Pamainīsimies ar uzskatiem filozofijā.

Sākumlapa Forumi Citas tēmas Cilvēks un Sabiedrība Pamainīsimies ar uzskatiem filozofijā.

Tiek skatīts 61 ieraksts (no 126 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    Loading
    Participant

Lasīju ilustrētajā zinātnē vienā rakstā trīs dzīvības iespējamos izcelšanās scenārijus. Bet nevienam scenārijam klāt nebija rakstīts “šis ir tas īstais”. 🙂 Visur klāt bija rakstīts “iespējams”.

Paskaidro man šo…

Kalnos pazuda vīrs gados. Meita un sieva izmisumā. Pagāja pāris gadi un zinātnieki atrada tajos kalnos labi saglabājušos mūmiju. Iedeva 2 tūkstoš gadus. Bet, meita un sieva teica, ka tas esot viņu pazudušais vīrs. Kad jautāja kā viņas to zinot.. Atbilde bija vienkārša – medalions kaklā. Mūmijai, kurai zinātnieki deva 2 tūkstoš gadus, bija cilvēka kaklrota, kurš pazuda pirms pāris gadiem!???!

ob1
    Participant

Jā, var atrast dažas tēmas, kur zinātnieki raksta “iespējams”. Bet par visuma un zemes izcelšanos zinātnieki viennozīmīgi apgalvo, ka tas noticis ilgi pirms -4004. gada. Kā būt ar to? Pieņemt šo zaimošanu un pievērsties “sātanismam”?

Es pat pieļauju, ka zinātnieki kļūdās un zeme tiešām radīta -4004. gadā. Bet tas neizslēdz to, ka zinātnieki ir ļaunie un sludina antireliģiskus uzskatus. Vai tas nenozīmē, ka ticīgajiem no šīs mācības vajadzētu turēties pa gabalu? Un arī no visām lietām, ko zinātne ir ienesusi mūsu pasaulē (lai apkaunotu kristietību?)?

P.S. Kalna sprediķis!

Loading
    Participant

Es taču uzrakstīju par kalna sprediķi.

Par to viennozīmīgumu es tev nepiekrītu. Manas konfesijas pārstāvjiem ASV ir labratorijas 😉

Paklau, ja reiz tu atzīsti, ka ir sātans, tad jau Dievs arī eksistē.

p.s. Ko tev kristieši ir nodarījuši, ka tu esi tik agresīvi noskaņots pret tiem?

ob1
    Participant

Par kalna sprediķi tu kaut ko uzrakstīji, bet skaidrs nepalika, kāpēc svētajos rakstos ir pretrunas. Acīmredzamas pretrunas.

Pag, tad tu tici konfesijas līderiem, nevis dievam? Mācītājs ir augstāks par bībeli? Bībele ir tikai reklāmas buklets klientu pievilināšanai? Vai arī bībele ir galvenā un visa pārējā reliģija ir pakārtota tai?

Es neatzīstu, ka ir sātans, dievs, utt. Es tikai cenšos rakstīt tev saprotamā valodā.

P.S. Es neesmu noskaņots agresīvi. Es diskutēju. Par lietām, kuras esmu labi izpētījis. Tāpēc varu uzdot jautājumus, uz kuriem ticīgie nespēj sakarīgi atbildet. Tāpēc ticīgie to uztver kā agresiju?

Crow
    Participant

Vispār jau sarakstā bija 10 jautājumu. Nez kāpēc par reliģiju aizgāja labākais bazars 😀

Nu nekas, es pieliešu vēl “otrabotku” ugunij… Gan jau šo filozofijas pazinēji zin:

“Is God willing to prevent evil, but not able?

Then he is not omnipotent.

Is he able, but not willing?

Then he is malevolent.

Is he both able and willing?

Then whence cometh evil?

Is he neither able nor willing?

Then why call him God?”

