Š ajā pamācībā nebūs apskatīti visi "paātrināšanas" un optimizēšanas veidi, bet tikai tie drošākie.
1. Pirmais, un nereti arī galvenais iemesls dusmoties uz "Vista" - lēnā datu kopēšana un/vai pārvietošana.
Risinājumi:
1) Atjauninājums - KB938979 (atjauninājums palielina veiktspēju).
2) Atjauninājums - KB931770 (atjauninājums izlabo problēmu, ka šad tad kopēšanas procesā kopēšana apstājas - uzkaras)
3) Ejam uz Control Panel -> Programs and Features -> Turn Windows features on or off (kreisajā pusē). Tur atrodam Remote Differential Compression un "izņemam ķeksīti".
Pēc restarta kopēšana notiks ātrāk.
2. Bieži vien cilvēkus mēdz kaitināt "lēnā domāšana", atverot direktoriju, kurā ir liels daudzums failu.
Risinājums: Ieejam Start -> Programms -> Accessories un ar administratora tiesībām palaižamCommand Prompt. Te jāieraksta sekojošais: FSUTIL BEHAVIOR SET DISABLELASTACCESS 1
Š ādi mēs atslēdzam tā saucamo "last access time". Tas gan nostrādās tikai tiem, kam ir NTFS failu sistēma.
3. Vizuālo efektu "apgraizīšana" daudzos gadījumos arī paātrinās datora darbību.
Ejam visiem tik ļoti labi zināmajā Control Panel, sameklējam System un tur kreisajā loga pusē spiežam uz Advanced system settings. Tālāk Performance sadaļā spiežam uz Settings
Pieņemu, ka daudziem šī lieta jau ir pazīstama un katrs pats zina, kuri efekti viņam ir vajadzīgi. Te nu tikai pastāstīšu, kurus "ķeksīšus" es atstāju (pārējos slēdzu ārā):
Animate controls and elements inside windows
Show window contents while dragging
Use drop shadows for icon labels on the desktop
Use visual styles on windows and buttons
Tālākā izvēle karta paša ziņā.
4. Atslēgsim nevajadzīgos servisus.
Protams, ka servisi.
Jāpiebilst, ja ķeraties klāt servisiem, vēlams zināt, kurus servisus ikdienā Jūs patiešām izmantojat. Te es aprakstīšu ļoti virspusēji. Pieejas var būt dažādas (cik cilvēku, tik viedokļu), bet te būs aprakstīta mana pieeja.
Pilnīgi noteikti varam slēgt ārā servisus, ne ar ko neriskējot:
Windows Update (Es to parasti atslēdzu pēc tam, kad uzlieku jaunākos atjauninājumus. Neredzu iemeslu, lai tas lieki karātos visu laiku ieslēgts.)
Windows Time (Bez sīkākiem paskaidrojumiem. Man nav jāsinhronizē.)
Windows Search (Es ļoti reti kaut ko pazaudēju savā datorā.)
Windows Defender (Izmantoju citus datora aizsargus.)
Secondary Logon (Bez sīkākiem paskaidrojumiem.)
Desktop Window Manager Session Manager (Aero man nav nepieciešams. Ja Tev ir, atstāj uz Automatic)
Terminal Services Configuration (Bez sīkākiem paskaidrojumiem.)
Internet Connection Sharing (Bez sīkākiem paskaidrojumiem.)
Parental Control (Gudrs bērns tāpat apies. Nav vērts pūlēties.
Security Center (Š is arī mani tracina, ne tikai jūs. Slēdzam ārā, atpakaļ neskatoties.)
Protams, tie nebūt nav visi servisi, kurus var droši slēgt ārā, bet pamatservisi, kuru izslēgšana neradīs īpašu diskomfortu lielākajai daļai lietotāju.
Servisi, kurus katram pašam jāizvērtē, vai to izslēgšana netraucēs darbam:
Routing and Remote Access - Var rasties problēmas ar lokālajiem tīkliem (ne visiem). Ja tos nelietojat vai problēmas neradās, varat atslēgt.
Task Scheduler - Radīsies problēmas ar "karstajiem taustiņiem", kas pārslēdz klaviatūras izkārtojumu. Š o servisu es slēdzu ārā retāk.
Workstation - Ja nav serveris, arī slēdzam ārā.
WLAN AutoConfig - Atslēdzot, radīsies problēmas ar WiFi pieslēgumu. Tiem, kas izmanto bezvadu internetu, silti iesaku atstāt ieslēgtu. Ja nē, slēdzam ārā.
Bluetooth Support Service - Atslēdzot, radīsies problēmas ar Bluotooth savienojumiem (laikam jau laika apstākļu dēļ). Ja nesavienojamies šādi, slēdzam ārā.
Remote Registry - Izslēdzot, var rasties problēmas pieslēgties internetam caur mobilo telefonu tīkliem.
Remote Access Connection Maneger - Arī var rasties problēmas ar mobilajiem pieslēgumiem. Ja tādi netiek izmantoti, slēdzam ārā.
ReadyBoost - Ja ir pietiekoši daudz operatīvās atmiņas un negribēsiet to pagarināt ar zibatmiņām vai atmiņas kartēm, slēdzam ārā.
Windows Error Reporting Service - Kļūdas paziņojumu reģistrēšanas atslēgšana, domājams, nevienam netraucēs. Bet ja nu tomēr..
Gribētos atzīmēt servisu Windows Event Log. Kādā no tēmām, par šo servisu tika lauzītas galvas: "Ko darīt? Slēgt ārā vai nē?"
Stāstīšu savus novērojumus. Patiesi, atslēdzot šo servisu, Windows Vista ielāde kļūst ievērojami ātrāka. Tomēr priecāties un atslēgt to visiem ir par agru. Windows Event Log, pie izslēgšanas, "paķer līdzi" tādus servisus kā Remote Access Connection Maneger (problēmas rodas ar mobilo interneta pieslēgumu) un Task Scheduler (pazūd "karstie taustiņi" uz klaviatūras izkārtojuma nomaiņu). Citas problēmas gan novērojis neesmu un uz savas "Vistas" to droši slēdzu ārā (priecājoties par ielādes paātrinājumu).
Par servisiem tas "uz ātru roku" būtu arī viss. Lai gan te vēl daudzi jo daudzi servisi netika apspriesti. Standartoptimizēšanai pietiks ar šiem servisiem, lai sāktu nenoniecināt Windows Vista.
5) Nedaudz reģistros.
Reģistri. Š ī nu ir tā vieta, kur patiesi daudz ko var uzlabot un sabojāt (
Win+R -> regedit
HKCU -> Control Panel -> Desktop (viens klikšķis). Atrodam MenuShowDelay un tur esošo "400" nomainam ar "0". Tādējādi mēs panākam zibenīgu menu atvēršanos, nevis ar 400 milisekunžu nokavēšanos.
Ja jau esam tik tālu nokļuvuši, lai iet.
Ar to arī savu "īso pamācību mīlēšanā" nobeigšu. Domājams, ar to pietiks, lai daudzie jo daudzie Windows Vista noliedzēji paskatītos uz šo sistēmu nedaudz citām acīm.
Protams, ka šeit es esmu apskatījis tikai pašus pamatus, lai šī OS sāktu normāli strādāt. Ja būs lielāka atsauksme, kas zina, varbūt saņemšos un uzrakstīšu vēl kaut ko par Vistas optimizēšanas "noslēpumiem".