Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › IT ziņas › Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx – kas jauns?
Ieskatīsimies galvenajā, ko mums sola jaunais Ubuntu!
1. Datu pakotņu bāze tiks sinhronizēta ar Debian Testing (LTS versijā nolemts atteikties no Debian Unstable līnijas). Linux kodola sākotnējā versija būs 2.6.32-10.14, bet Kubuntu tiks pie jaunas grafiskās vides KDE 4.4 RC1
2. Tiks pilnībā izvākts HAL (Hardware Abstraction Layer), aizstājot to ar udisks un upower. Tas ļaus daudz ātrāk startēt datoru, tai skaitā no “sleep” režīma. Izstrādāji apņēmušies starta laiku samazināt līdz 10 sekundēm.
3. Atjaunināta likewise-open
4. Uzlabots NVIDIA īpašniekvideodraiveru atbalsts, iekļaujot uzreiz 3 draiverus: 190.53, 173. un 96. sērijas. Pie tam var instalēt visus trīs, un pārslēgt pēc vajadzības.
5. Paplašinātas Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) iespējas, kas darbojas uz Eucaliptus 1.6.2
6. No noklusētās instalācijas izvākta programma GIMP. Tās vietā, sākot ar 3. alfu, tiks atjaunināta programma F-Spot, uzrakstīta C# valodā. Sākot ar beta versiju, tiks iekļauta īpaša izvēlne “Featured Applications”, caur kuru varēs ātri instalēt kādu no grafikas programmām pēc izvēlnes – GIMP, Inkscape, Blender, Quickly utt.
7. Failu pārvaldniekā GNOME Nautilus realizēs klasisko divpaneļu skatu. Tāpat GNOME tiks papildināts ar Status Notifier, ko iesaka KDE izstrādātāji.
8. No Ubuntu 9.10 uz šo laidienu tiek pārnesta USplash nomaiņa uz Plymouth, kas ļaus sistēmas startu veikt bez ekrāna mirgošanas.
9. Parādīsies sociālo tīklu atbalsts – Me-MenuGwibber
10. Turpmāk LTS varēs atjaunināties arī uz Linux kodola jaunajām versijām (piem. no 2.6.32 uz 2.6.34). Līdz ar to būs pastāvīgi nodrošināts jaunāko draiveru un dzelžu
Un par līdzību ar w7, buļļu kakas.
QueenZ: nu tad drošvien Kubuntu 10.04 a3 jau būs KDE 4.4 Final. Varbūt kāds jau palietojis šo grafisko vidi un var padalīties iespaidos?
(Oops aizmirsu vienu *)
un Wuu māk pat Lin*istu threadā pateikt, ka viņam cērmes par daudz 😀
(Oops aizmirsu vienu *)
Aizver muti imigrējušais tampon, lietoju Ubuntu kopš 6-10. Augstāk par 8.04 mans vien kodola portatīvais nevelk, cerība bija ka Ubuntu pieturēsies pie viena ātruma, bet huj 🙂
nevaru neizteikt prieku par to, ka varēšu atjaunot kubuntu uz lucid un justies kā bērns ar jaunu rotaļlietu, kamēr windulim jauna versija – un attiecīgi arī būtiskāki uzlabojumi – jāgaida vēl diezgan ilgi…
Wuu, nevaru piekrist par to, ka w7 un ubuntu līdzība ir BS – kubuntu 9.10 ar [nezinu īsti kuru] KDE man tomēr visnotaļ atgādina w7. neesmu redzējis vecākas KDE versijas, taču, cik zinu un esmu viedokļus lasījis, tad KDE tādā izskatā bija ātrāk nekā w7. bet nu tas tikai mans personīgais viedoklis
Kā ar ATI/AMD karšu atbalstu?
Tur nekas nav mainījies.
ATI draiveri joprojām sūkā un opensource draiveri sūkā vēl trakāk.
Ja nelieto NVIDIA un gribi smuku desktopu ar skaistiem efektiem, Linux nav priekš tevis.
vairāk kā 6 stundas kopš raksta publicēšanas un vēl nav sākusies mūžīgā vārdu apmaiņa starp nometnēm? wow!
nevaru neizteikt prieku par to, ka varēšu atjaunot kubuntu uz lucid un justies kā bērns ar jaunu rotaļlietu, kamēr windulim jauna versija – un attiecīgi arī būtiskāki uzlabojumi – jāgaida vēl diezgan ilgi…
Wuu, nevaru piekrist par to, ka w7 un ubuntu līdzība ir BS – kubuntu 9.10 ar [nezinu īsti kuru] KDE man tomēr visnotaļ atgādina w7. neesmu redzējis vecākas KDE versijas, taču, cik zinu un esmu viedokļus lasījis, tad KDE tādā izskatā bija ātrāk nekā w7. bet nu tas tikai mans personīgais viedoklis
Var jau būt, ka es esmu dikti subjektīvs, bet Linux un tas ir Ubuntu es sāku lietot apmēram ap to laiku, kad parādījās Win 7 (nu tā tjipa bezmaksas testa versija). Un apmēram ap to pašu Linux lietošanas laika sākumu, es uz sava notebuka prikola pēc uzliku notestēt Kubuntu (jo likās līdzigs Windowsam kā taadam viens panelis apakšā u.t.t.). Un nobrīnījos, ka ir līdzīgi ar Win 7, bet cik esmu lasījis iekš Win 7 esot samērā daudz tādu lietu ieviests (izskata ziņā un arī daža laba pielietojuma ziņā), kas KDE esot bijis jau pirms tam.
Lai gan arī neilgi pirms tam Microsoft nepakautrejās iesūdzēt tiesā Linux par to, ka esot tur 400 patenti pārkāpti vai kā tur. Nu tas tā. Jebkurā gadījumā manim domāt, ka arī priekš paša WIn ir sākts špikot kopš Win 7. Nav jau teikts, ka pirms tam nav šis tas no paša Win paņemts (logu un paneļu bušana tomēr ir jau kopš win 3 vai kā tur), bet lokanība, izskats un pielāgojamība iekš Linux jau sen iegriež Windosei. Man gan pašam patīk GNOME, jo šķiet vienkāršāks un pārskatāmāks, bet zinu cilvēkus, kas to pašu saka par KDE.
6. No noklusētās instalācijas izvākta programma GIMP. Tās vietā, sākot ar 3. alfu, tiks atjaunināta programma F-Spot, uzrakstīta C# valodā
Tur kaut kāds Mono frameworks defaultā jau stāv?
Preses relīzes