Sākumlapa › Forumi › Mājas lapu izstrāde › Servera puse (php, java, ruby, perl, python) › Parunāsim par kokiem!
Kā jūs veidojat lapas struktūru, t.i. lapu hierarhiju? Pagaidām esmu saveidojis tikai koku, kur katrai lapai ir norādīts, no kuras citas lapas tā atzarojas, t.i. parent. Viss ir ļoti jauki, līdz datu paliek vairāk par pāris lapām, jo katras lapas atrašanās vietas noteikšanai ir vajadzīgs SQL kverijs, tātad 400 lapas = 400 kveriji, ielādējot katru lapu, parādot lapas karti kopā ar izvēlnēm, kopā jau 800 kveriji, un tas ir kaut kā padaudz :duno:
Labi, 400 lapu gadījumā uz normāla servera tā ir tikai ~sekunde, un, ja lapas saturs bieži nemainās, varētu izlīdzēties ar kešošanu, cik patestēju, strādā tīri labi – vienreiz ielādēt lapu ar 400 kverijiem pa sekundi, un pēc tam paliek tikai pāris citiem mērķiem domātu kveriju, un viss notiek simtdaļās, bet pie lielāka datu apjoma tā iekešošana aizņems f**n daudz resursu :/
Ja kādam ir zināšanas šajā jomā, varbūt padalīsiesties ar padomu?
Mans testa koks:
Varbūt tomēr kādam ir idejas, kā izveidot lapas karti, lai tur arī nebūtu nejēgā daudz kveriju? 🙂
Kods:
DB tabula:
id – smallint, identifikators
txt – teksts
title – nosaukums
parent – smallint, lapa, no kuras atzarojas
date – datetime
redirect – smallint – redirekts uz citu lapu
map – bool – vai rādīt lapas kartē
Tagad uz 1000 lapām parādot lapas karti aiziet ~220 kveriji. Pie nelieliem datu apjomiem šis jau varētu būt pieņemami. Tas, kā es to panācu gan laikam ir visai čž’iski:
Uzlabojams ir jūtams – iepriekš karte ar 400 lapām ielādējās ~2 sekundes, tagad 1000 lapām ir ~0.8
Bet imho to noteikti kaut kā var uztaisīt ātrāku…
Eņīvej, pats apmērma tiku galā:
Mans jautājums: Kam tev tas viss ir vajadzīgs. Labi var jau būt, nāvīgs projekts, bet vai tad to nevar kaut kā savādāk izveidot.
TB, negribu te diži aplauzties ar savu web kodera godu, tāpēc pastāvēšu klusu, uzskatu, ka esmu vēl zaļš, lai kaut kur uzstājīgi līstu, kur domas var dalīties un nejūtu lielu pārsvaru pār savu patiesību.
Tnx, to DL, ka iemācij beidzot šito jok.
Un administrējama lapu struktūra jau principā ir vajadzīga jebkuram normālam CMS, un tikai dabīgi, ka jāpiedomā pie ātrdarbības. Nekādu nāvīgo projektu netaisos taisī, bet šad tad sanāk vajadzība pēc CMS kādai nelielai lapiņai. Mēģinu uztaisīt kaut ko uziversālu – lapas koks, jaunumi, galerijas, banneri, valodas, templating sistēma, mod_rewrite, iespēja vienkārši ieviest arī citas specifiskas fīčas … Lielākoties tām lapām tāpat ir tikai dažas sadaļas un par ātrdarbību nebūtu sevišķi jāuztraucas, bet nu ja reiz kaut ko taisu, tad gribas uztasīt kārtīgi, lai nesanāk aplauziens, ka pie pāris tūstošiem lapu tas viss sāk nāvīgi bremzēt un nelietderīgi izmanto servera resursus… Arī pavisam mazie projektiņi dažkārt mēdz izplesties –
Paskaties, piemēra, kā bremzē datuve pie lielāka komentāru apjoma:
Tas saks, pat mana bez nekādas poņas taisītā sistēma tomēr turas labāk:
Sevišķi ņemot vērā, ka man tur ir avatari, paraksti un visādi citi prikindāļi…
Tikai gribu zināt, vai kāds kaut ko tādu nav veidojis, varbūt ir kādas labas idejas un metodes, kuras esmu palaidis garām… Galu galā es nēesmu programmētājs un no “lielajām fiškām” neko nerubīju…
Principā jau esmu ticis tik tālu, ka līdz saprātīgiem lapu daudzumiem nekas izņemto lapas karti nebremzē, pie 10k lapām vienā valodā ar max 8 līmeņiem, viss strādāja zibenīgi, vairāk neesmu testējis, un diez vai šim CMS ever vajadzēs… Tagad atliek tikai lapas karte… 200+ kveriji uz 1000 lapām (t.i. kverijs uz katru lapu, kas nav pēdējā līmenī) katrā ielādē imho tomēr ir daudz, un ir sajūta, ka kaut ko daru nepareizi, bet īsti izdomāt, kā to bez kešošanas optimizēt, nevaru…
visas lapas
Un ja foruma sadaļā, kas veltīta web lapu servera puses programmēšanai nav īstā vieta, kur jautāt par paša web lapas pamata veidošanu, tad ko tur būtu jāraksta?
nezinu bet man tās tavas pretrunas šķiet bišku debīlas, turklāt forumu (mans viedoklis) jāizmanto ir galējām vajadzībām, kad nu tiešām pats netiec galā. šite izskatījās it kā atslēdznieks prasītu, kā pievīlēt atslēgu.
vnk riebj tas teātris ko daudzi spēlē.
BTW es nestrādāju par programmētāju un man nav mācīta programmēšana, atskaitot BASIC pilnīgu dunduku līmenī…
Nu nezinu, kas tev te tik ļoti nepatīk… nu es pateicu ka nēesmu programmētājs, vai tāpēc esmu debīls/niecība/varbūt nelabi ožu?
No offence 🙂
Preses relīzes