[imgl]http://www.bildites.lv/images/fj7f49uuiwkqrnoskxc.png[/imgl]Interneta protokols ir tīkla slāņa datu pārraides protokols, kuru lieto internetā. Galvenā IP funkcija ir nodrošināt unikālu globālu datoru adresāciju, lai nodrošinātu, ka divi datori, kas sazinās caur internetu, varētu viennozīmīgi identificēt viens otru.
Š obrīd dominējošais tīkla slāņu protokols ir IPv4. Š ī versija tika apstiprināta 1981. gadā. Š is protokols izmanto 32 bitu garas adreses, kas nozīmē to, ka adresācijas telpā ir 4 294 967 296 unikālas adreses. Sākumā likās, ka tas ir ļoti daudz, taču jau 20. gs. 90. gados tās sāka beigties.
Vintons Cerfs (Vinton Cerf) - vīrs, kurš piedalījās pie visas lielās interneta protokola sistēmas izveides un kurš ir arī viens no pasaules vadošajiem datorzinātniekiem, apgalvoja, ka interneta tīklam vairs nav pietiekami daudz unikālu kodu, kas ļauj datoriem savstarpēji savienoties.
Līdz ar interneta augšanu, pieauga arī interneta lietotāju (pieslēgumu) skaits un palielinājās pastāvīgo pieslēgumu skaits. Bet brīvo IP adrešu skaits aizvien samazinājās.
To var salīdzināt ar telefonu numuriem, kuru sāk pietrūkt jauniem abonentiem.
Pirms gada bija jau izmantotas 2.46 biljonu IPv4 adrešu, bet neizmantotas - 1.25 biljoni.
"Interneta tīkls strauji paplašinās aptverot arvien jaunas teritorijas. Ir veikti aprēķini, ka IP adreses izbeigsies 2010. gadā, tāpēc jabūt gataviem, lai kuru katru brīdi pārslēgtos uz jauno sistēmu".
Kā jaunā sistēma tiek gatavota IPv6 versija. Tā tika apstiprināta 1998. gadā. IPv6 lieto 128 bitu adreses un paredz brīvu vietu aptuveni 340 triljoniem adrešu. IPv6 galvenā funkcija ir aizstāt esošo IPv4 protokolu, kad tam beigsies adrešu telpa. IPv6 bija arī citas papildu iespējas, kuras to ieviešanas laikā nebija pieejamas IPv4, taču ar laiku tās ir pievienotas. Tā, kā IPv4 adreses vēl nav beigušās, IPv6 izplatība pagaidām ir neliela.
Jaunais protokols (IPv6) jau ir gatavs nākošajai desmitgadei. Pagaidām to izmanto Japānā, lai savstarpēji savienotu tūkstošiem zemestrīču sensoru, kuri caur speciālu datorsistēmu pārsūta brīdinājuma signālus uz televīzijas kanāliem un iededz luksoforos sarkanās gaismas.
Avoti:
Telegraph.co.uk
Vikipēdija
IPv6 protokolu nāksies ieviest jau drīzumā
Moderatori:janis.wd, Vecākie lietotāji
drošvien win95 ..
anyway .. liekākajā daļā NIX sistēmu IPv6 ir nu jau gandrīz apmierinošs. Win XP/Vista supports gan ir pabriesmībs (lasīt: caurs kā siets), bet eksistējošs. Realitāte ir tāda ka IP adreses beigsies. Es nezinu vai tas jums ir jaunums, bet šinī pusē tas jau ir bijis zināms kopš 2005tā, un gudri cilvēki par to ir stresojuši jau kopš 2000tā ... so .. BSD un Linux lietotājus tas nerausta (tātad tas attiecas arī uz Apple un Sun). Vienīgā bremze atkal ir MS, kas liekas cenšas bremzēt JEBKÄ€Du atīstību JEBKURÄ€ tehnoloģiju jomā. Nezinu kāpēc .. un man patiesībā ir pat nedaudzbail minēt.
Mani divi centi.
anyway .. liekākajā daļā NIX sistēmu IPv6 ir nu jau gandrīz apmierinošs. Win XP/Vista supports gan ir pabriesmībs (lasīt: caurs kā siets), bet eksistējošs. Realitāte ir tāda ka IP adreses beigsies. Es nezinu vai tas jums ir jaunums, bet šinī pusē tas jau ir bijis zināms kopš 2005tā, un gudri cilvēki par to ir stresojuši jau kopš 2000tā ... so .. BSD un Linux lietotājus tas nerausta (tātad tas attiecas arī uz Apple un Sun). Vienīgā bremze atkal ir MS, kas liekas cenšas bremzēt JEBKÄ€Du atīstību JEBKURÄ€ tehnoloģiju jomā. Nezinu kāpēc .. un man patiesībā ir pat nedaudzbail minēt.
Mani divi centi.
[font=9]"Begging for a line drawn in the sand to separate the prophets from the men" - Rishloo[/font]
- izredzētais
- Reģistrēts lietotājs
- Atbildes:1730
- Pievienojies:12:22 / 22. Dec, 2007
- Reputācija:0
- izredzētais
- Reģistrēts lietotājs
- Atbildes:1730
- Pievienojies:12:22 / 22. Dec, 2007
- Reputācija:0
Es domāju ne velti tiem wireless rooteriem ir iespēja pāršūt firmware - ja nopirkta sūda kaste, tad diemžēl man žēl.drono wrote:Ar Windows tad vēl nebūtu nekāda problēma - uzliekam kādu patchu un viss iet. Bet kā tad ar visām tām wireless rūteru kastītēm, ar kurām pilnas malas? Tās taču pašas no sevis nesāks darboties ar IPv6? Ne tā? Tās tad visas būs jāmet ārā?
Kas attiecas uz ReactOS, tad forumos min, ka uz īsto laiku viss būs kā vajag: http://www.reactos.org/forum/viewtopic.php?f=14&t=2395
Azazul, prokšiem saviem tagad vajadzēs dalīt domain name