Izstrādā Smellovision smaržu moduli Oculus Rift VR ķiverei

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Izstrādā Smellovision smaržu moduli Oculus Rift VR ķiverei

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 13 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Kinoteātros attēla un skaņas papildināšanu ar krēslu šūpošanos, ūdens šļācēm, vēja pūsmām u.c. specefektiem praktizē jau sen. To tad sauc par 4D, 5D, 6D utt. Tagad šie specefekti sola ienākt arī videospēļu industrijā. Pirms mēs runājam par jaunfirmas Feelreal nodomu papildināt Oculus Rift tipa virtuālās realitātes brilles ar smaržu moduli, pievērsīsimies klasikai – fragmentam no fantasta Staņislava Lema lieliskā stāstu krājuma “Ijona Klusā zvaigžņu ceļojumi”:

“Tikko biju apsēdies, diriģents paklaudzināja ar zizlīti, un visi apklusa. Orķestra mūziķi rosmīgi sakustējās, spēlēdami man nepazīstamus instrumentus, kas izskatījās pēc lejkannas caurumotajam snīpim līdzīgām taurēm; diriģents sparīgi cilāja priekšējās ekstremitātes, palaikam tās paplezdams, it kā liktu spēlēt «piano», bet mani pārņēma aizvien lielāks izbrīns, jo nedzirdēju nevienas, pat ne visklusākās skaņas. Nemanot sāņus pablenzdams, kaimiņu sejās redzēju atplaiksnāmies sajūsmu; arvien vairāk apmulsdams un uztraukdamies, es slepšus paurbināju ausis, taču arī tas neko nelīdzēja. Beidzot nospriedis, ka esmu zaudējis dzirdi, klusītiņām paskrubināju nagu pret nagu, bet šo tikko jaušamo troksnīti es uztvēru jo skaidri. Tādējādi, nezinādams, ko par to visu domāt, nosēdēju līdz beigām, ar izbrīnu vērodams vispārējus estētiskas baudas apliecinājumus. Nobrāzmoja aplausu vētra; diriģents paklanījās, tad atkal paklaudzināja ar zizlīti, un orķestris sāka izpildīt simfonijas nākamo daļu. Apkārt visi bija sajūsmā; dzirdēju daudzus šņaukājamies, ko vajadzēja uzskatīt par dziļa aizkustinājuma pazīmi. Beidzot sākās vētrains fināls – es to varēju secināt tikai no diriģenta trauksmainajiem žestiem un raupjajām sviedru lāsēm, kas tecēja pa mūziķu pierēm. Atkal nogranda aplausi. Kaimiņš pavērsās pret mani un izsacīja savu atzinību simfonijai un tās izpildītājiem. Kaut ko zemdeguna nopurpinājis, es visdziļākā neizpratnē izlavījos uz ielas.

Biju jau aizgājis vairākus desmitus soļus no koncertnama, kad mani kāds itkā paskubināja uzmest acis tā fasādei. Tāpat kā citas celtnes, tā asā leņķī bija nolīkusi pāri ielai. Pašā priekšā rēgojās liels uz­raksts «Pilsētas Olfaktorija», bet zemāk bija izlipi­nātas afišas uz kurām izlasīju:

ODONTRONA MUSKATA SIMFONIJA

I. Preludium Odoratum II. Allegro Aromatoso III. Andante Olens

Viesizrādes diriģē slavenais degunists HRANTRS”

Feelreal inženieri strādā pie papildus maskas Oculus Rift VR ķiverei, kas ļaus spēlēs sajust dažādas smakas, kā arī baudīt dažus siltuma un klimata efektus. Maskā ievietots kārtridžs ar smaržvielām, kas imitē okeāna, džungļu, uguns, zāles, pūdera, ziedu, metāla aromātus. Bez tam iebūvēti nelieli siltuma avoti, ūdens smidzinātājs, vibromotori utt. Vizuāli spēlētājs izskatās līdzīgs Dartam Veideram. 🙂

Firma strādā arī pie īpaša Smellovision atskaņotāja, kas pratīs atskaņot īpaši adaptētas filmas ar smaržu efektiem. The Verge žurnālisti gan novērtēja jaunumu pretrunīgi. Š obrīd iegūtās papildu emocijas vēl esot patālu no realitātes. Atrašanās karsta objekta tuvumā iedarbina “fēna efektu” un pūš sejai karstu gaisu, kas “esot mokoši”.

[img]https://notepad.lv/userpix/28_img_814800_1.jpg[/img]

[img]https://notepad.lv/userpix/28_img_81420_1.jpg[/img]

Tomēr šajā jomā ir kur attīstīties: jau 2010. gadā japāņi veica eksperimentu, kur cilvēkam līdzīgā situācijā deva rokās bezgaršīgu cepumu, kas VR brillēs izskatījās pēc apelsīna šķēlītes vai gaļas gabala. Apēdot šo cepumu kopā ar virtuālo smaržu no ģeneratora, cilvēks bija pilnīgi pārliecināts, ka apēdis tieši to, kas pēc smaržas viņam likās.

The Verge u.c.

Barons
    Participant

🙂 Pirms filmas skatīšanās jāzina ko tur rādīs, bieži filmās rāda ka bāž ar galvu podā!

Crow
    Participant

Vesela cepumu kaste par Lema garadarba citēšanu 😀

Velns, ka jāiet uz vietējo stikla kalnu un jāpaņem atkal pāris pluskainās “Fantastikas Pasaulē”. Citādi galīgi nojūgšos drīz no jaunās pasaules brīnumsūdiem.

ruukjis
    Participant

Ja es esmu FPS fans, diez vai es kaut ko tādu gribētu – konstants asiņu, sviedru un šaujampulvera smārds sejā…

Quagmire
    Participant

Poop simulator 2015

MeistarsUnVergs
    Participant

ROFL!!

akms47
    Participant

Fui… piekrītu ruukjis, negribu, lai mana izstaba smird pēc sviedriem un šaujampulvera. Pietiek jau, ka dienas beigās smird pēc zeķēm. 😀

Crow
    Participant

Ja nu tik vien kā asinis, sviedri un pulveris būtu viss…

[spoil][img]https://i.imgur.com/wZTjBQ1.png[/img][/spoil]

*barf*

Aldis
    Participant

Š o lasot, un iedomājoties par šo praksē.. iedomājos cik smirdīgi būtu tie paši Half Life, doom, e.t.c… klasiku monstri… :>

MeistarsUnVergs
    Participant

Domāju ka tas pats Muhammad Sex Simulator 2015 kopā ar šo smaku ierīci varētu būt gana “labs”.

shady
    Participant

Nevajag nemaz tādas filmas… Atrodi kaut kādu romantisko gabalu un baudi filmu. Līdz beidzot….DOMESTOS reklāma! 😀

Quagmire
    Participant

Siļķes.

Brutto
    Participant

Tā kā man smaržu pasaule ir sveša, tad viss šis ir garām. Ja nu vienīgi kādu ožamo spirtu pie deguna piebāztu :/

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 13 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā