Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Raksti › Infrasarkanā fotografēšana pašu rokām – jaunas idejas un krāsas
Bet nu lūk mans variants. Iedvesmojos no šīs saites –
Š is ir izdevīgāks atšķirībā no filtra, jo ar pēdējo ir jānofokusē, jāizslēdz autofokuss un, neizkustinot to, jāuzskrūvē filtrs, jāpārstāda iestatījumi, un tad vēl jāgaida labu laiku, kamēr foto tā teikt, iecepās labi procesorā. Piedevām, tas patērēs arī ļoti daudz enerģijas, tā kā pietiks vien pāris eksperimentiem un dažiem kadriem, no kuriem vēlāk datorapstrādē vēl pāris izkritīs. Tā kā spoguļkamera ir pārāk dārga un pārtaisot to, varēs uzņemt tikai IR foto, tad šī lieta izpaliek. Tiku pie vienas kameras – advancēta ziepīša
Lūk, vēl neizjaukta kamera, tagadējā vērtība ne vairāk kā 15 vietējās naudiņas. Nu ko, ķeramies klāt un skrūvējam vaļā, skatīsim, kas lācītim vēderā.
Neuzņemos nekādu atbildību par jūsu sabojāto fotokameru, tādēļ pirms ko tādu darāt, padomājiet, vai ir tā vērts.
Kad esmu ticis galā ar visām skrūvēm, arī vienu slēpto, kas bija zem baterijas, noņemu alumīnija korpusu, zem kura redzama vesela mikroskopisku detaļu pilsēta ar vairākām maģistrālēm un apvedceļiem.
Uzmanīgi atskrūvēju skrūves un atvienoju stiprinājumus kameras objektīvam ar foto matricu. Kā, redziet, nekas traks, viens divi, trīs un gatavs.
Tālāk iesaku pameklēt kaut kur mājās gumijas cimdus, tikai bez talka, lai rīkojoties nepaliktu pirkstu nospiedumi. Atskrūvēju matricas plati no objektīva sistēmas, kas turējās uz ļoti smalkām skrūvītēm.
Kreisajā attēlā redzams stikls ar sarkanīgu nokrāsu, tas tad ir filtrs, kas aiztur ultravioleto starus, kas nāk no Saules. To tad arī uzmanīgi ar asu un tievu nazi apejot uz riņķi mēģinām izgriezt un izņemt ārā. Attēlā pa labi var redzēt objektīva mehāniku ar stabilizāciju un autofokusa, zoom motoriņus, kā arī lērumu smalku zobratiņus, kuros nebūtu vēlams, lai iekļūst putekļi. Es pēc stikla izņemšanas izmantoju saspiesta gaisa baloniņu (nejaukt ar šķiltavu gāzes baloniem, jo no tiem paliek nogulsnes!).
Kad viss ir izdarīts, atliek tik reversā visu salikt atpakaļ kopā un priecāties par rezultātu.
No kameras attēls bez rediģēšanas izskatās šāds, ir protams iespēja uzlikt kamerā Black & White režīmu, bet es izmantoju šim nolūkam vienkāršu Google Picasa programmu krāsu korekcijai.
Lūk arī rezultāts, neesmu īpaši apmierināts, jo ārā bija ļoti ellīgi auksti, priekš UK -5 C ir ļoti daudz. Līdz ar to zāle bija apsarmojusi, un ārā uz vakarpusi veidojās migla.
Neredzamā daļa ir siltums, jebšu tas, ko filmē/bildē ar termo kamerām, arī tas ir infra sarkanais starojums.
P.S.
Autors ir mazliet samuldējies, tas nav UV filtrs, tas kā reiz ir IR filtrs, ko viņš izgriež no sava fotoaparāta
tur tev vajadzēs termokameru – https://hop.02.lv/1Ma
Preses relīzes