— Epikūrs

Par pretrunām svētajos rakstos… ek, gan jau grāmatskapī vēl kaut kur man ir padomju laikā izdota satīras grāmatiņa “Dieva darbi”. Tagad taisni nāk prātā, tur tīri labi šis temats apskatīts 😀

Loading
    Participant

Kāpēc lai es neticētu konfesijas līderim. Vispār Bībele un mācītājs ir nesalīdzināmas lietas. Nē, Bībele nav reklāmas buklets. Bībele ir aculiecinieku rakstītais.

Super, tu esi labi izpētījis. Man ir viens zināms cilvēks, kurš atbild uz visiem maniem jautājumiem, varbūt viņš tev mācēs labāk izskaidrot, iedot epastu?

KristoZ
    Participant

Uh, nupat izlasīju visus postus, kas bija vairāk vai mazāk lasāmi.

Vienvārdsakot, interesanti.

Pirmkārt, jau diezgan pamainījās (izveidojās?) priekšstats par Mr.Death pozitīvā virzienā. Turklāt secināju, ka mums ir samērā līdzīgi uzskati. Tas, laikam, savstarpēji saistīts. 😀

Otrkārt, uz beigām jau tēma diezgan ievirzījās “Dievs ir” versus “Dieva nav”, ko, manuprāt, forumos apspriest nav diez ko auglīgi. Uzskatu, ka, ja par šo tēmu runā, tad jārunā dzīvajā – aci pret aci, vārdu pret vārdu…

Un tomēr, beigās piebilstot…

ob1, vai Tu tiešām tad jau arī uzskati, ka Dievs radīja Zemi sešās zemes cilvēku dienās?!?

Redzi, ir viena svarīga lieta, ko, diemžēl, pat neizprot daudzi mūsdienu “mācītāji” un garīdznieki – Bībele un, visvairāk, Vecā derība ir rakstīta līdzībās. Un tas nozīmē, ka, lai uztvertu to patieso domu, Raksti nav jāuztver tieši un burtiski, bet gan iespējamā, pārnestā nozīmē. Un tas, savukārt, nozīmē to, ka viena diena var apzīmēt simtus tūkstošus un pat miljonus cilvēku zemes dzīves gadus, kas, savukārt, nepavisam nav pretrunā mūsdienu zinātnei…

dead_emo
    Participant

ob1 wrote:

P.S. Pastāsti kā izskaidrot faktoloģiskas pretrunas bībelē. Kādas pretrunas? Izlasi par kalna sprediķi dažādos evanģēlijos. Kur atradās Kristus, kad lasīja šo sprediķi – bija uzkāpis kalnā vai nokāpis no tā? Vai arī atradās divās vietās vienlaicīgi? Paskaidro.

draugs ob1, pamēģināšu vismaz vienu tavu ” milzu pretrunu” atrisināt: Tātad, bija viens, īpaši svarīgs mācības subjekts teikts divās dažādās vietās, divām dažādām auditorijām. Vienreiz tas notika uz kalna, otreiz līdzenumā. To pierakstījuši divi dažādi evanģēliju autori, viens bija Matejs otrs Luka…

Evers
    Participant

Visas reliģijas ir radušās attīstoties no krāpšanas, bailēm, alkatības, iztēles un dzejas. /Edgar Allen Poe/

daži labi trāpīgi ateistu aforismi šeit!

ob1
    Participant

Loading wrote:

Kāpēc lai es neticētu konfesijas līderim. Vispār Bībele un mācītājs ir nesalīdzināmas lietas. Nē, Bībele nav reklāmas buklets. Bībele ir aculiecinieku rakstītais.

Super, tu esi labi izpētījis. Man ir viens zināms cilvēks, kurš atbild uz visiem maniem jautājumiem, varbūt viņš tev mācēs labāk izskaidrot, iedot epastu?

Hmm, tad jau svētie raksti nav svarīgi – visu izskaidros mācītājs… Tad bībele tomēr ir reklāmas buklets…

Kristietība ir reliģija, kas radīta, lai tautai smadzenes padarītu par ķīseli – savu domu nav, spriest nemāk, kā mācītājs pateiks, tā arī darīs…

ob1
    Participant

dead_emo wrote:

ob1 wrote:

P.S. Pastāsti kā izskaidrot faktoloģiskas pretrunas bībelē. Kādas pretrunas? Izlasi par kalna sprediķi dažādos evanģēlijos. Kur atradās Kristus, kad lasīja šo sprediķi – bija uzkāpis kalnā vai nokāpis no tā? Vai arī atradās divās vietās vienlaicīgi? Paskaidro.

draugs ob1, pamēģināšu vismaz vienu tavu ” milzu pretrunu” atrisināt: Tātad, bija viens, īpaši svarīgs mācības subjekts teikts divās dažādās vietās, divām dažādām auditorijām. Vienreiz tas notika uz kalna, otreiz līdzenumā. To pierakstījuši divi dažādi evanģēliju autori, viens bija Matejs otrs Luka…

Asprātīgi! 🙂 Labs risinājums. Varētu to nedaudz attīstīt. Patiesībā bija nevis viens, bet vairāki Kristus (kloni?). Viens darīja vienu, otrs pavisam citu. Tā varētu izskaidrot visas pretrunas. Hmm, a kuru no tiem kloniem piesita krustā? Ä€āā – pienagloja vienu, bet Magdalēna nākošā dienā redzēja citu. Hmm, ja pieņem, ka šamējie bija dvīņi, tad iznāk tīri sakarīgi, vai ne? Tikai problēma ar tiem apustuļiem, vai tad šie neredzēja, ka dieva dēli ir vairāki? Vai arī šie bija dvīņi – teiksim, vazājās apkārt divas komandas, kas nekad nesatikās. Pirmā komanda ienāca Jeruzālemē ātrāk un norāvās pēc pilnas programmas, otra komanda ieradās vēlāk, kas radīja ilūziju par augšāmcelšanos.

😀

Loading
    Participant

ob1. 🙂 Miers ar tevi.

TokRa
    Participant

Interesanti, ka ar Dievu vairāki klātesošie saprot seno semītu tautu pielūgšanas objektu J.Kristu. Bet pasaule taču ir liela un nerobežojas ar semītu kultūru vien.

samurajs
    Participant

Te jau paliek interesanti… nu tad es ar! 🙂

1. Vienā no Evanģēlijiem (neatceros tik, kurā) tika runāts par paradīzi. Tika minēti konkrēti skaitļi – tātad tur ir rezervētas vietas 12 ebreju ciltīm (un vēl uzskaitīts- kurām), pa 12,000 vietām katrai. Tātad pavisam ir 144,000 vietu paradīzē.

Secinājums – pat Romas pāvestam nāksies doties uz elli, jo kur redzēts, ka ebrejs kādam atbrīvotu vietu??? 😀

3. Tālāk: Kālab Dievu nepārtraukti pielūdz? Es saprastu, ka mēs apzinātos Viņa esamību un savās sirdīs pateiktos ka ir mūs radījis. Bet kam visas tās ceremonijas?

Iedomājamies: es esmu Dievs. Pirmdien svaigiem spēkiem es radīju drunk_lizard, otrdien TokRa, trešdien ob1… sestdienas vakarā pēc pamatīgas vīna dzeršanas – to kuriozo trijotni, kura daudziem krīt uz nerviem 😀 Vai man būtu vajadzīgs, lai kāds mani pielūgtu? Nekad nē, jo tāpat esmu visvarens! 😀 Es gan nebūtu tik lepns, un pacenstos paraut uz elli Ļeņinu, Hitleru u.c. tirānus neatejot no kases, un vēl pirms viņu posta darbiem 🙂

4. Es nenoliedzu Dieva (pats saucu – Augstākās Varas) eksistenci. Un tas nav tādā formā, kā mūs māca jebkura no reliģijām. Augstākā Vara aka Radītājs ir tas superspēks, kurš radījis cilvēka domājošo dvēseli. Pat pilnīgi iespējams, ka tie bijuši augstāk attīstīti citplanētieši. Viens ir 100% – tie onkuļi ir Zemi pametuši pilnīgi un galīgi, lai vietējie tārpeļi kuļas paši kā māk…

Bet tam, ka dvēsele varēja izveidoties pēc Darvina mācības evolūcijas ceļā, es arī neticu: tas ir par daudz prasti.

