Pārtikas biznesa likumiskā puse

Sākumlapa Forumi Citas tēmas Viss pārējais Pārtikas biznesa likumiskā puse

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 13 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    RicoPico
    Participant

Kādi ir likumiskie aspekti pārtikas produktu (arī alkoholam) vairuma un mazuma izplatīšanas biznesam Latvijā?

Jā, tāds, lūk, lakonisks jautājums, kuram meklēju step-by-step atbildi. Ir biznesa ideja un iespējas, bet trūkst gudra padoma. Ar ko sākt (legāli), kā sākt (legāli)? Kādi papīri nepieciešami? Vai izplatot preci, obligāti nepieciešama ražotāja atļauja (distrībūcijas līgums vai kas tamlīdzīgs)?

Būšu pateicīgs par linkiem, padomiem un pieredzes stāstiem.

Starp citu, vai Tu zināji, ka stiprajam alkoholam, juridiski, ir derīguma termiņš?

Anonīms
    Neaktīvs

Ražotāja atļauja nafig nekāda nav vajadzīga, ja netaisies kādu franšīzi taisīt ( McDonalds filiāli, piemēram ).

Reģistrējies kā SIA, norādot plānotos darbības virzienus, t.sk. pārtikas mazumtirdzniecība.

Alkoholam kā akcizētam produktam nepieciešama atsevišķa atļauja. Dodies uz uzņēmumu reģistru, tur tev pastāstīs savas kompetences ietvaros sīkāk, ne pirmo dienu tur personāls sēž.

m2tv
    Participant

Izskatās ka Pārtikas un Veterinārais dienests saukts arī PVD tevi gaida ciemos. Kā likumu īstenotājs dzīvē un uzņēmēju drāzējs viņi gan jau ka dod derīgus padomus lai iztaptu viņiem pa prātam. Un skat likumiskie aspekti uzzināti.

P.S.

Vai tev olu mazgāšanas žurnāls ir ?

grisha
    Participant

Vispirms vajag stiprus nervus. Nevaru saprast ko iisti gribi dzirdeet. Nav dzirdeets ka vajag kaut kaadas atljaujas speciaaliem produktiem, ja vienaa vietaa vari nopirkt un speej tirgot taalaak, uz priekshu.

Jaa, zinaaju ka alkoholam ir terminjsh, vinju gan smui vareeja apiet. Vairaak jaasatraucaas par to, lai cipari sakriit pavadziimee ar cipariem uz pudeles. NEzinu gan vai veel taa ir, bet agraak ljoti stingri vakteeja ciparus.

RicoPico
    Participant

Nu ok, nervi būtu mazākā investīcija. Tā jau maz- nāksies lietot taupīgi. Interesē kāda veida juridisko pozīciju lai veido. IK? SIA? Mikrofufeli kaut kādu? Man ir absolūts informācijas vakuums par šo visu. Tāpēc saku, ka vajag soli-pa-solim informāciju. Kur jāiet vispirms, kur pēc tam. Ko no manis un mana maka prasīs? Kādas atļaujas vajadzīgas. Interesē katrs sīkums, kas varētu likties svarīgs pārtikas tirdzniecībā. Sākumā mazās partijās, pēc tam, iespējams, sākšu piegādāt vairumā.

Ä€ un vēl- varbūt kāds zina, līdz kādam apjomam pārtikas prece neskaitās kontrabanda Eiropas Savienībā (Š engena)? Vai arī- kur to var uzzināt? Robežsardzei uzzvanīt? Piemēram, līdz lūpai pilns bagāžnieks ar jēlu gaļu likuma kalpos neizraisīs jautājumus?

m2tv
    Participant

Preču aprite jebkurā daudzumā Eiropas ekonomiskās zonas ietvaros nav ierobežota. Jēdziens kontrabanda nozīmē – nelegāli ievestu preci Eiropas Ekonomiskās savienības robežās. Līdz lūpai pilns bagāžnieks ar jēlu gaļu, domāju ka robežsargos interesi neradīs nekādu, bet tevi laipni pārforvardēs muitas un PVD apskāvienos. Paprasīs izcelsmes pavaddokumentus, un ja tu tiešām domā pārvadāt jēlu gaļu auto bagāžniekā tad domāju ka par absolūtu antisanitāriju tev vienkārši viņu konficēs. Š ā vai tā iesaku savākt informāciju par visu kas tevi interesē, un iesaku to darīt citā vietā. IT forums nav tā pareizākā vieta. uzņēmējdarbības forma: IK? SIA?A/S utt, izvēlies no aprēķiniem kas tev ir visizdevīgāk un izejot no tava plānotā apgrozījuma un budžeta.

RicoPico
    Participant

Nu man jau arī likās, ka nav nekad dzirdēts par to, ka uz EU robežas konfiscētu pārtiku, ja vien tā nav fūre ar paletēm. Un te arī rodas loģiskais jautājums- cik var vest, lai uz robežas kādam nerastos aizdomas. Jeb aizdomas neradīsies nevienam, ja vien man būs vismaz pirkuma čeks?

Nē, jēla gaļa bagāžniekā bija absolūts piemērs. Ir šis-tas cits padomā. Katrā ziņā pateicos par viedokli. Zinkā, arī IT forumā mēdz iepeldēt kāds, kuram ir man nepieciešamā zināšanu bagāža, vai stāsts izstāstāms- kā šim gājis. Tēmu ciet gluži neslēgšu. Ja nu kāds vēl vēlas izteikties- lūdzu. 🙂

m2tv
    Participant

Pirkuma čeks vairumtirgotājam, kā preces pavaddokuments? Lol Un vēl viens Lol ka nav dzirdēts ka uz EU robežas ( iekšējās vai ārējās) konfiscē pārtiku. Jebkurā mirklī tavu transportu var apstādināt un pārbaudīt. Virkne ar ierobežojumiem un sanitārām normām, pārkāpums -> konfiskācija->iznīcināšana/vai zoo zvēri tev pasaka paldies. It`s normal, it`s every day. Vecīt nekā personīga, bet neizskatās ka tev ir kaut mazākā zināšanu bagāža lai īstenotu savu ideju. Sāc izglītot sevi kaut vai ar elementāriem normatīviem aktiem, apstaigā valsts kantorus, sākot no VID, PVD utt., tur sēž konsultanti savus jautājumus vari uzdot par baltu velti. Parunā ar pazīstamiem cilvēkiem kuriem ir savs bizness. Vismaz kaut kāda sajēga radīsies kas ir kas. 21 gadsimta tūļi FB, TW, forumi nebūs tev labākais palīgs.

grisha
    Participant

Tagad jau tauta dodas uz kaiminjvalstiim tirgoties. Man pazinjas katru nedeelju brauc uz Lietuvu vai Igauniju tirgoties.

LV valdiiba ir tik krasa, ka njems tevi par katru siikumu. Budzhetam jaabuut labam. Nu jau, cik lasiiju, mazajiem uznjeemeejiem arii piestaadiis “elposhanas” nodokli.

Ja budzhets un nervi atljauj, dod valjaa. Ej regjistree firmu, peerc atljaujas, kases aparaatus, meklee telpas, darbiniekus. Shinii banaanu valstii arii par radio klausiishanos jaamaksaa.

Buushu riebiigs, proams nezinu tavu plaanu, taisi biznesu citaa valstii. Ak jaa, veel gramatvediiba.

Prechu vadaashana. JA domaa ievest ES valstiis, tad, protams buus aizdomiigi ja buusi piebaazis pilnu mashiinu ar paartiku. NEzinu, veel jau par nodokljiem noteikti piesiesies. Ja vadaasi pa ES, tad gan nav satraukuma, kaut fuuri trenkaa, lai tik ir pavadziime.

Man no Igaunijas uz Angliju naaca fuures, tik cik pavadziime treilerii bija uzliimeeta. NEviens nebija pieseejies. JA vien neko nelikumiigu neved. Ja aarpus ES, tad neko daudz neatvediisi, ja vien nemuhljiisies.

Foxsk8
    Participant

Pārtika nav labs bizness pats par sevi. Ļoti daudz riski, un tev jātirgo ir visa veida pārtika, nevis tikai kaut kāds ievests alkāns, jo cilvēks iet uz bodi, nopirkt maizi, un pie reizes paņem alu un cigaretes, vai arī otrādi. Ir redzētas speciālas alko bodes, kur tikai tirgo alko, nu nevarēs konkurēt ar lielajiem ražotājiem, plus vēl jebkurā biznesā, domāju ka it sevišķi alko biznesā kā tādā arī būs “melnās” lietas, par visādiem jumtiem, utt… 🙂

Labāk uztaisi šmotku biznesu, atrodi eiropā ražotāju, uzcep ineta veikalu un tirgo stilīgas drēbes, kas pie mums maksās 70 euro, tu varēsi tirgot pa 30 un vēl iegūt normālu peļņu.

Vēl labs bizness ir ar rotas lietām, bužutēriju, paņem no ebay rotaslietas maisu, ar visādiem sīkumiem, pēc tam sapinķerē tās rotas kopā, paņem tirdziņā, vai gadatirgos uzliec viens auskariņš tur 3 Ls, piem, a tāda paka ebajā dabonama pa 10 – 15 dolāriem 😀 no kuras beigās notrigojot to visu sanāks jau 100 Ls.

Man 3 pazīstamas sievietes šādi dara, ar tām rotām un ne par ko nesūdzās.

Vēl vari veidot speciālos adijumus, bērniem kičīgas cepures, šalles, utt… ārzemnieki pērk kā traki.

RicoPico
    Participant

Nu ja tā Latvijas mērogā spriež, tad šobrīd ļoti modīga ir Latvijas simbolika un zaļa domāšana. i suvenīrs labs, i patriots apmierināts. Tagad visu ko var dabūt ar prievītes un Lielvārdes jostas rakstu.

Bet nu kas skar manu funktieri- laikam pagaidām plānoju iztikt bez telpām un noliktavas. Pirkšu un vedīšu tikai to, ko pasūta klients. Redzēs kā aizies, un tad jau domās ko darīt tālāk.

Palasījos apkārt un secināju, ka Latvijā uzņēmējdarbība no valdības puses… nevis tas, ka tiek bremzēta… ir sajūta, ka valdība nežēlīgi soda tos, kuri izdomājuši sākt uzņēmējdarbību Latvijā. Vai nu Tu dari oficiāli un maksā nenormālus nodokļus + uz kādam ķepas, lai papīri būtu tīri, un ar to visu centies gada bilanci aizvērt pa nullēm, vai arī dari visu pa kluso un dzīvo cepuri kuldams. Nesaprotu… Gribu palīdzēt valstij, bet tur mani nevis sagaida ar laipnību, bet pēdējās bikses gatavi novilkt, par to ka esi uzdrošinājies atnākt. Da nu bļin…

Anonīms
    Neaktīvs

Nu vajag firmu un alkohola licenzi! Ja kafejnīca tad jāgaida rinda un jāmaksā kukulis pašvaldībai.

Ko vel tu gribi lai tev pamāca? Aiz rociņas pa velti izvadā pa visām birokrātiskajām institūcijām?! Varbūt vel lai parakstās tavā vietā?

RicoPico
    Participant

Ja esi bezpajumtnieks, varam mēģināt kaut ko sastiķēt. :>

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 13 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā