Sākumlapa › Forumi › Citas tēmas › Cilvēks un Sabiedrība › IT izglītības sistēma: Koks ar diviem galiem
Kur tu atradīsi iespēju iet augstskolā, iestājoties jau neviens neskatīties un mazāk naudu par mācībām tev neņems, laiki mainās, cenas nemainās.
Teikšu uzreiz, man tādas naudas nebūtu, ko maksāt par skolu.
Savulaik, ja nemaldos kāds amerikas prezidents teica apmēram tā – nejautā ko valsts var izdarīt tavā labā, domā ko tu vari izdarīt valsts labā. 🙂
Vai tad, kad tevi atlaiž no darba, vai samazina tev darba algu, tu nevaino valsti??? 😀
1) Mani no darba neatlaiž, algu nesamazina;
2) Ja ar mani notiek kas nelāgs, es domāju ko ES izdarīju nepareizi. (Nu protams, reizēm esmu dusmīgs, bet tas ātri pāriet).
Valsts tavu dzīvi nedzīvo un lēmumus tavā vietā nepieņem.
Tad nu man bija jāizvēlās, mirstu badā vai mēģinu apvienot skolu un darbu. Apveinošana prasa parādus, bet zato biju visu smuki izlīdīs, beigās jau nevienu vairs neinteresēja, cik tev parādu. Kursa biedru arī izmeta, šamam bija 1 parāds.
Uz aci man pateica, ka skola negrib uz mums tērēt stipendijas naudu. Blin, nospļauties man par to stīpu, es saprastu, 1 kurss, 2 kurss, kad izmet, bet nu nejau 4 kursa beigās.
Prasu šamam, kā iespēja ar nākošo gadu nokārtot visu pa jaunu, šogad vielku astes un nākošo gadu vēlreiz eju praksē un pusgadu novelku līdz gala eksim. Š ams saka, ka valsts otreiz par to nemaksās.
Fuck, kur ir taisnība? Valsts reāli man piespieda strādāt, mācīties pašam, sēdēt un kūlties. Reāli neapmeklēju lekcijas, bet sēdēju un pašmācības ceļā apguvu lietas, kas man tagad nodrošina darbu. Būtu sēdējis skolas solā un klausījies visādas liekas lietas, tagad varētu dzīvot pie vecākiem, vienīgā manta kas piederētu būtu novecojis PC un nekas vairāk, tukš papīrs. Takā nāku no diezgan trūcīgas ģimenes, par to nekaunos. Tevs invalīds, Māte skolotāja, ģimenē 5 bērni. Visu ko esmu sasniedzis, ir sasniegts ar savādāku domāšanu un reālu darbu darīšanu. Savā vecumā esmu sasniedzis ļoti daudz, par ko citi varētu tikai sapņot.
Rēali situācija uz doto brīdi ir tāda, ka es iekš LV esmu palicis viens pats, visi pārējie ir ārzemēs. Māte ar divām augstākām izglītībām, skolotāja, strādā iekš UK, jautājums, tikai kāpēc ??? Atbilde nav tālu jāmeklē.
P.S. Kā jau vienmēr, pozitivī domājošos Jums nesaprast 🙂
Ja valsts neatbalsta studentus, tad kalab tas būtu jādara man? Tagad man reāli 4 gadi pa pieskari, notepad.lv admins ar pamatskolas izglītību, skan smieklīgi, bet tāda ir reālā situācija.
Tad nu tuvāk, pēc pamatskolas gāju uz RTU, RTU kopā ar vidusskolu + profesija, cik nu viņa laba skaitās, vismaz kaut kāda. Tagad man visu vidusskolas ISEC eksāmeni ir okey, reāli tikai nav nokārtotas lietas, kas ar profesiju skaitās, a vidusskolas attestātu arī neviens negrasās dot, ja gribi vidusskolu, ej un vēl lūdzies, pielien, lai tev kaut ko iedotu.
Rēāli šeit arī viens salīdzinājums:
Iedomājieties TV pulti, uz kuras ir cipariņi. Kas Jums interesē vairāk, kādā fontā ir uzdrukāti cipariņi, krāsa, izvietojums, vai arī cik Pults ir laba, izturīga, utt..
Man tāda sajūta pēc visiem 4 gadiem radās tāda, skola tikai štancē studentus kā fabrikā, ja gadās kāds savadāk domājoš “rūpnieciskais brāķis”, noņem no lentes un pataisa par pēdējo idiotu gan pārējo kursa biedru acīs, gan arī citu cilvēku acīs.
Š eit precizēšu, ka skolotāji tur nav vainīgi, vainīga ir pati pastāvošā iekārta un pāris prātvēderi, kas viņu ir noveduši tik tālu, kur viņa ir tagad.
P.S. Sanāca neliels murgs, bet nu tā apmēram ir sanācis manā situācijā.
2) Valsts tevi nespieda strādāt, tā bija TAVA izvēle. Pieļauju, ka laba izvēle TAVÄ€ situācijā, bet izvēle bija TAVA. (Varēji, piemēram, iet zagt, kādam tas būtu risinājums 🙂 )
3) Es arī nāku no trūcīgas ģimenes, bet tagad ir ok. Augstākās izglītības man nav un nekad nebūs. Nekādi nesaprotu kāpēc tas papīrs tas vajadzīgs. Ja esi ticis līdz 4 kursam, tad gan jau kaut ko saproti (mani izmeta no otrā par dzeršanu 🙂 )
4) Es vairākus gadus vadīju uzņēmumu un pieņemot darbā neskatījos uz izglītības papīriem, bet uz prasmēm. Tagad strādāju starptautiskā uzņēmumā par analītiķi/programmētāju, esmu starptautisku projektu tehniskai vadītājs, bet man nav tās augstākās izglītības. Tā ka necepies, viss būs ok.
Es neaizstāvu valdību. Es zinu, ka mūsu valdība ir zagļu banda. Bet es par to negaužos. Es to pieņemu kā faktu un pieņemu lēmumus izejot no šīs informācijas.
Minimālā alga normālās valstīs kā UK ir 5-6 Ls/h, bet pārtika nemaksā dārgāk kā LV.
Tur valsts orientēta uz pārtikušu vidusslāni, kamēr Latvijā ir tikai miljonāri, bomži un vēl ob1 kā izņēmums 😀
Puse no vietējā biznesa līgumiem tiek “konkursa” kārtībā saslēgta ar čomiem (peļņa 50/50) vai ar savām fiktīvām vai mistiskām meitas firmām.
Ä€rzemju līgumi tiek slēgti tikai ar lielmonopoliem, kas dod pamatīgu piķi ķepā (saucamā korupcija), un kam Latvija vajadzīga tikai kā buferzona starp ES un Austrumiem. Otrs variants – mūsu pastulbie “tautas kalpi” uzraujas uz vēl slīpētākiem blēžiem (juristiem), rezultāts – beztolka vazāšanās pa starptautiskām tiesām un netiek vispār ne sašam ne pašam, par valsti un tautu nemaz nerunājot.
Bļed, es pat nespēju normāli aprakstīt visu situāciju jo kā runāju par šo tēmu man konkrēti stresu rauj. GL&HF TEHNIKUMI!
P.S. Dievadēļ nekad neņemiet cilvēkus kas pabeiguši tehnikumu un neko vairāk arī pats nav mācijies.
Preses relīzes