Sākumlapa › Forumi › Notepad.lv › Aptaujas › Es un eiro
Ietaupīt sanāk, jā.
5 centu monēta ir vienā lielumā ar 20 centiem. 50 centu monēta lielāka par 1 EUR monētu. Centu monētas ir 2x biezākas nekā santīmi. Tas besī, ka ne sūda saprast nevar. Bet te ir tikai pierašanas vaina. Lielākā sabiedrības daļa jau pēc gada būs kā zive ūdenī ar jauno valūtu. Grūtāk būs vecajiem. Tie vēl pēc 5 gadiem centus par santīmiem sauks.
No pozitīvā var minēt to, ka Eiro ir skaista nauda. Veikalā saņemot atlikumu steidzu pētīt kādas valsts monētas esmu dabūjis. Runā, ka esot 137 dažādas eiro monētas (ieskaitot visas jubilejas monētas). Pozitīvi arī tas, ka braucot pa Eiropu nav čakara ar valūtām. Interesanti tas, ka Vācijā un Nīderlandē cenas veikalos pārsvarā tiek norādītas tādas, kuras dalās ar 5. Respektīvi, apgrozībā praktiski neizmanto 1 un 2 centu monētas.
Latvija un Nīderlande ir vienīgās eirozonas valstis, kuru 2 EUR monētu sānu joslu rotā teksts, saistīts ar Dievu:
Nīderlande: “GOD ★ ZIJ ★ MET ★ ONS ★” (DIEVS ESI AR MUMS).
Latvija: “DIEVS ★ SVĒTĪ★ LATVIJU ★”
[youtube]
Latvija un Nīderlande ir vienīgās eirozonas valstis, kuru 2 EUR monētu sānu joslu rotā teksts, saistīts ar Dievu:
Sazvērestība. Trešais Reihs ir dzīvs! 😀
Hitlers jaunībā ļoti aizrāvās ar ģeopolitiku, lasot pārstāstus epigoņu brošūrās, kas bija ļoti izplatītas Minhenē
:>
Bet ja neskaita šīs izvirtības veikalos un faktu, ka kamēr vēl tērēju latus, izdotas atlikums jāber kabatā, var iztikt. Pēc mēneša tāpat viss būs tā, itkā nekas nebūtu mainījies.
Enīvej, šeit savu lomu nospēlēs pierašana, lai gan santīmi šķindēja daudz patīkamāk un maku nepadarīja smagāku 😀
Nezinu… Es pie Euro esmu sen pieradis jo gandrīz 4 gadus dzīvoju valstī ar euro valūtu un man šī valūta ir tāds mēh… nosink spešal…. Tas ka tagad veikali šmaucās jo puse primārā cena ir latos un puse Euro, tādējādi šmaucot pircējus tas kā vienmēr tikai pie mums var notikt… Citās valstīs sen jau būtu nosodīti tā, ka vairs neko tādu mūžā nedarīs!
Pieminēšu, mūsu tautumeita izskatās visfeināk! (esmu turējis VISU Euro valstu 1Eur un 2Eur monētas rokā jo tās man ir kolekcijā) … 😀 moš tapēc ka pagaidām spīd kā saulīte….
Tie kas čīkst un pīkst lai iet dillēs, kāda starpība pa kādu valūtu tu nopērc maizi?…. Euro ir tikai pozitīvi jo
1. Beidzot Euro sīknauda mājās tiek iztērēta, kura krājās ~6 gadus
2. Beidzot beigsies bezjēdzīgā valūtu maiņas punktu skraidīšana, katru reizi atbraucot no ārzemju darba
P.S. Sīknaudu makā netur! Tapēc arī Eiropā nopērkot maku(normālu brenda, nevis čhaina tirgus ”īstas ādas”) tur nav sīknaudu kabatas! Ir tikai papīru vieta un karšu vieta… sīceni turi mājas un paņem un ieliec kabatā tik cik +/- vajadzēs katrā gadījumā teiksim pa stāvvietu iemest kādu monetu u.t.t.!
Tas mums kopš PSRS laikiem domāšana un pieradums, ka 80% maku saturs ir sīcenē….. Vajag ko mazu – noreiķinies ar karti jo skaitīt tos melnos nedz pašam patīk, nedz pardevējam patīk nedz cilvekiem lielveikalā aiz tevis patīk tērēt savu laiku rindā!
[spoil][img]
Piem 500 eiro. O man taču ir pus štuka. Pērk to, pērk šito. Galvā jau uzreiz grūti sarēkināt un kā losis ar telefonu rokās es tiešām negribu staigāt. Kad tu sāc tērēt to visu, tas ir psiholoģiski jau no bērnības, piem kā man iedzīsts ka pastāv tikai lats un ir zināma lata vērtība, to jau cilvēkam, bērnam iemāca jau mazotnē, kas tev par vienu latu sanāks vai nesanāks, cik konfektes tur sanāks, vai sanāks kola un čipsi vai nē.
Tagad dodoties uz bodi, man jāsāk domāt, vai par piemēram 5 eiro, man sanāks cigarešu paka un 4-5 ali 5dienas vakaram vai nē. Jebkurā gadījumā, sapērkot to visu, liekas, o sanāca, pa 5 eiro es visu nopirku, un tad roadas otrais mind fucking vilnis, ka pa 3.5 es jau šito visu nebūtu nopircis.
Jebkurā gadījumā nauda kūst ļoti ātri un ja vēl ir kādi rēķini, tad tās ir nepatīkamākās dienas, jo viss varētu teikt ir dubultā un tad prieki par lielo skaitli bankā, makā nemaz tik iepriecinošs neliekās.
Jebkurā gadījumā kopš eiro ieviešanas, neko lieku tādu nepērku, arī pats saviem pakalpojumiem cenas esmu pacēlis augstāk, jo to spiež darīt arī citi, līdz ar to, pēc viena, diviem gadiem varēsim redzēt, cik viss ir palicis dārgāk, Ja tagad uzmet jau kādus no 0,50 – 2 Ls pa virsu, tad vēlāk būs vismaz 5 – 10 Ls ja nevairāk, un visi apaļos uz augšu. Tagad bodes neko neapaļos, eiro ieviešana norims, un beigās tik un tā būs 3.99, 5.99 utt.. tas taču ir skaidri saprotas, nebūs tur 2.45 etc.
Problēma ir stulbos cilvēkos un ēnu ekonomikā. Tagad gan jau valsts papētīja, cik daudz naudiņas ir zeķēs turētas, jo viss jau būs jākonvertē… un tad jau redzēs cik bija tā nauda tautai… Jo pēc veikalos redzētā, ka vienu cigarešu paciņu vai šokolādi pērk par 50ls, tas ir debīli.
Otrs ja valsts emisē svešu valūtu savā teritorijā tad ieguvējs ir šo valūtu drukājošā valsts.
Un otrs – NEVIENS santīms ne vienā laikā nav ražots Latvijā.