Pētījums: kas notiek ar nozaudētu tālruni?

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Pētījums: kas notiek ar nozaudētu tālruni?

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 12 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Jautājumu – “Kas notiek ar nozaudētu tālruni?” sev uzdeva datordrošības kompānijas Symantec darbinieki. Lai to izdibinātu, viņi veica akciju – “ļāva” 50 nejaušiem cilvēkiem atrast nozaudētus mobilos tālruņus. Protams, šie speciālie tālruņi pirms “nozaudēšanas” tika īpaši preparēti un apgādāti ar spiegošanas programmatūru. Viss šis lieliskais pētījums pieejams ilustrēta PDF dokumenta veidā, bet es šeit pie tā pakavēšos īsumā.

Pirmkārt: programmatūra ļāva uzzināt par visām darbībām, kas ar šiem tālruņiem tika veiktas – jo īpaši, kādi faili tikuši skatīti, kādas web-lapas apmeklētas.

Otrkārt: GPS trekings deva iespēju uzzināt atraduma turpmākās gaitas; vai tālrunis gadījumā nav nodots policijā vai ieķīlāts lombardā.

Lai sevišķi iekārdinātu, tika ielādēta sensitīva personiskā un biznesa informācija: privātās fotogrāfijas, internetbankas lietojumprogrammas, e-pasts, faili kā “kompānijas X algu saraksts” utml. Bez tam tālruņos izvietoja informāciju, kas bez pūlēm ļāva sameklēt tā saimnieku. Š ādi sagatavotos telefonus netīšām atstāja lielo ASV pilsētu ļaužu pilnās vietās.

[img]https://notepad.lv/userpix/28_doc_1.jpg[/img]

[img]https://notepad.lv/userpix/28_doc2_1.jpg[/img]

Un nu – no nozaudētajiem tālruņiem saņemtie rezultāti:

1. 50% no atradējiem vēlējās atradumu atdot īpašniekam. Attiecīgi otrie 50% izvēlējās paturēt paši.

2. Vidēji 10 stundas pēc atrašanas jaunais saimnieks sāka pārlūkot tālruni. Vislielāko sākotnējo interesi izraisīja kontakti un privātās fotogrāfijas.

3. 6 no katriem 10 atradējiem ielīda svešos sociālo tīklu profilos.

4. 4 no katriem 10 atradējiem mēģināja grābstīties gar naudu internetbankā.

5. 89% izpētīja visu privāto informāciju tālrunī, 83% – korporatīvo, 70% izstudēja pilnīgi visu.

6. Pavisam šādus vai citādus datus tālrunī studēja 96% atradēju. Tātad arī tie jaukie cilvēciņi, kas vēlējās mums atdot nozaudēto, ir rakājušies mūsu privātajā dzīvē.

Un tālāk seko plašs ieteikumu klāsts: uzlikt paroli, aizsardzības programmas, vienkārši uzmanīt savu tālruni, kā arī padomāt, kādus datus glabāt uz tālruņa un ko labāk ne…

[img]https://notepad.lv/userpix/28_tel1_1.jpg[/img]

Jaunzems
    Participant

He, es atceros, ka mums te nesen, khekhem, kāds lietotājs jautāja, kā atbloķēt nozaudētu iPhone, lai pārdotu tālāk 🙂

garaisezis
    Participant

kas dīvaini, esmu pazaudējis divreiz telefonu, bet praktiski pēc 30min esmu uzmeklēts un tālrunis atdots. Turklāt vēl atradējs ir izmisīgi mani meklējis zvanot uz pēdējiem telefona numuriem pa vairākām reizēm…

Plus kur tu liksi telefonu ja vinam IMEI ir bloķēts, neiet ne uzviena tīkla, bet lombardā ieliekot tev pie durvīm klauvēs policija ātri vien…. vienīgi detaļām… bet nu sorry, vairāk atlīdzību dabūsi no telefona saimnieka nekā pārdodot Koļam par piecīti.

Kon
    Participant

es arī pētītu bildes un video :>

usins
    Participant

atrod, ietin follijā… mājās pārpumpē uz pc, un nefiga neko neviens neuzzinās, ko es darīju ar trubu,

bet nu es censtos momentā sazvanīt mammas tētus vai mīļumus, gan jau tie mācētu paziņot tālāk.

ozolsk
    Participant

atrastu, izslēgtu. Mājās smuki izņemtu sim. un tad arī factory reset 🙂 Un telefons ar galiem 😛

Visticamāk jau pazvanītu pedējam zvanītajam numuram.

Participant

Vai tad bloķēts IMEI ir šķērslis?

garaisezis
    Participant

nu to tik vienkaarshi nevar ar usb vadu nomainiit, iipasi jaunajiem telefoniem, bet bez taa diemzeel tev buus tas pats kas meeginaat zvaniit bez sim kartes

Evers
    Participant

Lai vai kā velns dīdītu, es tomēr esmu sirdsapziņas cilvēks. Censtos atdot, būtu pateicīgs par kādu simbolisku atlīdzību, ja piedāvātu, ja ne ta ne.

marciskt
    Participant

draugs atrada telefonu klubaa. iekshaa bija tele2 sim. pin koda nebija. tas visu nakti sedeja neta ar vinju un pasuutija kaudzi ir spelitem. 5 gad atpkalj bij topaa jar spelites. nezinu cik tam telefona ipashniekam bija liels rekjins. kaiminmjam prieki pa dienu beidzaas kad tika atsleegta sim no tiikla.

meduspods
    Participant
    Participant

Zinu, zinu par USB utt, gribu tikai teikt, ka tejukatrā sevis cienošā lielpilsētā būs kāds Vaļerka, kurš “visu nokārtos”. Pats zinu divas vietas noteikti, pārējās teorētiski.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 12 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā

Vai vēlies saņemt jaunumus no Notepad.lv?