Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Raksti › Mākslīgais intelekts un CAPTCHA
Līdz šim spambotiem CAPTCHA bijusi nepārvarama barjera, bet jau parādās ziņas, ka izdevies atkodēt dažus šī testa veidus. CAPTCHA ir Tjūringa testa
2008. gada sākumā Š…ūkāstlas (Lielbritānija) universitātes pētnieks Jeff Yan radīja programmu, kura spēja atkost
Jeff Yan negatavojas apstāties un sola ACM Computer and Communication Security Conference
Ne mazāk interesants ir Philippe Golle (Paolo-Alto universitāte) darbs. Viņš radīja programmu dzīvnieku siluetu atpazīšanai. Tas arī ir CAPTCHA testa paveids, to vienubrīd lietoja failapmaiņas servera
Atpazīt siluetus ir grūtāk nekā burtus un ciparus; neskatoties uz to – precizitāte sasniedza 83 %.
Iespējams, ka pēc pavisam neilga laika tagadējā aizsardzība pret spambotiem kļūs neefektīva, un web-programmētājiem atkal nāksies lauzīt galvas…
Pie tā taču ir jāpiedomā, jo kā gan var atšķirt cilvēku no bota, ja uzrakstu nevar nolasīt neviens no viņiem.
Un šitie nesalasāmie burti ir ļoti daudzās vietās sastopami.
Cik novērots un mēģināts boot.lv var tā nospamot, ka slikti metās, jo logs ieraksti boot.lv, lai pievienotu komentu, galīgi nav aizsargāts.
Protams, es nenoliedzu, ka captcha ir ļoti noderīga un vajadzīga lieta, bet, kā jau es teicu – es nevaru salasīt nevienu no rakstā minētajiem (izņemot, protams, titulbildītē redzamo)
Pie tā taču ir jāpiedomā, jo kā gan var atšķirt cilvēku no bota, ja uzrakstu nevar nolasīt neviens no viņiem.
Un šitie nesalasāmie burti ir ļoti daudzās vietās sastopami.
Uzliec biezakas brilles 😀
P.S. Rapidshare CAPCHA gan ienīstu. Parasti kādas 10 min paiet, kamēr dabonu kādu failu novilkt. Nu nevar tur aiz tiem burtiem izprast vai tur virsū kaķis, suns vai vēl sazinkas…
Preses relīzes