Norvēģijā praktiski likvidēts mūzikas pirātisms

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Norvēģijā praktiski likvidēts mūzikas pirātisms

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 27 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
    samurajs
    Participant

Nevajadzēja ne policiju, ne tiesu, ne jebkādas citas represīvas metodes, lai gandrīz pilnībā izskaustu mūzikas pirātismu netālajā ziemeļvalstī Norvēģijā. Represiju vietā graujošo efektu deva pārdomāta sabiedrības tendenču politika. Veicot aptaujas, pagājušajā gadā vairs tikai 4% respondentu atzinās, ka ir kaut ko nelegāli lejuplādējuši internetā. Pirms pieciem gadiem ar pirātismu nodarbojās 70% jauniešu līdz 30 gadiem.

Brīnumzālītes izrādījušies mūzikas straumēšanas servisi kā Spotify vai Tidal. Š obrīd ap 75% ienākumu skaņu ierakstu kompānijas gūst tieši no Spotify tipa pakalpojumiem. Kāpēc šādi servisi izrādījušies tik populāri? Izrādās, ka spiests uz jaunatnes iedzimto slinkumu: vairs nevajag domāt, kur dabūt jaunākās dziesmas, kā sastādīt atskaņošanas sarakstus, kā pareizi salikt tagus utt. Spotify piedāvā visu gatavu. Bez tam pat nav jāpūlas, lai pie straumēšanas servisiem piekļūtu – Norvēģijā tos piedāvā komplektā ar mobilo operatoru tarifu plāniem (arī Latvijas LMT piedāvā Spotify Premium visiem, kuri parakstās uz mobilo internetu).

[img]https://notepad.lv/userpix/28_mbwnorway768x576_1.jpg[/img]

[img]https://notepad.lv/userpix/28_norwaycharts768x576_1.jpg[/img]

Avots

RicoPico
    Participant

Es ar esmu Norvēģiski funkionējošs. Man pat mašīnā skan Spotify. Proams, tie daži gabali, kuri nav atronami iekš Spotify bāzes, es sameklēju mp3. Vai konvertēju no youtube uz mp3.

Starp citu, DC++ vēl kāds izmanto? 😀

richijs
    Participant

kad pēdējo reizi spēlējos ar DC++ tad secināju, ka nekas nav miris un vismaz Krievijas hubi diezgan pilni ar lietotājiem.

Mad182
    Participant

Es arī jau diezgan ilgi lietoju spotify premium.

Kad vēl pirātoju mūziku teicu, ka man nebūtu problēmu maksāt, ja būtu serviss kas ir patiešām ērts, atbalsta dažādas os un maksājamās summas saprātīgas, bet kamēr pirātot bija nesalīdzināmi ērtāk, to arī dariju. Kad parādijās spotify, solījumu turēju 🙂

Manuprāt tas, ko dara Spotify un Steam arī ir pareizais veids kā apkarot pirātismu – jāpiedāvā alternatīva, par ko būtu vērts maksāt, nevis jāizstrādā afigennie DRM sūdi un visādas kopēšanas aizsardzības un autentifikācijas, kas beigās visvairāk sarežģī dzīvi tiem, kuri godīgi maksā par produktu.

Oskars D
    Participant

Protams, ka izmanto DC. Neesmu jau slinkais norvēģu jaunietis.

Participant

Izmantoju Google Music, 4.99eur mēnesī un klausos mūziku visur un bez problēmām. Agrāk pirātojos, bet tagad neatceros, kad pēdējo reizi mūziku lejuplādēju nelegāli. Iemesls, kāpēc tagad maksāju par mūziku – dziesmas klausos dažādas un bieži mainu. Galīgi nav laika ik pēc pāris dienām kačāt jaunas dziesmas un labot playlisti.

iKey
    Participant

Pilnīgi piekrītu.

DRM ir vējā izmesta nauda un laiks – kāda jēga to likt, ja ātri vien to apiet?

Crow
    Participant

Man tieši otrādi kā pilsonim tur augstāk. Nezinu, vai tas ir cēlonis vai sekas, bet varu vienu vai pāris skaņdarbus griezt uz riņķi līdz fiziski slikti paliek no viņiem. Par dažiem no tiem esmu samaksājis, un plānoju nākotnē turpināt mēģināt dabūt sev tai katlā vietu tādu, kur vismaz ērtāka sēdēšana 😀

Spotify divreiz pamēģināju, bet to nevar īsti saukt par mēģināšanu. Pat LMT Premium pilnīgi izniekoju 🙁

Un RuTracker tikpat vienkāršs, ja ne vienkāršāks 😀

LooNeY
    Participant

Norvēģijā operatori Spotify premium piedāvā 2 gadus bezmaksas ja ņem 2 gadu līgumu, kamēr mūsu LMTšņiks uz 6mēn – tur tā problēma! Tur valsts dotē operatoriem priekš tā lai mazinātu pirātismu un veidotu tādus bezmaksas servisus, kamēr pie mums viens valsts kartelis taisa biznesu, kamēr mūsu valstī ir vienalga uz šo mūzikas ‘pirātisma’ tēmu.

Padzirdēju, ka LMT sadarbosies ar spotify biju ieinteresets pat domāju atgriezties pie lmt, bet dzirdot ka ‘premiums’ tik uz 6men, tas nav pietiekams iegansts lai mainītu operātoru un pietam maksātu 2x lielāku cenu par mobīlā tīkla pakalpojumiem nekā bitei.

