Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Oficiāli: Opera atsakās no dziņa Presto
aizņemtiesnočiepšanas
Interesanti, ka kaut arī Operā tiks izmantotas atvērtā koda komponentes, sava pārlūka kodus kompānija atvērt negatavojas. Pāreja uz WebKit un V8 notiks pakāpeniski: vispirms iznāks Android versija, pēc tam arī stacionārā. Android versiju pirmoreiz publiski demonstrēs izstādē MWC 2013, kas sāksies 25. februārī Barselonā.
Kā iemesls šādai pārejai tiek minēts tas, ka lielākā daļa programmētāju optimizē savas web lietojumprogrammas tieši WebKit dzinim, kas izvēlēts kā etalons. Līdz ar to uz Presto daļai var parādīties nepilnības. Lai nerastos problēmas, izstrādātājiem piedāvās utilītprogrammu, kas automātiski pārkonvertēs lietotnes jaunajā formātā.
Jāpiebilst, ka līdz ar jaunu pārlūku rašanos Opera loma mobilajā segmentā aizvien samazinās – ja 2009. gadā to lietoja 26%, tad 2013. gada janvārī vairs tikai 15,35% viedtālruņu un planšetu īpašnieku (Statcounter dati). Savukārt pati Opera Software lielās, ka šomēnes esot pārsniegta 300 miljonu lietotāju robeža.

Tā vien šķiet, ka Opera izbeigsies
Kāda jēga no daudziem pārlūkiem, ja visi strādā uz viena dziņa?
Enīvej – dziņa nomaiņa nepalīdzēs market sharei ne sūda. Opera – hipsteriem.
P.S. Man gan šķiet, ka hipsteri lieto safari vai arī chrome.
Un par web, respektīvi html un css atbalstīšanu, crow mazliet pa šerpu aizdomājies, vai nu cita pieredze viņam, man parasti tieši viss strādā uz FireFox un Operas, bet webkit-s izdomā dažādus brīnumus nošaut greizi, kaut vai pieņemsim ar zoom-ošanu. Ja norāda kāda paneļa platumu noteiktos pikseļos, uz webkit jamējais mēdz būt pa pikseļiem pāris platāks vai šaurāks – un tas nu nezinu… vairs nav nopietni! 😀
ja opera pēc migrācijas nekļūst neērtāka, vēl gļukaināka, vai nesāk krašot vēl biežāk, tad man pofig uz kāda dziņa jamā dzīvo…
tikpat labi varētu lietot ie, vai hromi, ja vien to varētu izdarīt uz jamiem…
un man pilnīgi po uz kā pārlūks uzbūvēts, kāmēr vien viņš strādā tā kā man patīk…
Nevaru un negribu pierādīt vai tas ir labāks par citiem vai nav. Arī opera savā laikā bija uz datora, mēģināju, bet nu pārlūks kā pārlūks. Ir paziņas, kas lieto šo pārlūku un uzskata to par labāko no labākiem un gan jau, ka viņi zin kāpēc tā ir.
Man jautājums Mr.Crow kādu pārlūku tu lieto un kāpēc? Vari atbildēt brīvi es neesmu tas, kas pēkšņi sāks aplikt tavu viedokli, jo man vienkārši ir interesanti.
Pa lielam pieraduma spēks. Citi iemesli – addoni, kas nevis papildina, bet izmaina funkcijas, piedevām bez īpašas piepūles, jo esmu slinks stagnāts.
Bet open-source aspekts nav svarīgs. Manis pēc jamo varētu ražot kaut Adobe, jo pēdējo divu gadu laikā (kopš 4.0) versijas cipars ir pacēlies par +15, bet mainījies praktiski nav nekas, un vispār kopš 3.x pacēlies tikai dažādu javaskript-mērkaķu un paša gekona veiklība un atbilstība W3C. Regulāri updeitoju tikai ar cerību, ka šad tad aiztaisa kādu security caurumu, ne vairāk. Kamēr Google defaultā meklētāja līguma ietvaros maksā par serveriem, telpām, kafiju, gaisu un visu pārējo, Mozilla var droši turpināt iesākto – sēdēt uz pakaļas.
Abet pirms 3.x sēdēju uz Netscape Navigator 9.x (faktiski Firefox 2.x klona) – biju hipsteris, pirms šis termins (pašreizējā nozīmē) vispār parādījās 🙂
Preses relīzes