Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Skandāls: Latvijas web lapā «iegrūsti» 1,2 milj. Ls
Bet.. esmu redzējis gana lai saprastu ka tas ko redz frontendā ir maza daļa no kopējās sistēmas.
Viņa ir jāsajūdz kopā ar pārējām valsts IS.
Tiem kuri te ļarkst pa WP etc huiņu, to vienkārši neaptvert.
Tas tev nav mājās zem galda nomest vecu kasti uz kuras uzliek ubuntu + WP un tagad mētā pirkstus.
Satriecošākais ir tas, ka >miljons izgrūsts nevis par gatavu, funkcionālu lapu, bet gan par tās draftu, projektu, uzmetumu – sauc kā gribi.
Portālam apakšā ir plānotas vairākas informācijas sistēmas, tai skaitā elektroniskie pakalpojumi. Ieskatieties šeit, lai saprastu, ko šis projekts nozīmē, un tad izsakiet viedokli:
Par Lauri Libertu – šoreiz šis cilvēks, acīmredzot, nezina gan, jo nav paskatījies, kas ir projektā iekšā pēc būtības.
Par izgrūsto miljonu – jā, projekta sagatavošanas fāzē izgrūsta ir liela summa – slikta plānošana, nekompetence, kas mijas ar aizdomām par interešu konfliktu maigākajā gadījumā. Tas, ko jūs redzat tagad skolas.lv, ir projekta pirmās kārtas rezultāts (tiesa, slikts), bet tam ar iztērēto miljonu nav nekāda sakara.
Ja tagad projektam uzspiež uz bremzēm – jā – miljons zaudēts. Ja projektu turpinātu īstenot, rezultāts būtu tāds, kāds redzams VARAM lapā. Vai tas maksā vairākus miljonus, grūti pateikt. Bet, pirms plēšat kreklu un metaties par miljonu izstrādāt šo projektu, vismaz izlasiet, kāds rezultāts jāsasniedz, un pēc tam padomājiet kam jābūt aisberga augšējai daļai apakšā.
Es maz ko saprotu no informācijas sistēmām, tomēr pat es saprotu, ka portāls e-pārvaldē ir tikai neliela daļa no nozares IKT projekta.
Pats interesantākais, ka šādus projektus (arī šo) (precīzāk – informācijas sistēmas) izstrādā paši IKT nozares uzņēmumi, īstenojot valsts pasūtījumu. Jā, tehnisko specifikāciju 2008., 2009.gadā reti kurš mācēja uzrakstīt atbilstošu projekta mērķim, bet, kas lielākoties tās rakstīja? Tie paši IKT nozares uzņēmumi…
Un vēl – mans subjektīvais viedoklis ir, ka projekta skolas.lv galvenā problēma ir to pašu IKT uzņēmumu biznesa intereses. Jautājums, cik projekta dzīves cikla laikā samaksās vecāki par e-klasei un tamlīdzīgiem veidojumiem? 🙂 Un kā ar uzkrāto datu drošību – ja privātais pēkšņi sadomā visus uzkrātos datus izmest miskastē, ka mēs varam būt droši par reālas e-pārvaldes ieviešanu? Š ie ir tikai pāris jautājumi no vairākiem, uz kuriem nav viennozīmīgas atbildes.
Bet kopumā – jā – IZM IKT projekti (t.sk. skolas.lv) ir dārgi, tiem vajadzēja būt jau gataviem un būtiski uzlabot izglītības sistēmas funkcionēšanu. Tomēr tai pat laikā teikt, ka tie varētu būt 10 reizes lētāki, ir pilnīgākā nekompetence vai nezināšana, vai arī tīša projektu sabotāža.
Savukārt Ķīlis vienkārši taisa politiku. Realitātē, visu projektā paredzēto agri vai vēlu tāpat ieviesīs. Atšķirība tikai tā, ka tagad būs patiešām zaudēta nauda un ka izglītības sistēma visus šos labumus dabūs krietni vēlāk.
Sorry par garo tekstu 🙂
Š ajā gadījumā projekts tik tiešām ir smieklīgs ar visām tā izmaksām. Projektā ir prasīts sajūgt to ar n-tajām IZM sistēmām, bet tur netiek prasīts šīs n-tās sistēmas izstrādāt no jauna. Līdz ar to paliek, teiksim tā – plika datu apstrāde.
kuuminsh – tas projekts ir smieklīgs, un tik tiešām tās izmaksas ir vismaz 10 reizes pārspīlētas. Var jau būt, ka tā ir sarežģīta sistēma, bet šajā gadījumā, pirmkārt, pēc pirmās izstrādes kārtas projekts ir nefunkcionāls(jo ja tas funkcionētu, tad tiktu izmantos visās LV skolās), kā arī IZM ministrijas plāns iegrūst vēl 3 mil. ls projektā kurš jau ir nefunkcionāls, kā arī vairums skolu jau izmanto e-klasi, tad nu uzdod sev jautājumu, vai Tu ieguldītu šos 3 miljonus šajā projektā? Runājot par frontend`u – jā varbūt tur ir redzama maza daļa no kopējās sistēmas, bet arī fakts ir tāds, ka tā ir sistēmas mazākā daļa, līdz ar to secinām, kad nu to noteikti varēja nostrādāt daudz kvalitatīvāk, t.i. izlabot defaultos angļu val. tekstiņus kaut vai uz Latviešu valodu. Bet ari rodas jautājums – kur tad ir šis neredzamais backend? Kā arī – kāpēc skolas šo portālu neizmanto un vairumam par šo portālu ir pirmā dzirdēšana, kā arī ir pagājuši nu jau 4?! gadi!
Projekta „Portāla kā arī jaunas skolu portāla funkcionalitātes izstrāde
Un vēl – sistēmas uzlabošana bieži vien maksā tuvu jaunas IS izstrādes cenai…
Un, lūdzu, nemini to vārdu “smieklīgs”, tas ir lipīgs vārds.
Bet tā pat, šīs izmaksas ir neadekvātas patiesajām izmaksām.
Es pats pašlaik piedalos diezgan lielas apmācību sistēmas izstrādē(tā ir paredzēta starptautiskai lietošanai n-tajiem uzņēmumiem) un šajā sistēmā uz doto brīdi netiek ieguldīts pat miljons. Kaut gan ir izstrādāta prasību specifikācija, kā arī ir veikts plašs pētījums – ko reāli vajag šajā sistēmā. Projekta izmaksas ir ~ 50 000 Ls. Sistēma ir diezgan iespaidīga gan izmēros gan funkcionalitātes ziņā.
Tādēļ arī es uzskatu, ka šīs izmaksas ir neadekvātas patiesajām izmaksām, un, patiesās izmaksas tā vien arī varētu būt kaut kur uz 100 000 Ls, vismaz pirmajai kārtai noteikti. Runājot par otro kārtu – 3 miljoni sistēmas uzlabošanai? Tas ir krietni pārspīlēts…
Kā arī, ja tajā, ko Samurajs ir rakstījis(pašā rakstā) par prasību specifikācijas izstrādi, tai tika atvēlēti 200 000 Ls(izlietoti 128 000 Ls), tad es tik tiešām gribētu redzēt šo prasību specifikāciju, kurā tiek veikti ļoti ļoti plaši pētījumi par skolu sistēmām, uzbūvi, darbību un citiem aspektiem, kuri ir saistīti ar šo projektu!
Turpinot – spriešana par tēmu, ka man tās izmaksas liekas pārāk lielas, nepārzinot konkrētos biznesa procesus, ir ļoti apšaubāma. Kaut arī Tu strādā pie IKT projekta, tomēr uzdrošināšos apgalvot, ka Tev nav priekšstata par valsts pārvaldes IKT projekta īstenošanas procesiem. Tas ir smagnējs un laikietilpīgs process, kurā jācīnās ne tikai ar projekta vadības problēmām, bet arī ar politiskajiem uzbrukumiem, kuru autori loģiskus argumentus gluži vienkārši laiž gar ausīm.
Tehniskais darbs – specifikāciju izstrāde un programmēšana ir vienkāršākā, kaut arī laikietilpīgākā projekta daļa. Taču, lai to uzsāktu, jāizstrādā informācijas sistēmas konceptuālais apraksts un bieži vien jāmaina nozares cilvēku domāšana un biznesa procesu organizēšana tādā mērā, ka pat cilvēks ar IKT zināšanām paliktu vaļā ar atvērtu muti.
Ar 50 000 latu valsts mēroga informācijas sistēmas izstrādei pietiek tikai IS koncepcijas apraksta radīšanai.
Un tas visu izsaka. Tikai viens jautājums – kāpēc neviens IKT uzņēmums nav piedāvājis savus pakalpojumus lētāk šajās iepirkuma procedūrās? Jā, tam varētu būt visādi iemesli, tomēr man gribās teikt – nāciet un uzbūvējiet lētāk, piedalieties iepirkumu procedūrās, konkurējiet.
Latvijā ir lielas aizdomas par IKT uzņēmumu karteli – tie paši uzņēmumi, kas kurina Ķīli, tai pat laikā, ļoti iespējams, līdzīgos iepirkumos vienojas ar konkurentiem, un valsts iestādei nekas cits neatliek, kā ņemt to, ko piedāvā.
Man pašam subjektīvi liekas, ka ar skolas.lv projektu varētu iekļauties 2 miljonu ietvaros, varbūt nedaudz vairāk Bet pirmajam nosacījumam jābūt, ka vispirms kādam IKT uzņēmumam jāapņemās to izdarīt par tādu cenu. Diemžēl tas nenotiek. Un – jā – nav nekas pārsteidzošs, ja projekta specifikāciju izstrāde pārsniedz 100 000 latu. Tādas izmaksas ir daudzos valsts pārvaldes IKT projektos.
Tāpēc nespriediet vien pēc sev zināmā mēroga un filtrējiet arī otras puses argumentus.
Reti kurš nekavēsies upurēt vienu miljonu politisku mērķu vārdā, ja pats nebūs atbildīgs par tā izlietošanu. Pat Ķīlis nē.
Tas, savukārt, ir izraisījis Notepad.lv lasītāju maldināšanu un vismaz pulsa paaugstināšnaos 🙂
Vispār lasīji, kas rakstīts iepriekš. Palasīji arī pašu projektu?
Uz jautājumu, kāpēc uz iepirkumu nepieteicās neviena vērā ņemama IT kompānija ir, ka visiem jau sen bija zināms, ka projekta specifikācija būs tiktāl sadirsta, ka peļņa no projekta nebūs pietiekama lai nosegtu tādu čakarēšanos. Jo čakarēšanās būtu nepieciešama, sistēma būtu jāizveido pietiekami kvalitatīva, lai neciestu reputācija. Taču tādiem pagrīdes AS Datormūlāpu centrs tas ir pilnīgi pofig, viņi naudiņu saņems un pēc tam noidlēs nākamos padsmit gadus ar tik pat vecām tehnoloģijām un sen novecojušu kompetenci sistēmās, kuras nu jau mirušas un kuras neviens tā lāgā vairs negrib lietot. Jo viņiem ir vēsture un viņiem jau ir vesela tonna ar iepirkumiem, līdz ar to, maksimāli liela daļa valsts ierēdņu būs pofig.
Tas, ka VIS būtu jāveido .NETā ir pilnīga hujņa. Ir 2012, ne 2002. Tik pat labi ar to tiktu galā jebkura kaut cik skeilojama platforma, t.s. java un pitons.
rt25 var pazust napig. Acīmredzami, tev nav nekādas sajēgas par to, kas un kā, un kāpēc tiek veidots un kāpēc kaut kas kaut cik maksā. Demagogs ibio.
Kad ziņās vai kur citur uzzinu par jauna vērienīga līguma slēgšanu vai citu ievērojamu valsts līdzekļu dalīšanu – pirmā doma vienmēr ir šāda: nez, cik nu atkal šiem izdosies nospert? 😀
Es arī varētu nolāmat katru, kura viedoklis atšķirīgs, aizsūtīt katru kaut kur tālu prom. Bet ko tālāk?
Mans mērķis, tērējot šeit savu laiku, bija dot iespēju saprast, ka nav viss tik viennozīmīgs, kā tiek pasniegts, ka ar tukšu šausmināšanos par puspatiesību nevienam labāk nekļūs.
Kāda jēga oponēt cilvēkam, kurš saka: “visi mūllāpi, es gudrs”, ja nav vēlēšanās aplūkot lietu pēc būtības?
Ja spējat argumentēti diskutēt, labprāt atbildēšu, taču redzu, ka nespējat iztikt bez personīgiem apvainojumiem.
Un vēlreiz – kāda jēga apriet karavānu? Vai nu palīdzi to stumt, vai dari kaut ko, lai tā ātrāk kustētos… Lasi – nāc uz valsts pārvaldi un parādi, kā jādara – būs prieks pašam un sašam. A tagad – pats uzrūdzis, un citiem liec purkšķināt…
Lasi – ja nevari pastumt, nemaisies vismaz citiem pa kājām, respektīvi, ļoti labi saprotu, ka tur ilgi balts un pūkains nepaliksi, ja neņemsi, savējie nories kā suņi un pametīs citiem saplosīšanai.
Un varbūt tīri sporta pēc, padoma par šiem iemesliem. Savas morālās attīstības labad. Tas pirms “objektīvās” demagoģijas un salmu 3x kulšanas, kas, atļaušos atkārtoties, nafig nevienam nav vajadzīga.
Un nobeigumam, jēga apriet karavānu ir. Varbūt cirkus klauni beidzot pratīsies vispirms domāt, un pēc tam darīt, ne otrādi. Palīdzēt stumt? Un kas mainīsies no tā, ka to nu jau sataisīto (sataisīto jau pašā sākumā) mēslu čupu pastums citā virzienā? Vai kaut kas mainīsies? Nē. Un es nerunāju par tikai konkrēto gadījumu, bet VIS kopumā,
Mēs, lai cik interesanti tev neliktos, neesam šeit gluži pirmziemnieki. Uz mums argumenti “advancēta tehnoloģija, wow, integrācija” vienkārši nedarbojas. Cik man zināms, šeit forumā, ieskaitot mani ir vēl vismaz 2 cilvēki kas ir 1) strādājuši pie valsts sistēmām 2) nekad to vairs nedarīs 3) pat atcerēties nevēlas birokrātiskos murgus un IS uzbūvē galēji debīlās blondīnes, kas šajos projektos piedzīvoti. No. Just no.
Preses relīzes