Bites zona mani apmierina tā kā tanī lauciņā arī LMT mani nespēj paņemt pie sevis.

MeistarsUnVergs
    Participant

Slinkuma ierosināta debilitāte izplatās. Spyify un Steam kā reiz ir pats ļaunākais DRM veids – pieejams tikai tas ko servisa uzturētājs uzskata par izplatīšanas vērtu un tikai tik ilgi kamēr viņš to grib. Cik daudz Steam ir pieejamas vecās spēļu versijas, kā ar reģiona ierobežojumiem vai sevišķi violētām spēlēm?

Kas var būt labāks par datorā nokačātu failu? DC++ lietoju ļoti reti, pārsvarā lietoju privātos trakerus kur kvalitatīvas relīzes parādās drīz vien pēc izsludināšanas.

Quagmire
    Participant

Es vienas un tās pašas dziesmas griežu uz riņķi, ja dzirdu ko labu, tad to novelku. ~1,5k dziesmu kolekcija ir savākusies.

ruukjis
    Participant

Kā reiz gribēju ņurdēt, ka Steam jau nu nav tas DRM free etalons, tur ir pietakami daudz DRMa. Tāds patiešām DRM free ir GOG, bet maz devu/publišeru jamo atbalsta, jo redz: “ūuuu nozags un pat lauznīti nevajadzēs, lai izplatītu”… tā it kā būtu kaut vien AAA spēle, kura nebūtu salauzta.

Crow
    Participant

* Updates nav obligāti, bet principā nē, nav pieejamas vecās versijas (pretarguments: tāpat kā warez bieži nav pieejamas jaunākās).

* Spēlēm nav obligāti jāizmanto Steamworks DRM. Tāpat zināmu daļu var palaist/spēlēt offline.

* Reģionu ierobežojumi ir (Krievija), pārējos nosaka izplatītāji (t.i. tas attiecas uz visām platformām), nevis Valve.

* Attiecībā uz īpaši vardarbīgiem gaļiniekiem cenzūra pastāv, taču līdz šim viss ir individuāli izskatīts par labu publikai (t.i. atļauts). Tāpat 18+ ierobežojums ir tikai formāls.

Varbūt vēl ir kādi jautājumi, uz kuriem acīmredzami pats nejēdz atrast atbildi, bet tukšpļūša viedoklis ir?

Crow
    Participant

A kurš tad apgalvo, ka Steam ir DRM free? Steamworks (!= Steam) ir tīrs un riebīgs DRM. Bet Steam pats ir “sociālā platforma” un mākonis – visi jaunās pasaules “labumi” vienā!

Abet GOG ir CDP side-projekts. Nebūtu Tvičeris, kas ļāva pasaulei viņus ieraudzīt, diezgan droši saku, ka jamie būtu vēl viena maziņa B-games bodīte, kādu tāpat nafig netrūkst.

MeistarsUnVergs
    Participant

Atbildes es jau zināju. Gribēju lai cilvēki paši padomā kāds sūds uz kociņa ir visi tie Steam un citi online mēsli. Principā CD disks ar Crack mapīti – nekas nevar būt labāks par to.

Crow
    Participant

Huj tu zināji, tukšpļūti. Tik naivi cerēt savu pļurkstēšanu attaisnot un tik pilnīgu pretēju jebkādai loģikai secinājumu var izdarīt tikai regulāri pa abām ausīm reizē ar zirga miezamo jāts ķieģeļģīmis.

Quagmire
    Participant

Disks? Welcome to 2005.

KlavsAnson
    Participant

Es jau gadu neesmu mūzikas pirāts, bet es savu mūziku iegūstu bezmaksas – no soundcloud officiālajiem mūziķu profiliem, kas man to atļauj, kā arī pa retam izmantoju Spotify un YouTube (tad, kad pieejams wi-fi). Kā arī soundcloud Android lietotne man ļauj bezmaksas saglabāt dziemas “cache” (tas notiek automātiski). Tātad es jau gadu nemeklēju “$dziesmasnosukums free mp3” un neizmantoju kaut kādus “youtube, u.t.t. to mp3”, kas parasti dod tikai līdz 128kbps (CD Quality). Tikai Soundcloud, Spotify, Youtube, nekas vairāk.

ctrlaltdel02
    Participant

Problēma ir tajā, ka spēle kas otrpus lielās peļķes maksā 60$, pie mums maksā 60€, turklāt algas ta mums nav tādas kā pie jeņķiem. Regulāri pērku caur Steam uz atlaidēm. Turklāt nav jādomā par datunesēju kur saglabāt instalācijas. Nesaku ka steam būtu pats labākais, bet ērtākais veids pašlaik noteikti. Kas attiecas uz CD/DVD diskiem, tad vidējais pašrakstītās matricas dzīves ilgums ir ~5 gadi, ko daudzi palaiž garām, ja gribi būt drošs, tāpat jāmeklē oriģinālais disks.

Quagmire
    Participant

Par mūža ilgumu nepiekritīšu, man arī desmitgadīgas lētā gala matricas pagaidām vēl lasās ļoti labi, cik pamēģināju. Bet diski paši par sevi ir vēsture, neredzu jēgu kaut ko rakstīt, ja terabaitīgie cietņi ir pa kapeikām un dropboxā un tamlīdzīgajos vismaz kādus 50GB var dabūt bezmaksas.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 27 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā