Aizvakar bija iedota darbā brīvdiena, tādēļ rītapusē īsti nebija ko darīt pie datora. Izdomāju, ka vajag uzjautrināt sev dienu - parunāties skaipā ar kādu. Skaipā uzrakstīju ob1, ka braukšu pie viņa - vislielāko izbrīnu manī radīja viņa atbilde: "To gan var!"
Pirmais, kas ienāca prātā - tas ir kaut kāds joks un viņš vienkārši grib mani iznest cauri. Tad pajautāju - vai alus daudz būs? Tikai pēc nākošās atbildes es sapratu, ka viņš to nopietni bija domājis. Jau sāku skatīties uz autobusu kustības sarakstu, lai brauktu uz Siguldu. Vispirms gan visus svarīgos datus pārnesu uz ārējo cietni, lai nepazaudētu to, kas man svarīgs.
Kad satiku ob1, es pat nedaudz viņu pārsteidzu, jo viņš bija domājis, ka man ir ap 25-30 gadiem, nevis to, ka esmu tikai 19 gadus vecs/jauns. Tad nu devāmies iepirkt alu un pie ob1 uz mājām. Ja godīgi, tad es nedomāju, ka būs tik jautra šī diena - kamēr formatējās cietnis un gāja testa programmas, spēlējām šahu, dzērām alu un vienkārši jautri parunājāīes. Mans kompītis gan nebija domāts dāvināt vecmāmiņai dzimšanas dienā kā Lētajam Džonijam, bet paša lietošanai. Optimizācija gan negāja tik ātri, kā bija domāts un process nedaudz ievilkās. Kad ieraudzīju ob1 kompīti, man tiešām bija izbrīns - kā var viss tik ātri strādāt, tik tiešām viss atvērās zibenīgi - gan Firefox, Word, un daudzas citas lietojumprogrammas. Izņēmums bija tikai ļoti liela apjoma softi. Arī pie dzelžiem ir savs darbs pielikts, jo dators tiešām strādā tik klusi, ka to praktiski nemaz nedzird.
Tad vēl, protams, apskatīju arī ob1 "dzelžu istabu" (tā viņš to pats sauc), kurā aptuveni seši sistēmbloki stāvēja viens uz otra, un vēl daudz un dažādas komponentes, un datordaļu bija tiešām daudz vienkopus savākts. Tie sistēmbloki jaudas ziņā likās līdzīgi Lētā Džonija tvīkotajam kompītim, jo tie nesen "pa lēto" tikuši iepirkti. Lai gan biju lasījis diezgan daudz informācijas internetā par tēmu XP optimizācija, tomēr ob1 tik tiešām māk to lietu - nekad šis kompītis nav tik ātri strādājis, pat OpenOffice veras vaļā ļoti ātri (parasti tas ir bremzīgāks par Microsoft ofisa programmām). Kāpēc es šo visu rakstu? Ļoti vienkārši - tāpēc, ka cilvēki netic tam, ka ob1 var padarīt vecu kompīti daudz ātrāku. Kamēr pats neredzēju, arī es tam visam neticēju, bet tagad viss ir pavisam savādāk... Tika atslēgti visi liekie Windows servisi, nevajadzīgie vizuālie efekti, Mozillas Firefox kešam atvēlēta speciāla partīcija un vēl daudz kas cits, ko visu jau no galvas neatceros.
Neticat tam, ko es saku? Tad apskatiet paši zemāk esošo video. Jau rakstot rakstu, ir skaidrs, ka atradīsies (un ne viens vien) cilvēki, kuri tam neticēs, pat ja viņa datoram uztaisīs optimizāciju, bet man tas viss, tautiski izsakoties, pie vienas vietas - neticat ja negribat. Man pilnībā mainījušies uzskati par ob1, viņš tik tiešām var Jūsu veco datoru padarīt ievērojami ātrāku. Iesaku visiem, kuriem "velkas" dators, aizvediet pie ob1 un pēc tam būs prieks darboties ar to pašu veco kasti. Jaunākās spēles gan varbūt nevilks, bet visu pārējo bez problēmām izdarīt varēs. Pie tam vienīgais, ko viņš man par šo darbu palūdza - lai uzrakstu taisnību Notepad slejās.
Vēl kas - ob1 man parādīja programmu, kuru viņš programmē slimnīcas datoriem, un tā arī ir taisnība. Kaut arī ķirzaks (drunk_lizard - Red. piez.) vēl prognozēja, ka tādu neviens pie slimnīcas datoriem klāt nelaidīšot
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2VtqU60pnIk[/youtube]