Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Raksti › OS emulēšana – Qemu!
Tas patiesībā nav nekas sarežģītāks un ir vienkārši izdarāms ar programmu, ko var klasificēt kā “Virtuālais PC”. Praktiski šī programma apmāna emulējamo operētājsistēmu, jo rada iespaidu, ka tā ir vienīgā OS uz šī datora.
Kam tas viss ir vajadzīgs?
*Jūs varat paplašināt savas zināšanas, jo nav jātērē laiks, matricas un jāpārtaisa partīcijas uz cietā diska, lai izmēģinātu kādu OS. Viss kas vajadzīgs ir emulators un vajadzīgā OS.
*Jūs negribat emulēt programmas? Tad ņemiet un noemulējiet visu OS ar visām programmām:)
Teikšu gan, ka šādi prieki prasa labus datora resursus un bez 512MB RAM labāk klāt nemaz neķerties.
Piemēram, es paņemu ubuntu linux un noemulēju windows xp ar visu MS Office 2003 un PhotoShop, IE utt…
Labums ir tas, ka darbojoties ar emulēto OS – jūs varat būt mierīgi, jo nesabojāsiet esošo OS {piemēram, jūs varat mierīgi likt draiverus utt, jo tas nekādi nevar iespaidot pašreizējo OS.
Diemžēl, ja emulēšanas process tiks pārtraukts, tad viss jāsāk no gala. Piemēram, es paņemu winxp.iso instalāciju un caur emulatotu to mierīgi uzinstalēju uz sava PC, ieeju caur IE un novelku no neta vajadzīgās programmas, noinstalēju arī tās utt..
Protams, nav jau vienmēr jāmeklē instalējamie iso faili! Var tak mierīgi pameklēt kādu LiveCD, kuru notestēt bez matricas;)
Viens no populārākajiem emulatoriem ir “Qemu”.
Piemēram, šeit es esmu emulējis austrumi-1.3.1.iso:
Š eit: Austrumi_v.1.4.0.iso:
Tiesa, neesmu bijis tik perverss, lai instalētu tagad windows vai ko citu, jo šie bija tikai LiveCD, kurus patestēju un ietaupīju matricas un laiku rakstīšanas procesam.
Novērojumi: Uz mana 512MB ram, kur nodalīju priekš austrumiem 200MB RAM un pārējo priekš pamata OS – austrumi vilkās diezgan lēni.
Bet varu parādīt, kur viens cits gan ir emulējis windows iekš linux:
Es izmantoju “qemu” bez grafiskās vides, ja jūs arī, tad ievadiet:
Konsolē:
qemu -cdrom /ceļš_uz_OS/austrumi-1.3.1.iso -m 200
=> Es noemulēju Austrumi (no cietā diska) linux un piešķīru tam 200MB RAM.
Par pārējām qemu iespējām un komandām varat palasīt mājas lapā (instrukcija):
Novilkt varat šeit pat:
Protams, izmantojiet savus repozitorijus/portus/pakotņu sistēmu, lai nav jāvelk no mājas lapas.
Bet nevajag baidīties – Qemu ir arī ar garfisko interfeisu.
Piemēram, šis, kas ir izstrādāts ar KDE grafisko interfeisu:
Skīnšoti:
Saistošie raksti pa tēmu:
Wine
Cedega
WMWare workstation
Tas ir gan Windai, gan Linuxam, jaunâkâ versija:
WMWare workstation
Tas ir gan Windai, gan Linuxam, jaunâkâ versija:
—
Jap, ir arî vmware labs. Par qrmu ar ir labas atskaumes – galu galâ…uz PS3 ar qemu emulçja windowsu;)
—
Jap, ir arî vmware labs. Par qrmu ar ir labas atskaumes – galu galâ…uz PS3 ar qemu emulçja windowsu;)
Preses relīzes