Tad nu, *NIX spečuki, konsultējiet iesācējus, kādu distru vislabāk izvēlēties “uz palikšanu”! Un gribētos arī zināt, ar ko ubuntu 7.04 izpelnījies kritiku. Itkā jau tas pats kernelis, kas citur, tas pats opensource softa klāsts…
OS jābūt domāta ērtam ikdienas darbam, nevis eksperimentiem. Tas nozīmē augstas stabilitātes prasības gan sistēmai, gan grafiskajai videi.
Jābūt iespējai automātiski updeitoties, arīdzan ērtai programmu instalēšanai bez liekas galvas lauzīšanas.
Tāpat jābūt pieejamiem normāliem, viegli saprotamiem manuāļiem priekš ieteiktās *NIX.
OS domāts instalēt uz mūsdienīga datora, kur resursu taupīšanai nav īpašas nozīmes. Tāpat ātrdarbības milisekundes neviens neies skaitīt.
Obligāti jābūt iespējai strādāt uz vien PC kopā ar citām OS, arī NTFS atpazīšana.
Vislabāk salīdzinām savu ieteikto *NIX ar ubuntu 7.04
1.
2.
3…….
mazs oftopic, bet ubuntu newar kompilēt
???
maz lietotājam pa to konsoli jārokkas.
Emmm… a priekš kam tur rakties bez vajadzības? Es tak rakstīju – OS vajag stabilam, normālam darbam ar plašu softa klāstu
Mē personīgi, tagad testē Debian. (Saskāros ar lietām, ka šeit paketes cītīgi pārskata, netieku pie nepieciešamajām un vajadzīgajām paketēm. Tāpēc nākas kompilēt. Piem: vlc, k3b, amarok – lai būtu jaunākās versijas, es kompilēju). Ar laiku domāju patestēt citu distribūtu…
P.S Kad iznāksUbuntu: Guisty Gibbon es noteikti to notestēšu 😉 Kā arī ar laiku es ceru Ubuntu paliks vēl stabīlāks un tad arī pie tā varēšu atgriesties. (Tb pagaidām gribas patestēt un redzēt dažādību). Un kad tas būs izdarīts, tad varēs pāriet pie stabīla, ērta un viegli lietojama linux distro. Tad jau būs vienalga ko tur raksta, ka citi distro labāki utt, jo pats jau būšu visu izmēģinājis un pats reāli redzēšu kas un kā!
To var manīt, ka ubuntu piestūkāts ar visādiem sūdiem no kuriem 80% diez vai kādreiz būs vajadzīgi…
1. Iespēja autjaunot programmatūru automātiski? Jebkuram NIX, atkarībā no roku leņ ķa !
2. Kas slēpjas aiz ‘ērta instalēšana’ ?
3. Plašs programmu klāsts ? WTF ? Visiem NIX (izņ emot macosx) ir pieejamas vienas un tās pašas programmas (ar nelieliem izņ ēmumiem).
4. Stabilitāte ? Sk 1.
5. Dual boot ? Kurai OS tad nevar to izveidot ?
6. NTFS rw ? Jau vismaz 2us gadus tas ir pieejams uz visām NIX sistēmām.
ehhh …
Jāsaka, ka nekā labāka par Gentoo, kas uzlikts ar minimal install, nav. Nu, labi, varbūt ir, bet es neesmu redzējis.
Ok, man pagāja aptuveni nedēļa, kamēr visu mierīgi nokompilēju, pārkompilēju, pieliku X’us, nokonfoju, pieliku visas pārējās vajadzīgās lietas u.t.t., bet galu galā sistēmu es nelieku uz mēnesi, tāpēc uzskatu, ka tas ir tā vērts, jo ar rezultātu esmu ļoti apmierināts.
azazul
Protams, mēs visi zinām, ka tu esi guru NIX lietās… uz tāpat mēs zinām, kas slēpjas zem ‘azazul’ nika…
Tad vismaz varbūt varētu konkrēti ko ieteikt, kura *NIX distra būtu vislabākā “uz palikšanu”? Tāda, kuru arī normāls cilvēks spētu sakonfot!
