Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Pasaule jau vairākas dienas mokās ar āķīgu loģikas uzdevumu
uzdevumu
Alberts un Bernards tikko iepazinušies ar Š erilu, un grib zināt, kad viņai dzimšanas diena. Š erila iedeva sarakstu ar 10 varbūtējiem datumiem:
* 15. maijs, 16. maijs, 19. maijs
* 17. jūnijs, 18. jūnijs
* 14. jūlijs, 16. jūlijs
* 14. augusts, 15. augusts, 17. augusts
Pēc tam Š erila atsevišķi pateica Albertam savu dzimšanas mēnesi, bet Bernardam – mēneša dienu.
Alberts: “Es nezinu, kad Š erilai dzimšanas diena, bet zinu, ka Bernards arī to nezin.”
Bernards: “Sākumā es nezināju, kad Š erilai dzimšanas diena, bet tagad to zinu.”
Alberts: “Arī es tagad zinu, kad Š erilai dzimšanas diena.”
Tātad kad Š erilai ir dzimšanas diena?
Viens no loģiskajiem risinājumiem ir zem spoilera
[spoil]1. Datumu ir tikai 10; pie kam tikai 18. un 19. minēti vienreiz. Ja Š erila dzimusi 18. vai 19. – Bernards uzreiz zinātu mēnesi (jūnijs vai maijs attiecīgi – pēc saraksta)
2. Kā Alberts var zināt, ka Bernards nezin pareizo atbildi? Ja Š erila būtu viņam pateikusi ka dzimusi 18. vai 19. datumā – Bernards uzreiz zinātu mēnesi. Tātad maijs-jūnijs atkrīt, un paliek jūlijs vai augusts.
3. Sākumā Bernards nezināja Š erilas dzimšanas dienu. Pēc Alberta pirmās replikas no atlikušajām 5 dienām jūlijā un augustā (kuras variē robežās 14-17) tikai 14. atkārtojas divreiz. Ja Š erila būtu pateikusi Bernardam, ka dzimusi 14. datumā – pēc Alberta izteikuma Bernards joprojām nezinātu konkrētu atbildi. Fakts, ka viņš uzreiz saprata, liecina, ka dzimšanas diena nav 14
4. Pēc Bernarda replikas Albertam viss kļuva skaidrs. Ja Š erila būtu Albertam pateikusi, ka dzimusi augustā, Bernards nevarētu zināt konkrēti. Tātad Š erila dzimusi 16. jūlijā.
Tātad respektīvi vienādojums ar mēnešiem kopā, ja skatamies piem 1408, kas būtu 14 augusts, varam izteikt šādu vienādojumu.
1505 = X1
1605 = X2
1905 = X3
1706 = X4
1806 = X5
1407 = X6
1607 = X7
1408 = X8
1508 = X9
1708 = X10
Kā jau teicu, konkurētas atbildes nav, jo tiek izteikti tikai pieņēmumi, kā matēmātiski to sauca, neatceros.
Preses relīzes