Jauniešu IT projekts – Talantu laboratorija

Sākumlapa Forumi Citas tēmas Noderīgas saites Jauniešu IT projekts – Talantu laboratorija

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 39 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #155963
    Orākuls
    Participant

    Sveiki!

    Vēlos iepazīstināt ar jaunu projektu IT studentiem un vidusskolēniem, kuri redz sevi šajā nozarē. Projekta mērķis ir atvieglot topošo speciālistus ienākšanu IT darba tirgū.

    Talantu Laboratorijas ietvaros plānots dalībniekiem piedāvāt:

    * prakses iespējas IT uzņēmumos,

    * ēnu dienas, lai iepazītos ar uzņēmumiem,

    * konkursi un olimpiādes,

    * likeIT.lv portāla rīkotie un citi sociālie pasākumi,

    * bezmaksas lekcijas un diskusijas ar nozares profesionāļu piedalīšanos,

    * informācija par talantiem potenciālajiem darba devējiem.

    Vairāk info – https://www.likeit.lv/talentlab/about

    Kā redzat “notikumu” sadaļā, aktīvi informējam jauniešus par IT notikumiem un iespējām Latvijā.

    Projekts vītero twīterotājā – @Talent_Lab

    Palūgšu atbildēt uz augstāk redzamo jautājumu. Talantu Laboratorijas ietvaros plānojas pirmā lekcija/seminārs ar speciālistu piedalīšanos, un labprāt dzirdētu tautas viedokli – Kurš topiks tad šķiet aktuālāks? 🙂

    #282399
    Crow
    Participant

    CUDA un DirectCompute. Kthxbai.

    #282400
    Orākuls
    Participant

    Paldies tiem, kas nobalsojuši un arī izteikušies Atļaušos pacelt topiku uz augšu – varbūt ir vēl kādam kas sakāms.

    #282401
    root
    Participant

    Labākie draugi – LU, RTU, RISEBA. Ar to arī viss par šo projektu ir pateikts- lieka laika un informatīvās telpas bojāšana 🙂

    #282402
    Orākuls
    Participant

    Un iemest kādu nepamatotu/nekonkrētu viedokli nav laika izšķiešana un telpas bojāšana? 😉

    #282403
    root
    Participant

    Nepamatots un nekonkrēts? Parādi man vienu aktīvu lektoru/profesoru no jebkuras no šiem valsts vislielāko melu perēkļiem ar vismaz 5 gadus ilgu praktisku pieredzi nozarē. Pseido-zinātniski darbi un pseido-pētniecisks darbs neskaitās.

    Konkrēts jautājums- ko cilvēkam spēj iemācīt šādi zirga galvas, kuri teoriju apguvuši pagājušā gadsimta 80. gados un studentiem vēl joprojām pasniedz informātikas arhaismus bez praktiska un ar ļoti minimāli teorētisku pielietojumu? Atbildi vari paturēt pie sevis.

    Praksē studentus nevēlas ņemt tāpēc, ka tik pat labi iespējams paņemt kādu no ielas. Efekts būs tas pats.

    #282404
    Anonīms
    Neaktīvs

    root: cilvēki, kuri pasniedz aktuālas lietas, nevis paskāli:

    * RTU ITI Grabis ( Axapta, BizTalk, utml, ko, visticamāk, nebūs lietojis ).

    * LU doktorantūras ~83. gada meitene, kas pasniedz javu, servletus, hibernāti. Ko, visticamāk, nebūsi lietojis.

    * LU sestdienas IT vadībniekos pasniedzējs. Visu laiku mācīja flašu – praktiskie un tā. Tā kā turp dodas arī cilvēki, kuriem dzīvē ir viss, izņemot papīru, tad ir informēts par svaigākajām lietām. Š ogad plānoja pasniegt arī Silverlight pamatus. Jo kolēģis aizgāja un aizrāvās diskusijā lekcijas laikā + iespaidīgu prezentāciju parādīja un apstāstīja.

    #282405
    root
    Participant

    Aktuālas lietas. Aha.Axapta aka ms dynamics un biztalks ir ms kārtējie karotes projekti.

    Flash- outdated & dead. Silverlight – outdated, dead, unsupported.

    Verzas jaunskungs izskatās ir vēl viens mūsu neiznēsātās izglītības upuris, imho vai tu proti sajūgt nopietnu menedžējamu mākoni, vai tu proti nobalansēt lampas masīvu, vai tu proti nobalansēt orākli, postgre, mysql? Vai tu proti rakstīt failseifas web aplikācijas? Un vissvarīgākais- vai tu proti motivēt savu kodu, paskaidrot un pamatot, kā tas darbojas un vai to kāds pirks? Un kam tas pie velna vajadzīgs? Nē. Neproti.

    Un ar to “visdrīzāk neesi lietojis” bišķi lēnāk.

    #282406
    Anonīms
    Neaktīvs

    root: ja jūties aizskarts par to, ka atļāvos zināt, ka Tev tuvāks ir C#, nevis Java, tad piedod – mērķis bija uzskaitīt lietas un to pielietojumus + to aktualitāti, nevis kādu aizskart. Par uzbraucieniem par ‘izglītības upuri’ – sāc betonu kopēt?

    Kolēģis bankām programmējās – tur lietojot arī BizTalk. Saku – liela ir iespējamība, ka to neesi izmantojis. Taču redzesloka paplašināšanai noder ļoti labi, turklāt nav “20 gadus vecs” un Firstdata to uzskata par plusu. Kaut kur kļūdos? Esi lietojis? Tad tā arī pasaki, nevis streso.

    Axapta – Tieto, piemēram, izmanto. Spēj pabarot simtiem darbinieku. Tātad biznesā pielietojams. Darbinieki ir vajadzīgi. Tas, cik resursrijīga ir tehnoloģija un cik “moderns” ir tas vai cits darbs salīdzinājumā ar citām lietām – tās jau ir gīku sarunas.

    Hibernāte – tā dzīvo apakšā daudzām valsts iestāžu/apdrošināšanas firmu/finanšu iestāžu sistēmām. Nemaz jau tik ļoti tās neatšķiras, ja tiek taisītas pēdējā laikā. Starp citu, darbiniekus firmas šajos mēnešos rauj viena otrai nost ar varu.

    Tās, lūk, ir lietas, ko māca LU/RTU, tiek pielietotas biznesā un varu parādīt ar pirkstu, kur un kā. Un varu parādīt ar pirkstu uz cilvēkiem, kuri velk uz priekšu lielo biznesu IT lietas un to pielieto.

    Tā kā +/- no root tekstiem esmu sapratis, ar ko Tu nodarbojies, tad arī atzīmēju – neesmu dzirdējis, ka Tu būtu kaut ko tādu pieminējis kā savu pieredzi. Bet uzņēmumi par tām lietām lielas naudas maksā Š ODIEN. Un tas nav 10 gadus vecs suņa sūc no sērijas “visual javascript”. Gribēji paziņot, ka, augstskolas māca pilnīgu sviestu, kam simtu gadu nav pielietojuma un kas neļauj no rītdienas sākt pelnīt naudu no mājām un raust ļemonus,atšķirībā no 3 gadiem, kas pavadīti web izstrādē? Nu tad tā arī pasaki, ar piebildi “nekomentēt”, ja nevēlies uzklausīt citus viedokļus.

    #282407
    root
    Participant

    Tu liec man smaidīt. Izcelšu pērles:

    “Kolēģis bankām programmējās – tur lietojot arī BizTalk. “

    “Firstdata to uzskata par plusu”

    “Axapta – Tieto, piemēram, izmanto. Spēj pabarot simtiem darbinieku. “

    “Hibernāte – tā dzīvo apakšā daudzām valsts iestāžu/apdrošināšanas firmu/finanšu iestāžu sistēmām. ”

    “Tās, lūk, ir lietas, ko māca LU/RTU, tiek pielietotas biznesā un varu parādīt ar pirkstu, kur un kā. Un varu parādīt ar pirkstu uz cilvēkiem, kuri velk uz priekšu lielo biznesu IT lietas un to pielieto. ”

    Tu, draudziņ, neko neesi sapratis. Nozarē, diemžēl esi nulle. Ja vēlies turpināt diskusiju, varam sarunāt klātienē nepiesārņojot forumu ar tēmām, par kurām ne tev, ne lielai daļai šejienes iedzīvotāju nav nojēgas.

