Pasaule jau vairākas dienas mokās ar āķīgu loģikas uzdevumu

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Pasaule jau vairākas dienas mokās ar āķīgu loģikas uzdevumu

Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Kad Singapūras televīzijas raidījumu vadītājs Kenets Kongs (Kenneth Kong) savā Facebook lapā izvietoja 14 gadus vecu skolnieku matemātikas olimpiādei SASMO (Singapore and Asean Schools Math Olympiads) domātu uzdevumu, viņam pat galvā nenāca, ka to vairākas dienas apspriedīs viss internets. Uzdevums 6000+ reižu repostots, tam ir neskaitāmi komentāri. Bet vēl šobrīd domas dalās. Palauzīsim galvas arī mēs!

Kad Š erilai dzimšanas diena?

Alberts un Bernards tikko iepazinušies ar Š erilu, un grib zināt, kad viņai dzimšanas diena. Š erila iedeva sarakstu ar 10 varbūtējiem datumiem:

* 15. maijs, 16. maijs, 19. maijs

* 17. jūnijs, 18. jūnijs

* 14. jūlijs, 16. jūlijs

* 14. augusts, 15. augusts, 17. augusts

Pēc tam Š erila atsevišķi pateica Albertam savu dzimšanas mēnesi, bet Bernardam – mēneša dienu.

Alberts: “Es nezinu, kad Š erilai dzimšanas diena, bet zinu, ka Bernards arī to nezin.”

Bernards: “Sākumā es nezināju, kad Š erilai dzimšanas diena, bet tagad to zinu.”

Alberts: “Arī es tagad zinu, kad Š erilai dzimšanas diena.”

Tātad kad Š erilai ir dzimšanas diena?

Viens no loģiskajiem risinājumiem ir zem spoilera. Savukārt citi to apstrīd un piedāvā savus variantus… 😀

[spoil]1. Datumu ir tikai 10; pie kam tikai 18. un 19. minēti vienreiz. Ja Š erila dzimusi 18. vai 19. – Bernards uzreiz zinātu mēnesi (jūnijs vai maijs attiecīgi – pēc saraksta)

2. Kā Alberts var zināt, ka Bernards nezin pareizo atbildi? Ja Š erila būtu viņam pateikusi ka dzimusi 18. vai 19. datumā – Bernards uzreiz zinātu mēnesi. Tātad maijs-jūnijs atkrīt, un paliek jūlijs vai augusts.

3. Sākumā Bernards nezināja Š erilas dzimšanas dienu. Pēc Alberta pirmās replikas no atlikušajām 5 dienām jūlijā un augustā (kuras variē robežās 14-17) tikai 14. atkārtojas divreiz. Ja Š erila būtu pateikusi Bernardam, ka dzimusi 14. datumā – pēc Alberta izteikuma Bernards joprojām nezinātu konkrētu atbildi. Fakts, ka viņš uzreiz saprata, liecina, ka dzimšanas diena nav 14. Atliek 16. jūlijs, 15. augusts un 17. augusts.

4. Pēc Bernarda replikas Albertam viss kļuva skaidrs. Ja Š erila būtu Albertam pateikusi, ka dzimusi augustā, Bernards nevarētu zināt konkrēti. Tātad Š erila dzimusi 16. jūlijā.[/spoil]

[img]https://notepad.lv/userpix/28_10402935_1.jpg[/img]

kasis1000
    Participant

Bērnudārza līmenis. Pats tu zini kā sauc Cheryl? Cheryl.

Athlons
    Participant

fāk, ku es esmu debīls…

Foxsk8
    Participant

Precīzas atbildes uz šo nav, rezultāts būs izteikts ar nezināmajiem, jeb vienkārši sastādīts vienādojums. Ir vairāki paņēmieni kā šo risināt. Un ieliktais pieņēmums ir tikai pieņēmums, skaitļu virkne, kura atkārtojas, tai var būt gan saikne, gan arī vienkārši atkārtošānās saikne var tikt ielikta tīri nepamatoti, tātad arī šo varbūtību var izteikt X = ja ņem vērā skaitļu atkārtošanos, vai arī y, ja šiem atkārtotajiem skaitļiem nav nekādas jēgas.

Tātad respektīvi vienādojums ar mēnešiem kopā, ja skatamies piem 1408, kas būtu 14 augusts, varam izteikt šādu vienādojumu.

1505 = X1

1605 = X2

1905 = X3

1706 = X4

1806 = X5

1407 = X6

1607 = X7

1408 = X8

1508 = X9

1708 = X10

Kā jau teicu, konkurētas atbildes nav, jo tiek izteikti tikai pieņēmumi, kā matēmātiski to sauca, neatceros.

shadow118
    Participant
Tiek skatīts 5 ierakstu – 1 līdz 5 (no 5 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā