disneja multiplikācijas varoņu pārnešanai no košļeņu papīrīšiem uz A4 zīmējamās lapas, pēc tam tos izkrāsojot ar guašu krāsām 🙂

Mjā, mūsdienās muzeja eksponāts tāds palielinātājs :/

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 20 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā