Nākotnes elektroapgāde – kodolreaktors pagrabā

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Nākotnes elektroapgāde – kodolreaktors pagrabā

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 13 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

[imgl]https://notepad.lv/userpix/28_102398_1.jpg[/imgl]Tā nav zinātniskā fantastika, bet pavisam reāls projekts, kuram jau ir simtiem iepriekšēju pasūtījumu, tostarp arī no ÄŒehijas. Projekta autors ir Otiss Petersons no Los Alamos National Laboratory (Š…ūmeksikas štats, ASV).

Tiek piedāvātas portatīvas kodolspēkstacijas, kuras novietos pazemē, un katra no tām spēs apgādāt ar elektrību līdz 20.000 mājsaimniecību. Tā kā šeit nevajag dārgas un zudumus izraisošas elektropārvades līnijas, tad projekta masveida ieviešanas gadījumā enerģijas kilovatstundas izmaksa nebūs augstāka par 10 ASV centiem.

Pēc konstrukcijas jaunās kodolspēkstacijas būs atkritumu urnas lielumā – ap 1.5 m. Tanī nebūs nevienas kustīgas daļas – tas iekārtu padara visai drošu. Ar vienu degvielas uzpildi stacija varēs darboties 7-10 gadus. Pēc 5 gadu darba sakrāsies kodolatkritumi apmēram galda tenisa bumbiņas lielumā.

Projektu dzīvē ievieš kompānija Hyperion Power Generation, kura plāno uzbūvēt 3 fabrikas. Sākot ar 2013. gadu, nākamo 10 gadu laikā plānots saražot un pārdot 4000 šādas elektrostacijas.

Protams, tik vienkārši tas viss nenotiks – vispirms projektam nāksies izies visstingrākos drošības testus.

Attēlā – tā tas darbosies:

[img]https://notepad.lv/userpix/28_waterblue_1.jpg[/img]

Avots – Hyperion mājaslapa.

drono
    Participant

Kādā sakarā tur tas “portable water”? Būtu labāk kādu spuldzi uzzīmējuši 😀

Wuu
    Participant

Cik butu patikami dzivo kad zem kajam tev ir mazins kodol reaktors! Es ceru ka nekas tads nekad nenotiks…

sindroms
    Participant

Vienmēr esmu bijis par kodolenerģiju. It sevišķi, ja stacija var būt tik maza (vajadzētu vēl mazāku izgudrot). Un man nebūtu nekādu pretenziju, ja tā atrastos man zem kājām. Uz priekšu.

Willis
    Participant

“Vienmēr esmu bijis par kodolenerģiju. It sevišķi, ja stacija var būt tik maza (vajadzētu vēl mazāku izgudrot).”

==

Izlasot texta pirmo pusi, var padomāt ka tev patīk kompaktas atombumbas. :)))

Sid
    Participant

Manuprāt, tuvākajā laikā tas nenotiks, jo padomājiet kā tādā situācijā samazinātos ienākumi lielajiem elektroapgādes uzņēmumiem, bet to īsti neviens pieļaut negribētu. Lai nu kā – es arī esmu par kodolenerģiju, pie tam ja tā tiek izmantota šādi… 😉

Mr.Death
    Participant

Skaties Samuraj drīz tas vecis kas šito izgudroja, izgudros reālu “dzelzs vīru”. 2008. g. Iron Man filmā ar šis darbināja to savu pārdabisko bleķa monstru ar minireaktoru :D:D:D

delta128
    Participant

#2 – kodolenerģija videi ir daudz draudzīgāka un lētāka par gāzi/naftu, pie kam naftu var izmantot arī daudz lietderīgāk. Un daudz mazāk izposta vidi kā HES būvēšana. Par ogļu/koksnes TEC CO2 emisiju arī droši vien būsi dzirdējis. Turklāt, ja tiek ievēroti drošības noteikumi (kas btw černobiļā netika ievēroti), tad AES ir arī drošākas. Diemžēl līdz kodolsintēzes elektrostacijām vēl labs laiciņš jāpagaida.

#6 – un kāpēc gan ne? Visādi roboti/pacēlāji/ratiņkrēsli ar nelielu ģeneratoru 2l burkas lielumā, kas bez nomaiņas darbotos vairākus gadus būtu samērā jauki salīdzinot ar akumulatoru iespējām (un piesārņojumu, ko rada veco akumulatoru pārstrāde).

msh
    Participant

Ir viens mazs sīkumiņš – gribu redzēt, kā jami izveiks to, lai tādu reaktoru teroristi nevarētu pārvērst kaut vai par netīro bumbu 🙂

normis_161
    Participant

Kas to būtu domājis, ka TVNET būs atsauce uz notepad.lv 🙂

https://www.tvnet.lv/zinas/tehnologijas/popsci/article.php?id=570409

deivs001
    Participant

Tas nav nekāds brīnums, jo mums ir sadarbība ar tvnet.lv.

normis_161
    Participant

Tad skaidrs. Vnk to gan nebiju dzirdējis, ka jums ir sadarbība ar viņiem.

deivs001
    Participant

Kaut kas jau ir jāpatur arī noslēpuma.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 13 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā