Mūsdienu industriālajā pasaulē šķistu dīvaini atrast saimniecību industriāla parka vidū. Taču, tā iespējams ir pavisam tuva nākotne! Amerikas Savienotajās valstīs, Ņūdžersijas vidienē, ir izveidota tieši šāda saimniecība, kas nelīdzinās mūsdienu tradicionālajām saimniecībām.
Kāda saimniecība Bowery Farming ir izstrādājusi risinājumu, kas ļauj ietaupīt līdz pat 95% ūdens, audzējot pārtiku visu cauru gadu, kā arī neizmantojot pesticīdus.
Lielais sausums
Bowery ne tikai mēģina izveidot jaunu lauksaimniecības projektu, bet arī cenšas atrisināt nopietnu vispasaules problēmu.
Saskaņā ar ESAO (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija) datiem, apūdeņošana lauksaimniecībā patērē 70% no visa izmantotā ūdens pasaulē. Ūdens patēriņš kopš astoņdesmitajiem gadiem pastāvīgi turpina pieaugt – katru gadu par 1%.
Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem desmit gadu laikā intensīva ūdens trūkuma dēļ varētu tikt pārvietoti 700 miljoni cilvēku visā pasaulē. Sausums ir nopietna problēma, kas gadu no gada skars arvien vairāk cilvēku.
Hetera Kooleja, Klusā okeāna institūta pētniecības direktore, stāsta, ka ir novērots arvien lielāks sausums kā redzēts jebkad agrāk. Piemēram, Kalifornijā novērots ļoti liels sausums, kas ilga piecus gadus, bet Dienvidāfrikā tuvākajā laikā varētu pienākt Zero diena, diena, kad beigsies ūdens un cilvēkiem būs jāstāv rindās, lai saņemtu noteiktu ūdens daudzumu savām pamatvajadzībām.
Sausuma problēma ir jūtama Austrālijā, Brazīlijā, visā pasaulē. Hetera Kūlija min, ka kļūst arvien sliktāk. Nesākot rīkoties jau šobrīd, pasaulē saskaramies ar arvien nopietnākām sausuma problēmām.
Risinājums pilsētas vidū
Raugoties uz lauksaimniecības nākotni globālo klimata pārmaiņu kontekstā, rodas sarežģījumi. Bowery Farming cer mainīt veidu, kā mēs domājam par pārtikas ražošanu pilsētas iedzīvotājiem, bez intensīvās ūdens izmantošanas tradicionālajā lauksaimniecībā.
Uzņēmums audzē dārzeņus no sēklām pedantiski kontrolētos, gandrīz laboratoriski līdzīgos apstākļos. Stādi tiek audzēti ar lampām, kas imitē sauli. Augi tiek turēti plauktos, kas tiek pārvietoti pa noliktavu ar robota transportiera lentēm, ļaujot darbiniekiem viegli piekļūt jebkurai ražai. Visa iekārta darbojas ar attīrītu ūdeni, ko pēc tam pārstrādā un atkārtoti izmanto sistēmā, lai līdz minimumam samazinātu atkritumus un ūdens patēriņu.
Uzņēmuma Bowery būvvaldes vadītājs Irvings Fins min, ka augi tiek audzēti pilnīgi kontrolētā vidē, un tas nozīmē, ka tos var audzēt 365 dienas gadā, pilnīgi neatkarīgi no laika apstākļiem un sezonalitātes. Ar tehnoloģiju ir iespēja pārliecināties, ka šis kultūraugs iegūst nepieciešamo ūdeni, gaismas daudzumu un barības vielas. Iespējams arī ieprogrammēt noteiktu recepti katram augam, kas palīdz kontrolēt gala ražu, katra auga lielumu un pat aromātu. Ar tehnoloģiju palīdzību iespējams izmainīt arī augu garšu, padarot to spēcīgāku, rūgtāku vai, piemēram, piparotāku.
Izgaršo atšķirību
Varētu sagaidīt, ka augi, kas audzēti šādā vidē, garšotu citādāk, taču CNET žurnāliste Klēra Reilija, apciemojot saimniecību min, ka tā nebūt nav – baziliks ir tik pat smaržīgs, bet vasabi – tik pat pikants!
Bowery norāda, ka līdz 2050. gadam psaulē būs nepieciešams par 70% vairāk pārtikas, lai pabarotu visus iedzīvotājus. Uzņēmums apgalvo, ka audzējot pārtiku šādās saimniecībās visu cauru gadu, tas var būt pat 100 reizes produktīvāks nekā tradicionālā saimniecība, kas atrodas uz tās pašas zemes virsmas.
Laikā, kad pasaulē kļūst arvien aktuālāka sausuma problēma un pārapdzīvotības dēļ paplašinās pilsētas, Bowery saimniecība varētu būt sākums nākotnes pārtikas audzēšanai, taču aktuāli paliek jautājumi – kas notiks ar tradicionālajām saimniecībām, un, vai cilvēki to produkcijai vienmēr nedos priekšroku?
Avots: CNET