Mendeļejevs un wodka

Moderatori: janis.wd, Vecākie lietotāji

samurajs
Administrators
Atbildes: 14988
Pievienojies: 06 Mar 2007, 15:04
Reputācija: 0
Atrodas: Liepājas anomālā zona

Mendeļejevs un wodka

Post no samurajs » 01 Nov 2007, 00:13

Klīst daudz baumu, ka izcilais krievu zinātnieks D.Mendeļejevs pamatojis un izstrādājis degvīna ražošanas zinātniskos principus. Pajautāt, diemžēl, viņam vairs nevaram, bet malā cienītais kungs acīmredzami arī nav stāvējis - viņa doktora disertācija veltīta tieši "Spirta un ūdens maisījumiem":

Image

Īstenībā nekas nav tik vienkārši - nevar jaukt spirtu ar ūdeni kā grib. Dažādām spirta un ūdens proporcijām ir dažādi blīvumi, gala tilpumi, par garšas īpašībām nemaz nerunājot.
Piemēram 38-40% alkohols garšos pavisam citādi nekā 43-46%. Tas tāpēc, ka spirts ar ūdeni veido ķīmiskus savienojumus - hidrīdus. Mendeļejevs noteica 3 dažādus hidrīdu veidus.
Katrā ziņā izteikums, ka "labam degvīnam jābūt 40% stipram, jābūt izgatavotam no 2x destilēta graudu spirta, kurš filtrēts caur kokogli, un atšķaidītam ar mīkstinātu avota ūdeni" - bieži tiek piedēvēts izcilajam zinātniekam.
Image

Ja jums interesē viss par alkoholu, Mendeļejevu un pat pašbrūvētā dzīšanu (un varbūt vēlaties pat kļūt par ekspertu) - studējiet šeit:

http://www.drinks.internet.ru/index.asp
http://alcopedia.ru/

Materiāli gan ir krievu valodā... un beidzot - Mendeļejeva Alkoholisko dzērienu periodiskā sistēma:

Image
Last edited by samurajs on 10 Nov 2007, 23:16, edited 1 time in total.
Image

quizzical
Reģistrēts lietotājs
Atbildes: 610
Pievienojies: 28 Apr 2007, 21:47

Post no quizzical » 01 Nov 2007, 00:31

Labs :D
Toreiz, kad braucu ar PB-70 34-tajā gadā, šitā te nebija, toreiz bija savādāk...

shady
Moderators
Atbildes: 5311
Pievienojies: 06 Mar 2007, 19:20
Reputācija: 1
Atrodas: Rīga

Post no shady » 01 Nov 2007, 00:33

Heh, labs raksts;)
Agrāk es domāju, ka cilvēki ir stulbi....Tagad zinu - viņi patiešām tādi ir. /© shady/

preddetor
Reģistrēts lietotājs
Atbildes: 258
Pievienojies: 25 Mai 2007, 15:01

Post no preddetor » 01 Nov 2007, 15:40

Noderēs! :rofl: Paldies par informāciju!

Velko
Reģistrēts lietotājs
Atbildes: 19
Pievienojies: 28 Aug 2007, 09:55

Post no Velko » 02 Nov 2007, 23:33

Testēju šobrīd Mendeļējeva tabulas 6-o elementu. Baigi labais! Kā, nekā, visas Zemes dzīvības pamatā. Arī man radās ideja iet un kādu dzīvību radīt. Cerams, ka beibe bārā manus zinātniskos nolūkus neuztvers pārāk nopietni (es tak neteikšu par cauro gumiju). Wiš mī lak! :rofl:

samurajs
Administrators

Post no samurajs » 02 Nov 2007, 23:46

Velko wrote:Testēju šobrīd Mendeļējeva tabulas 6-o elementu. Baigi labais! Kā, nekā, visas Zemes dzīvības pamatā. Arī man radās ideja iet un kādu dzīvību radīt. Cerams, ka beibe bārā manus zinātniskos nolūkus neuztvers pārāk nopietni (es tak neteikšu par cauro gumiju). Wiš mī lak! :rofl:
Neaizmirsti parūpēties arī par zakusoīdu grupas elementiem, tad rīt opohmeloīdus nevajadzēs :rofl:
Image

KaNeiet
Lietpratējs
Atbildes: 234
Pievienojies: 01 Nov 2007, 00:50
Atrodas: Talsi

Post no KaNeiet » 04 Nov 2007, 15:39

Faktiski jau Mendeļejevam ar šo lietu saistības daudz mazāk:
http://www.pseudology.org/health/Russia_Vodka.htm

samurajs
Administrators

Post no samurajs » 04 Nov 2007, 17:07

KaNeiet: to jau tagad grūti pierādīt, bet 1 ir fakts - pateicoties dižajam zinātniekam, mums ir izskaidrojums, kāpēc 36% dzērieni garšo tik pretīgi salīdzinājumā ar 40%! :) Acīmredzot, tam ir ķīmisks pamats - dažāds spirta hidrātu sastāvs.
Image

Pievienot atbildi

Return to “Noderīgas saites”