    Starp citu, nozares robežas nebeidzas līdz ar Latvijas robežām. Ja pašmāju komēdijkantori kaut ko lieto, un vienalga cik viņiem vietējās autoritātes un cik tik pat tupu un bezjēdzīgu darbinieku- nenozīmē, ka tehnoloģija ir atzīstama un vēlama ārpus šīs bedres robežām.

    Es veidoju ne tikai web aplikācijas. Es probably spēju izveidot praktiski jebkuru aplikāciju praktiski jebkurā valodā praktiski jebkurā platformā. Tas, kam dodu priekšroku ir cits jautājums. Parunāsim, kad būsi uzproofitojies līdz tam ārpus paplukuša studenta čībām. 🙂

    #282408
    Anonīms
    Neaktīvs

    ak, dies`.

    sākās ar

    * prakses iespējas IT uzņēmumos,

    * ēnu dienas, lai iepazītos ar uzņēmumiem

    Beidzās ar

    * algota darba strādnieki ir nulles. Studenti vispār mīnusā.

    Varbūt izlem, par ko vēlies diskutēt – par studentiņiem, kuri grib saprast, kas nozarē ir aktuāls un pieprasīts,

    vai arī būšanu krutākajam un visvis-cost-effective kantorim, kurš gatavs meklēt valsts/privāto kantoru pasūtījumus, konkurēt ārā esošos kantorus, piedāvājot realizāciju viņu biznesa procesiem vienā personā un par lētākām naudām. Un ja to svaigs bakalaurs to nespēj, tad skola saks.

    Tās ir stipri dažādas lietas.

    >> Tu liec man smaidīt. Izcelšu pērles:

    >> “Hibernāte – tā dzīvo apakšā daudzām valsts iestāžu/apdrošināšanas firmu/finanšu iestāžu sistēmām. ”

    Apsveicu – Tu, šķiet, esi atklājis kādu apkārtceļu, kā 12gadīgs puika var realizēt biznesa prasības, neko nezinot no tehniskā viedokļa.

    Nav ko mācīties realizēt sistēmas un pēc tam konkrētas biznesa prasības ar kaut kādiem tur C#+MSSQL+whatever frontends / PHP+My/PostgreSQL vai Java+Hibernate+Oracle/PostgreSQL+GWT – tā vietā vajag vai nu iet pareizajā skolā (kur neko tādu nemāca, bet māca viskautko krutāku, jo parastās skolas, kur to māca, izrādās, nav gana labas), vai arī piedzimt par programmētāju.

    Tad no 12 gadiem var sākt ” veidot praktiski jebkuru aplikāciju” bez pieredzes. Man liekas, ka Tev šī ideja ir jāsāk pārdot wannabe IT speciālistiem -ar labu mārketingu tā lieta varētu aiziet.

    Brīnumkursi – pārsteidz pasauli ar savām prasmēm, veltot tam tikai 1 dienu nedēļā!

    Garlaicīgi kalt IT lietas? Pārspēj pat pieredzējušus IT speciālistus, revolucionārā veidā apgūstot visu bez piepūles!

    Atslēga uz IT pasauli ir šeit – rullē darba tirgū pāris mēnešu laikā!

    Paskaidroju – LU ir iespēja studentiem pavingrināties, veidojot sistēma sar normālu freimvorku – tā, ka cilvēki mācās realizēt prasības, nevis API kaļ no galvas. Lai pēc tam varētu piešauties dažādiem MVC freimvorkiem, Hibernate+JSP ir tīri foršs sākums. Ja gribi un ir laiks – taisi sistēmas pēc tam uz veselībām! Sev, kaimiņam, pašvaldībām .. whatever. Kuram PHP, kuram performanci gribas un Java ir gana ērta.

    Esmu vienpersoniski projektējis un pēc tam realizējis dažādas biznesa prasības uz PHP, C#, javas tagad sporta pēc javas priekš androīdiem, arī malvāres ir taisītas. Bet ne jau vienā gadā to apgūst, ne jau bez prakses to iemācās. Un skolā, taisot praktiskos darbus/kursadarbus un orientējoties uz konkrētām prasībām, tīri labi var “iesist roku”. Par klāsteriem – nav bijusi vajadzība. To ir darījuši sisadmini, kamēr es programmējos. Optimizācija – jā, ir veikta. Failsafe web aplikācijas – sisadmini Xen diriģēja. Klāsterus varu atšķirt manuāli un izlasīt kā taisa – 2 rokas ir, galva ir.

    >> “vai tu proti motivēt savu kodu, paskaidrot un pamatot, kā tas darbojas un vai to kāds pirks? Un kam tas pie velna vajadzīgs? Nē. Neproti.”

    Tu šobrīd jauc kopā 2 lietas – programmētājus-sistēmanalītiķus, kas taisa lietas atbilstoši biznesa prasībām UN seilus/mārketinga cilvēkus, kas iet pie klientiem un rāda prezentācijas ar smaidīgiem cilvēkiem, kādēļ risinājums ir visforšākais. Pirmais ir, ar visu klienta esošo softu izķidāšanu, provaideru iztaujāšanu un integrācijas risinājumu plānošanu, pa punktiem noskaidrojot, kas viņiem ir un kā nav, bet seilu darbu apstaigājot plašu klientu loku “mums ir kaut kas jums, varbūt noderēs” gan neesmu darījis.

    #282409
    root
    Participant

    Taču es saku. Satiekamies, es, 12 gadīgs puika un tu programmēšanas un bis tehnoloģiju lielmeistars nule 09. gadā no RTU izbēdzis. Un padiskutējam ap ko lietas šodien grozās. Gudri irst par sagõglētam tēmām ekrāna otrā pusē spēj katrs tupiķis.

    #282410
    daGrevis
    Participant

    Atceros, kā Roberts gribēja satikties ar Elviju. Nobijās un neatnāca… 😀

    #282411
    Orākuls
    Participant

    Ja drīkst zināt – kur (macību iestāde) pats root sāka savu IT gājienu?

    #282412
    aoma
    Participant

    Roberts ir no laukiem, savā ciemā viņš bija pirmais puisis – Rīgā vien no daudzajiem. Pie tam aborigēni uz viņu skatās no augšas, tāpēc šī cenšanās parādīt visiem savu ES ES ES.

    Puika vēl jauns, ar laiku varbūt arī prāts radīsies un sapratīs, ka ar negatīvo var sadzīvot tīri labi, nevajag kost visiem, kas uzreiz neatzīst tevi par ģēniju.

    Arī fantasts mums viņš ne pa jokam 🙂

    #282413
    Anonīms
    Neaktīvs

    Ok, es izfantazēju gan to, ka Seesam iekšējās, gan Latvenergo iekšējās, gan arī Lattelecom autsorsētās valsts iestāžu sistēmas, gan arī Tieto banku sistēmas griežas uz orākles un javas, daļa uz hibernātes un GWT. Tieto draudzene daudzus gadus strādā, pārējās sistēmas darbā redzu – te tās reāli top. C.T.Co pēdējo reizi, kad biju uz pārrunām, arī Java+GWT teicās lietojam, par datu līmeni neatceros. Bet nu to viņi arī noteikti izfantazēja.

    Tā ka tas viss ir izdomāts un Eiduks ar savu orākli + LU pasniedzēji ar savu javu+hibernate māca muļķības, ko biznesā pielietot nevar. Tiesa kas tiesa – nestrīdēšos. Jauku dienu!

    starp citu, te bija daudz mierīgāk, kad parakstījos vienkārši kā “usver”, nevis ar traukiem.lv profilu un bildīti. Laikam bildes tracina biedrus 😀

    #282414
    elvisburdajs
    Participant

    Kāds pieprasījums, tāds piedāvājums. Daļēji tas ir MS lobijs, bet daļēji valsts iestādēs vienkārši izvēlēts populārāks/universālāks variants (ja runā par javu) un viņiem nav ne laika vai vēlēšanās ķēpāties kamēr viss iet. Universitātēm arī ir izdevīgi mācīt to kam ir noiets, nevis to kas vislabāk strādā. Par lielu naudu tiek sapirktas dažādas licences, ataicināti vieslektori no MS kas jaunajiem censoņiem ”atvieglo izvēli” un izskalo smadzenes.

