Š ito sistēmu esmu lietojis pietiekami daudz (ne labprātīgi) un neko ar ērtumu saistītu tur vēl neesmu atradis. Un tam nav nekāda sakara ar gaumi.
Piemēram, kad tu gribi kādu logu samazināt vai palielināt, izrādās, ka to var izdarīt tikai aiz labā apakšējā stūra. Un ja tev tas stūris ir aizbāzts aiz loga malas,t tad vispirms ir to logu jānovieto tā, lai būtu redzams tas stūris un tikai tad tu vari samazināt loga izmēru. Ļoti parocīgi, ne? Un tas jau vēl nav viss. Ja tu iedomājies pie sava datora, piemēram, pieslēgt ārējo projektoru, tad iekrāna izšķirtspēja samazināsies, bet atvērtais lags, protams, paliks iepriekšējā izmērā, un ko domā - to logu vispār vairs nav iespējams samazināt, jo tu taču netiec klāt pie apakšējā stūra vairs. Tad atleik tikai slēgt nost to iekārtu, kuras dēļ samazinājās izšķirtspēja, tad samazināt logu līdz vajadzīgajam izmēram, un tad slēgt atkal klāt. Nu kur tur kāds ērtums.
OK, tad vēl es atveru to folderu pārlūku, Finder, vai kā viņu tur sauca, un tur ir tās 3 pogas, ar kurām var pārslēgt loga izskatu. Nu, es ieslēdzu to, kur faili/mapes sakartojas stabiņos viens blakus otram. Bet kas izrādās - nav iespējams šādā izskatā failus sakārtot pēc tipa vai izmēra. Tā izvēlne vienkārši ir neaktīva. Ja tu gribi atdalīt failus no mapēm - izrādās, ka tas nav iespējams - viss kārtojas pēc alfabēta un un mapes ļoti parocīgi iejaucas failu sarakstā arī pēc alfabēta. Ä€rkārtīgi parocīgi.
OK, tas arī vēl nebūtu nekas, kā arī tas, ka pārslēdzot failu sarakstu koka izskatā (vai kā viņš tur saucas), katrai mapei ir pretī maza biltiņa, ar kuru var to mapi atvērt. Bet ja tā mape ir sarakstā viena no pēdējām, tad, protams, ārkārtīgas ērtības dēļ, tas apakšmapju saraksts atveras aiz loga apakšējās malas. Un tev, protams, ir jāķeksē uz 2px platās ritjoslas, lai to sarakstu pavilktu uz auzgšu. Loģiski taču būtu, ka tas saraksts paritinās uz augšu vismaz par dažām rindiņām, bet nē - tas jau drši vien nebūtu ērti.
Un, protams, tas, ka aizverot programmu, tu to patiesībā nemaz neaizver. Tā paliek atvērta un tev ir jāizmanto kaut kāds MAC+Q. Pie tam, dažas programmas aizveras pašas uzreiz un tām, izrādās, tad CTRL+Q nemaz nedarbojas, piemēram, pie paši Finder logi. Un tad tev ir jāuzmin - kurā brīdī jāspiež krustiņu, bet kurā CTRL+Q. Un tad vēl tas, ka tev ir jātur CTRL taustiņš, ja tu gribi izpildīt peles alernatīvo darbīgu, kaut gan daudzām MAC pelēm tā otra poga reāli eksistē, viņa vienkārši nav aktivizēta. Kāds vispār ir pamatojums tai vienai pogai? MS varēja taisīt peles pat ar 3 pogām, bet šie pat 2 nevar uztaistīt. Un tad vēl tās neparocīgās sānu pogas, kurām vajag pielikt milzu spēku, lai viņas vispār varētu nospiest. OK, es laikam esmu galīgi atvirzījies no tēmas.

OK, tālāk, par programmatūru, tas, jau, protams, ir normāli, ka OS X programmatūra aizņem 3x vairāk vietas, kā tā pati Windows programmatūra. Piemēram, Firefox, VLC tie visi aizņem ievērojami vairāk kā Windows. Jo, protams, vienā pakā ir jāsakombinē viena uz tā pati programma 2 dažādiem procesoriem. Atrahivējot no DMG un uzinstalējot, tā programma aizņem vēl 2-reiz vairāk. Nu, piemēram, kaut vai tas pats Adobe Photoshop. Windows Trial jaunākā versija aizņem ap 100MB, MAC versija - ne vairāk ne mazāk kā 1012MB. Vai tad tas ir normāli?
Un tad vēl tie Security atjauninājumi - viens sistēmas atjauninājums parasti aizņem ap 300MB. Un tādi atjauninājumi viņiem iznāk samērā regulāri. Es gan nezinu precīzi, cik regulāri, bet tādi 300MB kluči ir bijuši virāk kā 1-2. Bet, protams, ka tas ir tikai normāli, jo es jau arī neesmu redzējis nevienu tādu sistēmu, kura, svaigi uzinstalēta aiņemtu 12GB. Pat Vista tik daudz neaizņem, un tajā izmērā neietilpst ne kāda Office pakotne ne kas.
Ok, piesiešos vēl dažām atsevišķām šajā sistēmā iekļautajām programmām, lai gan īpaši daudz viņas izmantojis neesmu. Nu, piemēram, iTunes - kam vēl var ienākt prātā, dziesmu pirms atskaņošanas vispirms nokopēt uz kaut kur apslēptu Library un tad atskaņot no turienes, pat ja tas fails atrodas uz desktopa. Tu noklausies dziesmu, tad izdzēs, tad atver iTunes un izrādās, ka tā dziesma joprojām skan, tikai ar laiku brīvā diska vieta paliek arvien mazāka un mazāka.
iPhoto - kur vēl lielāks stulbums - tu pieslēdz pie sava Maca fotoaparātu, atveras iPhoto un piedāvā nokopēt pilnīgi visas bildes, kas tev ir fotoaparātā - visu vai neko. Pat ja tev vajag no tā fotoaparāta tikai vienu bildi, viņš vienalga kopēs visas. Un tieši tā pat - izveidos kaut kādu mistiskā vietā esošu Library. iPhoto nekādas alternatīvas svaigā sistēmā nav - tur, protams, nav tā kā Windows, kad tu atver MyComputer un tur ir tavs fotoaparāts.
Un tad, protams, failu nosaukumu veidošana. Protams, ir ļoti ērti, ka faila nosaukumā var izmanto jebko, kas ienāk prātā, tur var rakstī gan pēdiņas, gan jautājuma zīmes un visu ko. Bet, ja tev vajag tādu failu iekopēt, piemēram, Flashā, vai aizsūtīt pa tīklu, tad izrādās, ka ko nevar nemaz izdarīt. Ar vienu failu tas, protams, būtu sīkums, bet man ir 1000 dokumenti 2GB apjomā, no kuriem kaut kur vienā pa vidu kāds ir iedomājies ielikt jautājuma zīmi. Ko šī ērtā OS dara? Viņa, neko ļaunu nenojauzdama, sāk kopēt tos failus, bet tad, kad nonāk pie tā viena faila, tad izrādās, ka ir tikai viena iespējama iespēja - neko neturpināt kopēt. Nav iespējams šo failu izlaist vai pārsaukt.
Un tagad tev ir kas - tev ir Flash, kurā ir 1GB faili. Ja tu šo 1 failu atrod un izlabo, un tas viss atrodās vienā no 100 apakšmapēm, tad ir tikai 2 iespējas - sākt kopēšanu no jauna, vai arī nedarīt neko. Vienk. ļoti ērti.
Nu tās tad bija īsumā tās ērtākās lietas uz Maca, kuras ir ievērības cienīgas, bet, protams, bez šīm ir vēl daudzas un dažādas, piemēram, tā neneormālā kāršanās jebkurā brīdī. Nesaprotu, kurš ir iedomājies, kas OS X ir kaut kāda īpaši stabila vai kā? Patiesībā tā ir viena no nestabilākajām OS, kuru esmu lietojis. Un parasti, ja kaut kas uzkaras, tad uzkaras visa sistēma, nevis tā kā Windows - tikai tā programma, kura ir pie vainas. Tas, ja arī ir ļoti ērti, ka uz OS X, tā vietā, kai kaut kādā mistiskā veidā atrisinātu šo uzkāršanos, tā vietā ir izveidota speciāla izvēlnes komanda - Force Quit. Vienk. smieklīgi, ja jau ir šāda komanda, tātad tas jau ir paredzams, ja sistēma neizbēgami uzkārsies. Protams, lielākajā daļā gadījumu, ja kaut kas nokaras, pie šīs komandas nemaz nav iespējams piekļūt, jo nemaz nav iespējams nospiest uz visvarenā zilā ābola, jo sistēma tikai rāda tajā vietā savu stulbo rotējošo kursoru.
Nu tā, es jau aizmirsu, par ko sākumā bija runa, bet nu pietiks visas manas bezjēdzīgas negācijas. Protams, ja kaut kas no šeit rakstītā tā nav nav vai gadījumā ir kāda mistiska taustiņu kombinācija, kas visas minētās problēmas momentā atrisina, tad jau iepriekš atvainojos.
Š is viss, protams, ir uz OS X kopumā, nevis tikai uz PC.