Nākamgad maksāsim autortiesību nodevu par visiem datu nesējiem

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Nākamgad maksāsim autortiesību nodevu par visiem datu nesējiem

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 40 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

AKKA/LAA un dažas citas līdzīgas organizācijas Satversmes tiesā uzvarējusi valdību, uzliekot tai par pienākumu aplikt ar autortiesību nodevu absolūti visu, ko vien var aplikt. Nepietika ar to, ka darbavietās tagad jāvalda klusumam, nākamgad mums nāksies maksāt papildus arī par zibatmiņām, atmiņas kartēm, mobilo ierīču iekšējām atmiņām u.c. un visu citu, kur vien var saglabāt datus.

Dombrovska valdībai uzkāpts uz varžacīm – tātad Satversmes tiesas lēmums būs jāpilda, bet jācer, ka notiks adekvāta pretdarbība, un nodevas likmes tiks piemērotas tīri simboliskas (atbilstoši esošajam precedentam nodeva par 4,7 GB DVD+RW matricu ir 0,20 Ls, kas sastāda 4 santīmus par 1 GB atmiņas).

Pilns LETA ziņojuma teksts:

Rīga, 2.maijs, LETA. Valdībai būs jāpapildina saraksts ar datu nesējiem un reproducēšanai izmantojamajām iekārtām, par kurām maksājama autoratlīdzība, paredz trešdien pasludinātais Satversmes tiesas (ST) spriedums.

Pēc četru autortiesību organizāciju pieteikuma tiesa valdības noteikumos ietverto sarakstu atzina par neatbilstošu Satversmes 113.pantam, kas nosaka, ka valsts atzīst zinātniskās, mākslinieciskās un citādas jaunrades brīvību, kā arī aizsargā autortiesības un patenttiesības, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa.

Pieteikuma iesniedzēji norādīja, Ministru kabinets ir ierobežojis objektu sarakstu, par kuriem maksājama autoratlīdzība, neiekļaujot tajā visas funkcionāli līdzīgās iekārtas. Piemēram, noteikumi neattiecas uz zibatmiņām, ārējiem cietajiem diskiem, mobilajiem tālruņiem, jaunākās paaudzes mūzikas atskaņotājiem ar iebūvētu atmiņu un citiem datu nesējiem. Tas aizskar autoru tiesības uz īpašumu un autortiesībām.

Valdībai līdz šā gada 1.novembrim jāpārvērtē nesēju un iekārtu saraksts atbilstoši tehnoloģiju attīstības radītajām pārmaiņām.

Spriedums ir galīgs un nepārsūdzams, tas stājas spēkā tā pasludināšanas dienā.

Kā ziņots, ar pieteikumu ST pērn vasarā vērsās četras biedrības – “Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība” (AKKA/LAA), Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), Latvijas Kinoproducentu asociācija un Latvijas Profesionālo aktieru apvienība.

Sarakstā patlaban iekļauti audio un videokasetes, diski u.tml., dažādu funkciju atskaņotāji, satelītu uztvērēji ar datu ieraksta iespējām, disku rakstītāji u.tml.

Piemēram, noteikumi paredz, ka par tukšu audiokaseti vai minidisku ir jāmaksā atlīdzība trīs santīmu apmērā, par tukšu videokaseti – sešu santīmu apmērā, par tukšu CD-R vai CD-RW disku – desmit santīmu apmērā, bet par tukšu DVD-R vai DVD-RW disku – 20 santīmu apmērā. Citi datu nesēji sarakstā nav norādīti.

Pirmavots

Kefīrs
    Participant

Un kam tad visa nauda beigās paliek? …

jonjs
    Participant

Manim domāt, ka Lady Gaga, JayZ u.t.t. ne nieka nedabūs par nodevām gan RADIO sabiedriskajā transportā, gan cietajiem diskiem, flashiem u.t.t.

Vispār jau Latvijā pēdējā laikā kaut kāds bezpredjels notiek.

Vakar piemēram 20 Ls soda naudu samaksāju par it kā nepareizu stāvēšanu. Pēc likuma burta it kā taisnība bija tam pašvaldības policistam (izskatās, ka tiem jefiņu veida paskata “jauniešiem” formā maksā procentu par iekasēto soda naudu), bet pēc gara viņam nu galīgi nebija taisnība.

Un reāli niezēja roka salikt visu pa vietām :D, bet nu likums ir likums lai gan arī šķībi uzrakstīts.

Kā arī ir ar tām pilnīgi absurdajām nodevām.