    Studenti kā Oskars lieki netērē laiku pētot efektīvākos variantus, izmācās to ko prasa un pēc tam labi pelna. Kamēr tādi kā root visu izķidā sīkās niansēs un ir lielāki inovatori (nesaku ka arī studenti nevar būt spējīgi uz inovācijām). Nav jēgas strīdēties..

    aoma, Labāk būt tādam rūgum podam kā tu un čortoties forumos visu dienu, vai ne? 🙂

    #282415
    aoma
    Participant

    Fiziski neciešu plātīzerus, kuri, ja vien kaut kādā šaurā jomā ir maķenīt gudrāki par vidējo aritmētisko, tūlīt sāk mētāt “baigos specus” un visus pārējos uzskata par absolūtiem nejēgām, vienalga, vai tā ir IT joma vai zābakspodrinātāju sacensības.

    #282416
    Anonīms
    Neaktīvs

    ak, dies`.

    Un vēl viens, kurš “augstskolas” uzskata nevis par iespēju paplašināt redzesloku, bet gan bezsmadzeņu radījumu kalvi – ej tādā, un nekas nebūs jāzina, nekas nebūs jāprot. Sēdi un atkārto “Micro$oft r0x”, iemācies klikot ar peli ekrānā, un tev maksās algu ne par ko. Jā, kā tad. 😀

    Un pastāsti, lūdzu, Elvi – kas tad šobrīd vislabāk strādā? PHP+MySQL – tāpat kā pirms 9 gadiem, kad tādā vidē rakstīju savas pirmās web aplikācijas un Tev bija 10 gadi, bet Robertam – 12? Inovatori tālu tikuši? Ir pirmās terabaitīgās datubāzes, kas darbojas 5x ātrāk un stabilāk uz 100$ hārdvāres un 1/10 uzturēšanas izmaksām? Kur ir tās inovācijas? Savs bizness, virs 50% darba standarta web sistēmas un pirksti gaisā – tādas?

    Savulaik studējot pārveidoju EUSO java e-paraksta bibliotēku savādākai lietošanai nekā tas bija paredzēts un sasienot ar PHP sistēmu – puse liba PHP, puse Java. Vebā, bez failu sūtīšanas šurpu-turpu, kas tagad notiek pat ar WebDAV ieviešanu. Ieviests, aprakstīts maģistra darbā, aizstāvēts, cilvēki lieto. Par līdzīgu risinājumu vēl šodien neesmu Latvijā dzirdējis. Lūdzu, jaunieši – jums ir iespēja visu e-paraksta sistēmu uztaisīt 5x efektīvāku! Visu XAdES pārrakstīt foršāk un inovatīvāk! Bet sāksies galvas kasīšana – kas ir xades?? noteikti kaut kāds monopolistu brīnums, ko skolās māca un kas noteikti saks! Fui, pē! Un pirksti gaisā. 😀

    #282417
    elvisburdajs
    Participant

    Oskar, Nešaubos ka tev ir liela pieredze, tomēr nenoliedz ka Microsoft ietekme tomēr ir diezgan liela.

    Kas attiecas uz e-parakstu ne vienu reizi vien esmu dzirdējis cik daudz pūļu ir ielikts tajā sistēmā, bet vai reāli to kāds izmanto? Izskatās pēc jauna standarta (veida kā parakstīt/aizsargāt dokumentus) kas tā arī nav spējis ieiet apritē, iespējams es maldos.

    Par webdaviem un xadesiem man nav tik dziļas zināšanas lai varētu aģitēt, bet nešaubos ka Robis tagad ņems un ceps augšā efektīvāku sistēmu (atstāšu tos jautājumus viņa ziņā)! 😀 Kāpēc lai tu pats sev nepierādītu un neuztaisītu ko efektīvāku par esošajiem izstrādes rīkiem?

    aoma, Karma ceļ produktivitāti, vai tad tu arī dažkārt nemīli palielīties? Un vispār jāprot ar katru atrast kopīgu valodu un lekšanās vairs nenotiks.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 39 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā