Preses relīzes

Izmantojot Smart-ID, dokumentus var parakstīt ar augstākā līmeņa e-parakstu

Digitālā autentifikācijas sistēma Smart-ID ir izgājusi sarežģītu sertifikācijas procesu un saņēmusi augstāko drošības pakāpi – QES. QES ir vienlīdzīgs ar roku rakstītam parakstam, un Smart-ID lietotāji var legāli parakstīt jebkuru dokumentu, un tam jābūt atzītam visā Eiropas Savienībā.

Kopš Smart-ID darbības sākuma tika mēģināts šo risinājumu padarīt vienlīdzīgu ID-kartei vai Mobilajam ID, un tas beidzot ir noticis. No šī gada 8. novembra Smart-ID lietotāji var parakstīties ar kvalificētu e-parakstu (QES). Smart-ID ir pirmais digitālā paraksta risinājums Baltijā, kas izgājis sarežģīto tehnisko sertifikāciju, kas balstīta uz Eiropas eIDAS regulējumu.
Pēc nopietnā sertifikācijas procesa Smart-ID tagad tiek atzīts kā kvalificēta paraksta izveides ierīce QSCD. Tas ir visaugstākais līmenis Eiropas Savienībā. QSCD tehniskais risinājums ļauj lietotājiem parakstīt dokumentus ar kvalificētu elektronisko parakstu (QES). Sertifikāciju veica TÜViT.

“Tā bija ilga un noderīga pieredze. Visa mūsu komanda ir laimīga, ka tagad varam saviem klientiem piedāvāt to, ko viņi jau sen ir gaidījuši. Smart-ID kā sertifikācijas produkts tagad pavērs iepriekš nesasniedzamas iespējas. Tas gan e-servisu sniedzējiem, gan lietotājiem pierāda, ka Smart-ID var uzticēties. Tās ir ļoti nozīmīgas izmaiņas visiem Smart-ID lietotājiem,” stāsta Kalevs Fils (Kalev Phil), SK ID Solutions izpilddirektors.

Visi Smart-ID (izņemot Basic līmeni), kas izlaisti pēc 8. novembra, automātiski ir QSCD. Iepriekš reģistrētajiem lietotājiem, kas vēlas parakstīties ar QES drošības līmeņa parakstu, jāatjauno informācija, ko var viegli izdarīt, izmantojot ID karti.

Smart ID elektroniskie paraksti ir pieejami par velti, neierobežotā daudzumā un lietotni var lejupielādēt visās Android vai iOs viedierīcēs. Baltijas valstīs šobrīd ir vairāk nekā 1,3 miljoni Smart-ID lietotāju, kas ik mēnesi veic vairāk nekā 20 miljonu darbību.

Līdzīgi raksti

1. “.. Baltijas valstīs šobrīd ir vairāk nekā 1,3 miljoni Smart-ID lietotāju, kas ik mēnesi veic vairāk nekā 20 miljonu darbību.”

Kurās valstīs tas ir, kurā cik, vispār interesē cik lieto Latvijā?

• Ja nezināji, tad ļoti aktīvi izmanto “lēnie” igauņi (kārtējo reizi mums priekšā), par leišiem nezinu, Latvijā gan jau daudz, vismaz es jau kādu pusgadu, nu mēnesī kādas 5 – 15 reizes un jauki, ka arī digitālais paraksts tagad iespējams (cits jautājums, cik mūsu iestādes gatavas to saprast, bet – ja reiz oficiāls standarts, tā jau viņu problēma, ja sprēgās un negribēs pieņemt, varu arī patiesāties).
      Ak jā, kārtējā mūsu problēma – Digidok un Dokobit pieejams angļu, islandiešu, igauņu un lietuviešu valodās, bet mēs, kā parsati, ka tikai viss būtu angliski, nedod Dievs ko latviskot. Vergu tautas domāšana laikam vēl ilgi pastāvēs.

2. Swedbank arī saviem klientiem Smart-ID dod lietot, līdz ar to tur arī diez gan liels skaits salasās. Par reāliem cipariem LV, EE, LT uzjautājām.
    Igauņi, lai par cik lēniem tiek uzskatīsi, mums daudz kur priekšā. 🙂