Sākumlapa › Forumi › Citas tēmas › Cilvēks un Sabiedrība › Nākotnes Latvija: Latviešu valoda varētu izzust?
Latvijas galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs uzskata, ka krievu valodai jābūt oficiālai, nevis valsts valodai. To viņš paudis intervijā portālam Lenta.ru. Pēc viņa domām, ja krievu valoda iegūs valsts valodas statusu, tad tā izstums latviešu valodu, vēsta portāls novonews.lv.
“Latviešu valoda izzudīs pēc pāris paaudzēm. Krievu valoda to vienkārši izstums, tāpat kā krievu valoda izstūma baltkrievu valodu Baltkrievijā,†uzskata mērs.
Oficiālā valoda, skaidro mērs, ļaus pasē papildus rakstīt vārdu un uzvārdu oriģinālajā kirilicas rakstībā, tas radīs ne tikai psiholoģisku komfortu, bet atvieglos arī īpašumu lietas, ziņo Zarusskiy.org
“Mēs uzskatam, ka oficiālā valoda nepieciešama, lai to varētu izmantot pašpārvalžu un iedzīvotāju savstarpējā komunikācijā. Jābūt lielākai brīvībai valodas izmantošanai izglītības sistēmā. Tie ir galvenie punkti, kas raksturo jēdzienu “oficiālā valodaâ€,†paskaidroja Ušakovs.
33 gadus vecais Nils Ušakovs kļuvis par pirmo etniski krievisko Rīgas mēru Latvijas neatkarības gadu laikā. Viņa partija – “Saskaņas centrsâ€, kas pārstāv valsts krievvalodīgo iedzīvotāju intereses, uzvarēja vēlēšanās jūlijā. Labējās partijas baidās, ka Ušakovs un viņa politiskais spēks var atkārtot panākumus parlamenta vēlēšanās 2010.gadā un pārskatīt valsts valodas un pilsonības likumu.
“Kā tas izriet no Ušakova kunga intervijas, pēc viņa domām latviešu valoda varētu izzust gadījumā, ja krievu valoda Latvijā iegūtu valsts valodas statusu,” Rīgas mēra izteikumus interneta portālam TVNET komentē viņa preses sekretāre Anna Kononova. “Līdzīga situācija ir izveidojusies Baltkrievijā. Uz šādu varbūtību ir norādījuši arī zinātnieki, latviešu valodas speciālisti.”
Avots:
Hmm, kā būtu ar C++?
😀
Un ja tā notiks tad pašu latviešu “dirsā līšanas sindroma” vainas dēļ
Pat Igaunijā (veikalos u.c) kas ir mazāka valsts neviens necenšas saprast ko tu murmulē a te iekš lv pat jājūtās vainīgam ka nesaprati… 😀
Resp. latviešu valodas “pēdējās gaitas” sākums jau būs nākamgad uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām, kad paredzu spīdošu uzvaru Ušakova-astoņkāja blokam (piedaloties pamatīgām Brūnā Lāča $$$ injekcijām).
Par Ļauno laiku un oranžajiem neviens vairs nebalsos, tas nu skaidrs.
Daudzi cilvēki pametīs valsti, sāktos masu nemieri, uttt… pa ķēdi. Otrs, mēs visi esam mācijušies LV valodu, visus specifiskos vārdus, mainās valoda, kādā velnā es tagad zināšu RU valodā kā saucās tur kvadrātvienādojums, vai vēl kaut kāda cita lieta, kas piemēram būtu jāzin gan veicot darba pienākumus, gan arī vienkārši dzīvojot, otrs, sāktos citu tautiešu ieplūšana LV zonā, līdz ar to palicējiem būtu piespiedu kārtā jāmācas krievu valoda, a kāpēc tas nevarētu būt otrādi? Ar ko viņi ir labāki par mums.
Par krieviem neko sliktu nevarētu teikt, protams, kaut ko jau varētu veltīt urļaku pusi, bet tas tā.
Kā arī padomājot par ekonomiku, sabrauc krievi no visām malām, kur naudu sūtīs uz savām valstīm. Š is jautājums ir diskutējams mūžīgi 🙂
if force==0
return “No such word”
else
return “WTF, I said – no such term in Latvian”
endif
P.S.
Palabojiet, C++ sāk aizmirsties…
Reālas briesmas ir,kā jau samurajs pieminēja,neatkarības pilnīga iznīcināšāna ar pašu latviešu rokām vēlēšānu ceļā.Pie tā tiek masīvi un intensīvi strādāts.To jūt visur.Nekādus tankus un lidmašīnas pat iedarbināt nevajadzēs.Š…emot vērā pieaugošo vispārējo politisko debilizāciju,plāns var spīdoši izdoties.
Un ja tā padomā – kāda var būt neatkarība tik mazai valstij tik izdevīgā vietā…
Dalība ES nav neatkarības zaudēšāna.Mistisku iemeslu dēļ tā netraucē ne somiem,ne itāļiem,ne maltiešiem u.t.t.
Mums tikai traucē,kā jau parasts.Te der vecais teiciens par dejotāju un olām.
Visas darīšanas ar SVF un ekonomikas problēmas ir jau pieminetās politiskās debilizācijas sekas.(sk.vēlēšānu rezultātus)Rullētāji norullējuši un nodarījuši visu pa tīro.
Jā,mēs nevaram būt pilnīgi nearkarīgi šajā laikā un vietā,bet ja man jaizvēlas,kurā laivā labāk atrasties-rietumnieku,vai austrumnieku,tad izvēlos pirmo.Kaut vai vēsturiskās pieredzes dēļ.
Bet es sevi par latvieti neuzskatu. Patiesībā man vispār nav tautības. Tautības ir izdomājuši politiķi, lai varētu piemērot principu “skaldi un valdi”. Latvieši pret krieviem. Palestīnieši pret žīdiem. Arābi pret amerikāņiem (hmm, tagad jau amerikānis arī ir tautība). A šie nacismu sludinošie politiķi tik berzē rokas un “saņem dividendes”. Zagļu banda saeimā izlaupa Latviju un kā attaisnojumu savām darbībām sludina “krievi nāk!”.
Tautība ir vajadzīga vājiem cilvēkiem, kas jūtas nedroši. Spēlējas divi sīkie smilšu kastē un sastrīdas – viens saka – mans brālis var piekaut tavu brāli. Tas pats ar tautībām – cilvēks asociē sevi ar kādu tautību, lai justos drošāks, jo tad būs bara sastāvdaļa. Politiķi to izmanto – uzkurina, lai tiktu pie naudas dalīšanas.
Ja ierēdņos ņemtu cilvēkus, kas prot vismaz 2 valodas (ne obligāti krievu, varbūt angļu?), tad ierēniecībā strādājošo vidējais IQ varbūt nedaudz pieaugtu? Tas būtu pozitīvi.
Nepārprotiet, es esmu tikai un vienīgi par brīvu Latviju un latvieti, tomēr ir skumjām sejā jāsaprot, ka iedot Latvijai brīvību ir tas pats, kas pērtiķim iedot datoru, un prasīt, lai šis uzprogrammē kaut ko. Izskatās, ka tomēr taisnība bija tiem, kas 90tajos gados teica, ka latvija nav pelnījusi brīvību kaut vai tāpēc, ka tā nemācētu būt brīva. Un paskat, šķiet ka viņiem tomēr bija taisnība. Manuprāt, lielākā problēma ir tā, ka mēs nespējam vai negribam pieņemt, ka šajā visā bardakā esam kaut nedaudz vainīgs. Nekā nedarīšana lietas labā arī ir līdzvērtīga kaut kā samaitāšanai.
Būtība esmu sapratis, ka tuvākajā laikā būs pilnīgi un galīgi jānošķir jēdzieni brīva Latvija un brīvs latvietis…
Būs vien jābūt brīvam latvietim, un kā gļēvulim jābēg no šīs valsts… kā nekā tāda ir cilvēka daba… Galu gala vieglāk ir sākt visu no jauna, nekā mēģināt kaut ko vēl salabot. Nevajag aizmirst, ka būt gļēvam vēl nenozīmē būt muļķim. Varbūt, ja tā padomā, muļķi ir tie, kuri te vēlas palikt… Ļaudis, nekā personīga, vienkārši tāds mans viedoklis, pieņemiet vai atgrūdiet, jūsu darīšana, tās ir jūsu tiesības kā brīvam latvietim brīvā Latvijā… Nu tas skan gandrīz vai līdzvērtīgi apvainojumam nevis pagodinājumam…
Nu bet tas jau ir off-topic, par kuru es atkal dziļi atvainojos…
rihardsss un richX, +1
Ja nu galīgi te vairs nevarēs, tad es pazudīšu no šitejienes ka gailis pakaļ nedziedēs, un nemazām gļēvulis nejutīšos.
Kad to pašu infu teica latvieši, tad neviens neiebilda.
-> Kefīrs
Tas ir līdzvērtīgs apgalvojumam – “es nekad nerakstīšu C++”. Tava izvēle, gribi būt aprobežots – esi, tās ir tavas tiesības.
Mans kaimiņš ir krievs. Viņš ar mani runā latviski es ar viņu – krieviski. Daļēji tā ir pieklājība, daļēji valodas treniņš.
Es vairs nepērku grāmatas latviešu valodā. Krievu valodā ir lētāk un tulkojums labāks. Un izvēle lielāka arī.
Es skatos televīzijas pārraides vai nu angliski vai krieviski. Latviešu kanālos vairs nav ko redzēt.
Preses relīzes