Crow
    Participant

Okei, mīzalgalvas. Tad es laimīgs turpināšu maksāt šo nodevu un turpmāk ar vēl mazākiem sirdsapziņas pārmetumiem kopēšu, cik man nafig labpatiksies. Nauda ir un turpinās būt samaksāta, un es vēlos par to naudu saņemt pilnu komplektu.

Jebšu, citiem vārdiem, ja es bez pierādījumiem, tiesas un pārsūdzēšanas iespējas esmu pataisīts par kriminālnoziedznieku un, attiecīgi, man ir uzlikts naudas sods, tad vienīgais, ko varu darīt, ir rūpēties, lai šie apgalvojumi būtu pēc iespējas patiesāki.

Aldis
    Participant

Manis pēc es šito visu maksāju, tikai tad liekat mani mierā, par to ka pirātoju, kačāju.. e.t.c ..

Athlons
    Participant

enter un āmen!…

tieši tā, pilnībā piekrītu…

msh
    Participant

Es atkal gribētu cerēt ka tā piedeva būs pietiekami jūtama lai bojātu pārējo apliekamo objektu tirgu kā tas ir izdarīts ar jau esošajiem. Teiksim, cēneris par prastāku trubu un dvacārs par kaut ko krutāku, un līdz ar to lielāks daudzums pircēju pirktu citur.

Un vispār, kad jau reiz šitentais joks to atgādina, būs jāuzprasa brālēnam cik robežas otrajā pusē maksā matricas – maz gan es pērku, bet nu kāpēc barot liekēžus :>

Imhoteps
    Participant

Patiesībā, tas ir prātīgs risinājums kaut vai tajā ziņā, ka lietotājs turpmāk varēs legāli glabāt empē3 un citu drazu datorā. Š īs drazas (ne?)legāla izcelsme ir sekundārs jautājums, bet primārā problēma – Latvidžas likums aizliedz uzglabāt mūziku/filmas datorā, t.i. ārpus oriģinālā nesēja (CD/DVD), – tiks atrisināta. Š āda ir daudzu valstu prakse – samaksā “nesēja nodevu” un neviens vairs nedrīkst pārmest pilsonim par to vien, ka kompī vai fleškā vispār ir jelkāda audiovizuāla infa!

Š ī ir pirmā puslīdz sakarīga KAKAs “iniciatīva”, čaļi.

iReinis
    Participant

Kāpēc man jāmaksā par saviem dokumentiem naudu. Flešos pārnēsāju tikai sevis veidotus dokumentus? Vērsīšos tiesā… bļin

BERILS
    Participant

Pareizi teikts. arī piekrītu šim nodoklim , jo savas kravas nesējus esmu atradis , un nodokli tiem vairs piešķirt diemžēl , vai par laimi , nevarēs 😀 !

P.S. es ceru ka cietajiem nerēķinās likmi 1GB – 4 sant. , ja nē tad attīstība bremzēsies Latvijā…. 1TB – 40Ls tikai rijānai un džeizijam XDD

Crow
    Participant

Ē, hmm… “dura lex, durak tot, kto podčiņjajetsa”.

Es gan neesmu izglītots likumpantos, bet baidos, ka pārmest tāpat varēs, kamēr nelabi metās. Š ai gadienā būtu jāmaina minētais likums, iekļaujot, piem. Youtube (kas – jā – lejupielādē lietotājam lokālu kopiju), iTunes, Steam utml. atbilstošu definīcijas, jo tiem fiziska datu nesēja un izcelsmes pierādīšanas iespējas ir minimālas/nav vispār. Īsāk sakot – jāseko līdzi laikam, nevis tikai jāsilda irsa un jābļaustās “visi zog no MUMS!”. Lūk, šo definīciju akurāta sastādīšana un priekšlikumu iesniegšana, nevis tikai “reidi”, apkārtvanckāšanās un iekasēšana, būtu šo organizāciju primārais uzdevums. Sarunas jau ar tiem reketieriem izgāžas tieši tāpēc, ka pat tur augšā neviens to reketu nevar ciest, un baidos, ka citi varianti vispār netiek izskatīti, jo tie efektīvi nozīmē šo kantorīšu likvidāciju. Pat ezim skaidrs, kur tā nauda paliek.

lazix
    Participant

Karstgalvjiem gribētu norādīt, ka Satversmes tiesas spriedums nebija par to – vai sistēma ir atbilstoša, jo tāda prasība netiek skatīta, un prasība tiek skatīta tikai prasījuma robežās, bet prasība bija balstīta uz pamatojumu, ka ir uzskatot esošo sistēmu par “atbilstošu” likumdevējs (100 nezinošās galvas) nebija sekojuši datu nesēju attīstībai. Tāpēc arī Satversmes tiesas attiecīgais spriedums ir vērtējams kā pamatots prasījuma robežās.

Lai oponētu visādiem, kas pat nav lasījuši Satversmes tiesas likumu un pašu attiecīgo pieteikumu, īpaši norādu, ka prasībā kā jebkurā līdzīgā tiesā, piemēram, administratīvajā tiesā, tiek skatīta tikai prasījumu robežās.

Tāpēc, atkārtojos, netika skatīta sistēma, bet tikai tās neesošais, bet loģiski izrietošais papildinājums.

Lai cīnītos ar šo iedibināto un producentu netaisnīgi uzspiesto sistēmu ir jāvēršas ar jaunu konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā – tieši sakarā ar pašas sistēmas pamatotību!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Š ādu sūdzību ar jurista palīdzību var iesniegt jebkura persona, kas pierādu savu pamattiesību aizskārumu (cilvēktiesības), kas šajā gadījumā nav grūti izdarāms. Bet ne viens no Jums skaļajiem demagogiem, nav pat apsvēris darīt. Sametamies!!!!! KAS PAR!!!!!!

lazix
    Participant

Papildus likumu nezinātājiem, bet taisnīgu apspriedējiem “anonīmā” tīmeklī un virtuvēs, norādu, ka Jūsu spriedelējumi nav nekā vērti, ja nav uzlikti uz papīra, parakstīti un iesniegti, lai cīnītos par to, ko uzskatāt par taisnīgu.

lazix
    Participant

Imhotepam: datu nesēju nodeva nav saistīta ar jebkuru datu kopni, bet ar to, kas iegādāta legāli. Š is nodoklis bija un ir paredzēts par legāli iegādāto datu kopu kopēšanu, kas pārsniedz vienu atļauto kopiju. Tas neattiecas uz to, kas vilkts izmantojot gāzmu (torrent) nodrošinātāju, piemēram, thepiratebay.se/

Crow
    Participant

Minētās organizācijas ir privāti uzņēmumi, šī nodeva ir viņu pastāvēšanas vienīgais pamats. Tu nopietni domā, godājamais pilsoni, ka jebkādas sarunas par alternatīviem variantiem ir bijušas/būs/būtu rezultatīvas?

Redzēji labi, kā tas pats ACTA tika parakstīts pilnīgi pa kluso, tik pēc tam shit went overboard. Tāpēc, ka ASV ar pirkstu padraudēja, līdzīgi kā Spānijai un Zviedrijai (konkrēti Pirātlīča lietā) draudēja ar PTO sankcijām.

Nav jau tā, ka tas būtu pirmais precedents, puspasaule ar šitās šķiras mudakiem nav mierā, un salīdzinot ar citām problēmām krajā, valstī (īpaši Letvidžā) un pasaulē, šī pagaidām pāris grašu nodeva ir čih i puh.

Tāpēc arī anonīmā bļaustīšanās ir viss. Vairāk bojāt nervus neatmaksājas.

Nu un arī pirāti te ir (seko no dirsas izrauts cipars) 90%, tāpat kā iet pāri ielai pie sarkanā un šķērso sliedes neatļautā vietā, tā kā nekādas taisnības, taisnību sakot, vispār nav enīvej.

lazix
    Participant

Crowam: “Dura lex sed lex ” – nozīmē: “bargs likums, bet tomēr likums”. Kamēr likums ir spēkā Jūsu darbība -spriedelēšana, bet nerīkošanās, lai manītu likumu, ir maigi sakot – SMIEKLĪGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lazix
    Participant

Crowam: Nekāds sarunas par alternatīviem variantiem nebūs, ja šīs “sarunas” notiks tikai forumos, bet pret sistēmu nevērsīsies ar šobrīd esošajiem tiesiskajiem rīkiem, bet priekštam mēs esam par kūtru. Vai pa tiešām mēs esam tik kūtri, ka nerīkosimies?

lazix
    Participant

Crowam: Kamēr mēs runāsim forumos, bet nerīkosimies mēs esam un būsim tikai slaucamas govis.

lazix
    Participant

Lai pierādītu Satversmes tiesā, ka sistēma ir neatbilstoša vajag arī izdomāt citus risinājumus, kas varētu apmierināt abas puses. Pārējais ir tikai tehnisks darbs. Kas Jūs apmierinātu????

lazix
    Participant

Ja kāds var noorganizēt tautas aptauju šajā vietnē un apkopot atbalstītos variantus, tad uzņemos vasaras laikā sagatavot bez atlīdzības vajadzīgos papīrus un iet uz Satversmes tiesu. Ja no manis nav kādu laiku skarā ar mācībām vai darbu ziņas, tad Shady ir mani kontakti.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 40 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā

Vai vēlies saņemt jaunumus no Notepad.lv?