To osh
To Twinky
ņ¦em vērā ka normāli lietotāji NIX parasti nekonfigurē (neteikšu ka nelieto). Punkts.
Bet ar userfriendly NIX’iem, kurus lietotājs spēj vienkārši konfigurēt, ir diezgan daudz problēmas : ātrdarbība, stabilitāte, aptaukošanās, komūna utt. utjp. (jau jūtu ka tūlīt kāds bļaus, ka ubuntu gan tā nav .. hehe .. ir).
Tie arī ir iemesli, kādēļ man šļiet, ka juuzerfrendlij nix’i īstī nav piemēroti pastāvīgai lietošanai.
Labāk skaties uz ‘nopietno’ galu: Gentoo, ZenWalk, FreeBSD, Debian.
(slackware imo ir domāts entuizastiem vai mazohistiem .. vai abiem).
Sākumā pieminēji PCBSD. Galvenais iemesls kādēļ es to ik pa brīdim pareklamēju ir ilglietojamība.
Laika gaitā tā lietotāji pāriet no PCBSD uz FreeBSD. To izraisa dažādi updeiti un portu sistēmas labumi. Tai pašā laikā tiek joprojām saglabāta orģinālā PBI un Update sistēma. Liekas tuvākais radenieks Linux saimē tam būs Sabayon, kas ir bazēts uz Gentoo.
.. nu tā apmēram
:hmz:
azazul
Nelietoju to tikai dēļ sūdīgā Skype un flash atbalsta, kā arī ne pārāk ērtās apdeitu sistēmas.
Varbūt azazul (iespējams, kļūdos, bet kaut kā aizdomīgi līdzīgs vienam FreeBSD lietotājam, kurš citur pazīstams ar citu niku 😀 ) varētu pastāstīt, vai kaut kas ir mainījies šajā ziņā pēdējo mēnešu laikā un kādas ir prognozes tuvākajai nākotnei?
:hmz:
Anyway. Par problēmām (par labajām lietām tu vienmēr vari vieglāk atrast):
Skype ir NIX kopējā sāpe. Portos svaigakais ir 1.3.0.30_2, linux itkā ir 1.3.0.53, bet to arī var uzlikt uz bsd.
Ir grūtības pierubīt mikrofonu. Bet tā arī nevienam linuxistam nav sveša problēma.
Lai nu kā, ir zināms ka pcbsd 1.4 relīze (tas pats freebsd vien ir) būs ar integrētu Flash (7) un Operu (9.20+). Principā flash problēmas ir risināmas.
Ir pāris vairāk vai mazāk klasiskas problēmas ar web kamerām, wifi un mobīlajiem, bet ja nesprauž klāt dzelžus kas iznakuši pagājšnedēļ, tad parasti visu var piedabūt pie dzīvības
Bonusi .. nekas diži jauns (priekš parastajiem mirstīgajiem) nav klāt nācis 6.X zaram .. par 6.2 var palasīt šiten tešeit
Migrēt no Ubuntu būs diezgan grūti. Bet tas ļoti palīdz apgūt NIX ka tādu un sniedz plašāku perspektīvu WinLinBsdMac ticības karos.
p.s. jap FreeSBie ir laba lieta (integrēti kodeki =] ), bet pašam FreeBSD nav liveCD. Š ķiet nevienam nopietnajam bezmaksas NIX nav officiālu LiveCD (gentoo installCD neskaitās).
… nu kaut kā tā
To azazul
To Twinky
Nu man: AMD Athlon 1.3 256 DDR-333 un nVidia Gforce MX 100/200 64mb – un es redzeeju tos lagus ar programmam 😉 Protams nezkapec uz ext3 tas maniijaas labaak, bet uz XFS neparaak. Bet anyway tagad testeju citus distro.
Š eit arī video
azazul
Tavas zināšanas NIX sfērā mums ļoti palīdzēs šīs lietas popularizēšanā.
To Foxdrošība
Preses relīzes