USB zibatmiņas apliks ar autortiesību nodevu jau novembrī

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas USB zibatmiņas apliks ar autortiesību nodevu jau novembrī

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 19 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Kā ziņo LETA, šā gada maijā pēc četru autortiesību aizstāvības organizāciju sūdzības Satversmes tiesa uzdeva Dombrovska valdībai papildināt ar nodokli apliekamo datu kopēšanas ierīču sarakstu ar mūsdienīgajiem datu nesējiem. Sakarā ar to Kultūras ministrija izstrādāja atbilstošus grozījumus, kurus šodien skatīja valdības sēdē.

Visumā grozījumi tika atbalstīti, bet Valdis Dombrovskis iestājās pret datoru aplikšanu, ko KM prasīja 1% apmērā. Pamatojums – tikpat kā nevienā Eiropas valstī tos neapliek. Tas tad vēl tiks skatīts papildus, jo premjers piedāvājis PC aplikt ar fiksētu 1 Ls nodokli tāpat kā dažādu ierīču cietie diski tiek aplikti šobrīd.

Zināms, ka arī turpmāk ar datu nesēju jeb autortiesību nodokli neapliks mobilos tālruņus. Savukārt likmes datu nesējiem plānotas šādas:

* visu veidu CD un DVD – 6 % no pirmās pārdošanas cenas

* visu veidu USB zibatmiņām – 4% no pirmās pārdošanas cenas

* datoriem – 1% no pirmās pārdošanas cenas vai 1 Ls (jālemj papildus)

Š obrīd par katru CD jāmaksā 10 santīmu nodoklis, DVD – 20 santīmi, bet par dažādām iekārtām, kas var tikt izmantotas autordarbu pārrakstīšanai, piemēram, CD un DVD rakstītāju, videomagnetofonu, MP3 atskaņotāju ar integrētu cieto disku jāmaksā viens lats.

Lai vienkāršotu administrēšanu, paredzēts atteikties no nodevām uz tiem datu nesējiem, kuri izgājuši no modes – minidiskiem, audio- un videokasetēm. Š obrīd tiem uzliktā nodeva ir 3-6 santīmu robežās.

Ko iesāks ar iekasēto nodevu? Plānots to sadalīt šādi: autoriem atlīdzība paredzēta 38,66% apmērā, izpildītājiem – 30,67%, fonogrammu producentiem – 24%, bet filmu producentiem – 6,67%.

Atbilstoši Satversmes tiesas lēmumam izmaiņām jāstājas spēkā jau novembrī.

[img]https://notepad.lv/userpix/28_shutterstock_60242446_1.jpg[/img]

LETA

buldozers
    Participant

Man tos puzikovus, reinikus, kombuļineses, karčerus, gramofeilus, okartes, u.t.t. naf*g nevajag. Kāpēc man viņiem kaut kas jāmaksā?

BERILS
    Participant

kurām grupām tiks šī naudiņa? Tad jau man ar jācep sava augšā…. $$$$$.

bet ja tiek liels kumoss labvēlīgajam tipam , man nav iebildumu 🙂

Stat1CX
    Participant

Tas manuprāt pat nav jāsaka, nauda tiks tādiem kantoriem kā LAKAA AKAA un tamlīdzīgām kakām. Mākslinieki no visas iekasētas summas, saņems kādus 15% labākajā gadījumā.

valters.vasilis
    Participant

Bans E-bayā?

natolv
    Participant

Lai apliek manas smadzenes ar nodokli, kuras arī kalpo kā datu nesējs. Es tajās glabāju vairākas kā tikko noklausītās Prāta Vētras dziesmas no jaunā albuma, kuru nopirku…

Pilnīgs absurds!

BERILS
    Participant

nu tagad visa perifērija ies čerez akakaka… kruti , ne ?

LooNeY
    Participant

‘Ko iesāks ar iekasēto nodevu?’ —> 30% Dombrovskim, 30% kampīgajai LAKKA/ AKKA koorperācijai, 30% pārējiem valdes locekļiem un svarīgām augstajām personām kuras tur iesaistās pa kabatām, 10% sadalīs uz visiem autoriem!

AWESOMEEEEE!!!!!!

piwchix
    Participant

Nu ko, taisam izstrādātāju apvienību(LaIPAIT – Latvijas Izstrādātāju un programmētāju apvienība informācijas tehnoloģijās) un pieprasam 50% no šī nodokļa mums. Uz tām fleškām tak var būt arī mūsu veidotās aplikācijas/programmas/dizaini/tīkla modelis/skripti utt(lūgti papildināt). Pie dibengala, ka mūsu progas nebūs vajadzīgas nevienam, vienam vai tikai dažiem. Būsim uz mata tādi paši… Galvenais uzcepsim kautko bezgaumīgu un bezjēdzīgu (droši varam arī aizgūt idejas no ārzemēm), lai varam reģistrēties.

Galvenais reģistrēties kā izstrādātājam, un tad mūžu dzīvosim un mūžu parazitēsim un teiksim, ka mums pienākas. Tad vēl paprasīsim nodokli par publisko internetu, jo tajā taču var iegūt/redzēt mūsu darbus.

Kā sadalīsim?

Š ādi: idejas autoriem atlīdzība paredzēta 38,66% apmērā, izstrādātājiem – 30,67%, dizaineriem/arhitektiem – 24%, bet projektu vadītājiem – 6,67%. Droši varēs reģistrēties kā viss vienā unicilvēks un saņemt 100% atlīdzību.

Oh, sweet life is coming…

Ralfie
    Participant

O, labs! Es piesakos!

BERILS
    Participant

ir idejas. 🙂

:D:D:D

Nelabojams
    Participant

Piedalos 🙂

Kā birokrāts ar praksi, varu palīdzēt statūtu izstrādē 😀

aoma
    Participant

Ieviest nodokli, ko varētu nosaukt par interneta potenciālās bīstamības principu. Sērfojot netā tak var ieraudzīt da jebko – sākot no atklātas pronogrāfijas līdz pat slepeniem valdību plāniem, ko nopludinājis kāds pašaizliedzīgs kārtējais robčiks guds.

Pieaugušie maksā paši, par bērniem maksā viņu vecāki, vai attiecīgā iestāde, kur bērns tiek pie datora. Jo sīcim mazāk gadu, jo lielāks %, mazotnē tak visvieglāk visādas muļķības samācīties 😀

piwchix
    Participant

Un iedomājamies KAKU/LAKU un LaIPU nostāju, ja kas šāds tiktu virzīts un ar viņu pašu amorālajām metodēm kostos viņu pīrāgā.

Uvchiks
    Participant

Kā tikka minēts rakstā kad izlēma vispār šādu nodokli ieviest, kur varēs atgūt naudu par to ka zibatmiņa ierakstīti mācību faili un personīgās bildes ?

Foxsk8
    Participant

Paga, kā tad sanāks, ja es nopērku dvd piemēram un tur iecepju visādus reinikus, berezinas un vēl nezin ko, tad jau sanāk ka šis manis uzceptais disks, jeb izlase ir legāla vai tad netā, ja jau es samaksāju viņiem autoratlīdzību, so šis fails ir legāli iegādāts, jeb pareizāk sakot, viss saturs, kas uz datu nesēja ir pilnīgi legāls un es to varu kopēt, dod draugiem, darīt ko vien gribu?

Filmas, vai kas cits, tad jau viss paliek legāli. Vai kā tur īsti ir?

aoma
    Participant

Nebūs nekas tur legāls, tā nodeva ir tikai preventīva, savādāk tā izspiedēju (reketieru) šlaka sāks badu mirt. Ja pieķers, sodīs vienalga pēc pilnas programmas.

spoon
    Participant

Ja es pareizi sapratu, tad principā CD un DVD ar novembri vajadzētu palikt krietni lētākiem, jo pašreizējo attiecīgi 10 un 20 santīmu vietā, būs jāmaksā 6% no pirmās pārdošanas cenas. Vismaz kkas pozitīvs visā šajos grozījumos.

overnixs
    Participant

Nesaprotu. Lietoju STEAM. Uztaisu spēles rezerves kopiju kuru gribu ielikt datu nesējā. Kā viņi par to var man prasīt autortiesību nodevas, ja es jau esmu samaksājis ? Tad nu laikam jāsaka ardievu zibatmiņām un jāsāk lietot ārējais cietais disks kurš sanāk lētāk un tajā vairāk sūdus var sabāzt. 😀 😀

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 19 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā

Vai vēlies saņemt jaunumus no Notepad.lv?