SMS svin 20 gadu jubileju

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas SMS svin 20 gadu jubileju

Tiek skatīts 7 ierakstu – 1 līdz 7 (no 7 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Rīt, 3. decembrī būs apaļi 20 gadi, kopš pasaulē nosūtīta un saņemta pirmā SMS. Š odien tik populārā 160 simbolu komunikācijas instrumenta pirmsākumi meklējami 1984. gadā, kad somu inženieris Matti Makonens Kopenhāgenas telekomunikāciju konferencē ar kolēģiem apsprieda ideju uzklāt papildus teksta ziņojumus GSM balss saziņas pakalpojumiem.

Līdz reālai pirmajai SMS pagāja vēl 8 gadi, līdz pēc mobilā operatora Vodafone pasūtījuma tika izstrādāta atbilstošā programmatūra un standarti. Pirmo oficiāli reģistrēto SMS Vodafone GSM tīklā 1992. gada 3. decembrī no personālā datora nosūtīja Neils Papvorts. Saņēmējs bija Ričards Džārviss, kurš to saņēma uz 2 kg smagā mobilā telefona Orbitel 901. Teksts skanēja “Merry Christmas!”.

[img]https://notepad.lv/userpix/28_d6747439fdd05c6e81c6f453b8290c78_1.jpg[/img]

Sākotnēji SMS kalpoja kā bezmaksas informācija, ka balss pastā ienācis jauns ziņojums. Tas atbrīvoja lietotājus no nepieciešamības regulāri pārbaudīt savu pastu. Pēc trim gadiem, 1995., vidēji no katra tālruņa tika sūtīta viena SMS divarpus mēnešos. Mobilās ierīces bija tik dārgas, ka pat SMS izgudrotājs sev to nevarēja atļauties.

Ap 2000. gadu parādījās priekšapmaksas tarifu plāni un jaunievedumi kā T9 – tas arī radīja stimulu SMS aktīvai ieviešanai dzīvei. 2000. gadā nosūtīto SMS skaits sasniedza 17 miljardus.

Š obrīd mobilo sakaru abonentu skaits sasniedz 6 miljardus; ik sekundi tiek nosūtītas 200,000 SMS. Š is pakalpojums pamazām pārvēršas par trūcīgo cilvēku prioritāti: dārgu viedtālruni ar modernām komunikācijas iespējām ne katrs var atļauties, bet lētu mobilo tālruni gan.

Avots

aoma
    Participant

Š is pakalpojums pamazām pārvēršas par trūcīgo cilvēku prioritāti: dārgu viedtālruni ar modernām komunikācijas iespējām ne katrs var atļauties, bet lētu mobilo tālruni gan.

Tas gan bija iebridiens dvēselē, es varu atļauties viedtālruni, man pat īsu brīdi tāds ir bijis, bet pārgāju atpakaļ uz klasiskām vērtībām, na*

Sanāk, ka visi Vertu īpašnieki ir galīgie nabagi 😀

Evers
    Participant

Gluži mani vārdi. Varu mierīgi atļauties viedtālruni, bet manām vajadzībām mans Nokia 1280 ir pats labākais telefons kāds man jebkad ir bijis. 🙂

linx
    Participant

Jāskatās, ka Apple neiesūdz notepadu par nelikumīgu viņu ikonas izmantošanu 😀

Kon
    Participant

Man jo vienkāršāks telefons, jo labāk .. un tas nekādīgi nav saistīts ar ekonomiskiem apsvērumiem, darbs tāds 🙂

ruukjis
    Participant

Un? Es nesaprotu kā tas ir iebridiens dvēselē? Runa ir par to, ka SMS ir lēts saziņas veids un, ka to atbalsta visi tālruņi, līdz ar to tas ir pieejams pat bomzim. Es nekur neredzu pierakstītu, ka visi, kas sūta SMS ir bomži.

aoma
    Participant

Izlasi vēlvienureiz, varbūt sapratīsi. Pamazām pārvēršas ir nākotnes forma, bet tomēr.

Ir cilvēki, kas apzināti nelieto viedtālruņus, bet lieto kvalitatīvus balss un īsziņu sakaru līdzekļus, kas bieži vien ir krietni dārgāki par budžeta klases ķiņķēziņu – “gudro” mudrilu.

Tiek skatīts 7 ierakstu – 1 līdz 7 (no 7 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā

Vai vēlies saņemt jaunumus no Notepad.lv?