Evers
    Participant

Es ar ticu tam, ka katram ir nezūdoša dvēsele un ir kautkāda slēptā visuma enerģija, spēks, kas kautko regulē. Un tam spēkam galīgi ir vienalga ka 100 gabali baznīcā skaita pātarus un klanās, vai lēkā ap ugunskuru kur upurēts teļš. Cilvēku dvēseles manuprāt ir cieši saistītas ar šo spēku vai pat tā sastāvdaļa.

Reiz te vispār izštukoju tādu teoriju:

“Laiks nekur neiet, tas stāv uz vietas. Katra cilvēka “esība” nepārtraukti pārvietojās pa laika paralēlēm, jeb nezūdošām identiskām dimensijām, kur katrā atšķirās tikai reālais laiks. Pēc nāves mēs nokļūstam nevis debesīs vai kur citur (ticu reinkarnācijai) , bet pārdzimstam kādā no laika paralēlēm, esība-dvēsele var aizceļot laikā kaut 3000 gadu tālā pagātnē vai nākotnē. Uzskatu ka šeit arī slēpjas Visuma bezgalība – LAIKÄ€. Izplatījumam ir robeža, kur mainās laika paralēle un atkārtojas tas pats izplatījums, tikai piemēram sekundi vēlāks vai agrāks.

Protams vēl šito teorēmu varētu piestrādāt un pielabot, bet nu pamatā, manuprāt , doma ir laba.

dead_emo
    Participant

TokRa wrote:

Interesanti, ka ar Dievu vairāki klātesošie saprot seno semītu tautu pielūgšanas objektu J.Kristu. Bet pasaule taču ir liela un nerobežojas ar semītu kultūru vien.

Te nu ir jāpiekrīt par to kulturālo lietu, bet viens gan ir gandrīz acīmredzami pavērojot cilvēkus, viņu milzīgo vienotību visās pamatvajadzībās var redzēt kopīgu izcelsmi un materiālu 😀 , tas nozīmē, ka dalījums semītos un latviešos ir radies krietni vēlāk. Mēs visi esam vairāk brāļi kā tas reizēm šķiet un pirmkārt jau vajadzībā pēc Dieva. Un dievu izgudrošna ir manis jau reiz pieminētā akluma pazīme, labs piemērs tam ir kaut vai divi pēdējie posti, kur uz līdzenas vietas divi cilvēki izgudro sev dievu, un to pat mēģināja izskaidrot 😀 resp. aklā mēģinājums tvarstīt pa tumsu… Turpretī Kristus nav semītu, bet cilvēku Dievs un viņa cilvēcība nav kulturas mantojums, bet ir kas daudz taustāmāks, tā teikt ar savu “CV un personas kodu” 😉 un manuprāt norāda uz to, ka viņš bijis visiem kas sevi klasificē par cilvēku, ne tikai semītiem. Viņš pats apgalvo, ka nācis atvērt acis aklajam cilvēkam, lai tas zinātu kāds tad ir viņa radītājs, aklajai žīdu tautai tas notika pirmkārt loģiskās secības dēļ…

Professor35
    Participant

2) Vai tici un seko kādai no reliģijām – tikai daļēji man ir sava integrāla reliģija,lūk tāda. Dievs ir bezpersonisks spēks kas virza pasauli uz pilnību, dievs kurš ir ārpus labā un ļaunā,pierādījums- dievs neiejaucas cilvēku dzīvē un cilvēce attīstās intelektuālajā sfērā. Agrāk biju ļoti ticīgs bieži apmeklēju baznīcu stundām ilgi katru dienu lūdzos uz ceļiem, meditēju, nodarbojos ar pašiedvesmu, paralēli izmantoju dažādas ezotēriskas tehnikas, personīgi piedzīvoju pat interesantus subjektīvus fenomenus kas aprakstīti svēto un mistiķu dzīves aprakstos, kurus gan nevar nosaukt par brīnumiem. Bet tomēr neskatoties uz to labāks nepaliku kaut arī to ļoti lūdzu. Tātad secinu no tā ka Dievs tieši cilvēku dzīvē neiejaucas. Kāds to izlasot varbūt iesauksies ka lūk bībelē rakstīts citādi uz to atbildēšu ar jautājumu kur tie visi bībeles brīnumi ir tagad. Pie tam ja jau Jēzus būtu bijis Dieva dēls vai pat Dievs viņš būtu paredzējis cik asiņu izlies dažādi traktējot bībeli un būtu pašrocīgi uzrakstījis jauno derību ar precīziem komentāriem. Tas pierāda ka bībele nav arguments, kas pierādītu ka eksistē personificēts Dievs. Nu labi tagad jābeidz.

WerNeo
    Participant

Bet iepējams, ka viss ir vēl daudz vienkāršāks. Ir Tev dzīve – nav Tev dzīve.. Viss.. 🙂 Kamēr esam dzīva būtne, štukājam, kas un kā. Realitātē viss varbūt ir vienkārši true/false. Tīrākā bioloģija! Nodzīvo vieni, dzīvo nākošie. Nekādas reinkarnācijas (lai arī kā gribētos).

KristoZ
    Participant

Samuraj, Tev savā ziņā interesants viedoklis. 🙂

Bet, kopumā ņemot, kristietība tomēr ieņem pirmo, vadošo vietu pasaules reliģiju topā. Sk. piemēram šeit.

Otrkārt, cik nu pats esmu uzzinājis, tad, piemēram tam pašam Korānā rakstītajam ir apbrīnojama līdzība ar Bībelē izteiktajām domām. Kaut vai, piemēram, tas, ka “ir tikai viens Dievs un Tēvs jeb Radītājs”. Un es nešaubos, ja kādam ir patiesa interese, tad tas arī atradīs vēl daudz tādu līdzību, un ne tikai Korānā.

Treškārt, tā ārējā pielūgšana un visas bezjēdzīgās ceremonijas – tas viss patiesi ir tikai un vienīgi cilvēku izdomājums. Dievs to tā nekad no cilvēkiem nav prasījis un pat Sv. rakstos ir minēts, ka tādas ārišķības Dievam ir pat pretīgas…

Un Tu arī pareizi uztvēri – tieši tādai klusai, patiesai pateicībai cilvēka sirdī ir arī tā lielākā vērtība Dieva acīs.

Bet par to tirānu paraušanu uz elli – tur atkal būtu jāveido pagarš tēmas atzars – bet, īsumā sakot:

Cilvēks ir vienīgā būtne Visumā, kam ir dota pilnīga brīvā griba – ko paši cilvēki, diemžēl, ne visai bieži apzinās…

Un, visbeidzot, kādēļ un no kurienes Tev ir tā kristāldzidrā un nešaubīgā pārliecība, ka “tie onkuļi” Zemi ir pametuši pavisam un galīgi? Un mēs – atstāti pavisam vieni paši bezpalīdzīgi un bez darbarīkiem? 🙂

P.S. Vai Darvina teorija nebija par pašu cilvēku – kā fizisku būtņu izcelšanos? Manuprāt, tur cilvēka dvēsele netika pieminēta ne ar “pušplēstu vārdu”. :]

P.P.S. Neuzskatu, ka arī Darvina teorija ir pretrunā ar Bībelē rakstīto.

Mr.Death
    Participant

Quote:

Vai man būtu vajadzīgs, lai kāds mani pielūgtu? Nekad nē, jo tāpat esmu visvarens! Es gan nebūtu tik lepns, un pacenstos paraut uz elli Ļeņinu, Hitleru u.c. tirānus neatejot no kases, un vēl pirms viņu posta darbiem

ja tu vinjus censtos paraut uz elli, taatad tev buutu jaatrodas ellee? vai dievs vareetu atrasties ellee? nee? taadaa kadiijumaa, kas ir dievs? dievs ir vells un es eju nosjauties (jau kuro reizi) :> 😀

Tiek skatīts 61 ieraksts (no 126 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā