Nedari internetā otram to, ko negribi, lai kāds izdara Tev reālajā dzīvē

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas PR Nedari internetā otram to, ko negribi, lai kāds izdara Tev reālajā dzīvē

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #157818
    shady
    Participant

    Tā bija tikai viena no atziņām jauniešu forumā „Cieni sevi un citus internetā!”, kas 5.februārī tika organizēts Vispasaules drošāka interneta dienas ietvaros un pulcēja vairāk kā 200 jauniešus no visas Latvijas.

    Mūsdienu sabiedrības komunikācijas paradumi, cieņa interneta vidē, tēla veidošana, valoda, interneta vides likumi – par šīm tēmām sabiedrībā populāri tehnoloģiju un mediju eksperti moderatora Reiņa Zitmaņa vadībā runāja ar jauniešiem, liekot vienādības zīmi starp uzvedību virtuālajā pasaulē un reālajā dzīvē. Cieņa internetā ir kā labas uzvedības vadmotīvs, kas apliecina mūsu izglītību, dzīves uztveri, prioritātes un pašvērtējumu. Viens no populārākajiem Latvijas blogeriem Artūrs Mednis lika aizdomāties par sava tēla veidošanu mediju vidē, runājot kā iespējamais darba devējs un ar piemēriem parādot, cik pieejama informācija par jums kļūst brīdī, kad sākat komunicēt internetā un, ko tā liecina par jums. Saturs, ko mēs katrs radām internetā, ir paliekošs, nemaināms un interpretējams, tādēļ draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks aicināja jauniešus kļūt par atbildīgiem interneta satura veidotājiem, gūstot popularitāti ar pašu radītu saturu – dziesmu, video, blogu, u.c., nevis tikai lieloties ar vizuālo tēlu vai šokējošiem izteicieniem. Tāpat viņš deva padomu jauniešiem neveicināt savu popularitāti caur citu sāpēm. Savukārt LNT žurnālists Oskars Lepers jau vairākus gadus seko līdzi jauniešu valodai sociālajos medijos un, domājot par jauniešu reputāciju, aicina viņus neizmantot savstarpējā sarakstē nepareizu angļu valodu, bet labāk kopt latviešu valodu un mācīties izteikties tajā.

    Citējot A.Medni: „Facebook ir 3. lielākā valsts pasaulē, apvienojot vairāk kā miljards iedzīvotājus. Katrā valstī ir likumi, kas iedzīvotājiem jāievēro, un valsts lepojas ar gudriem, atbildīgiem pilsoņiem”.

    Ar foruma laikā gūtajiem iespaidiem un atziņām dalījās arī paši jaunieši:

    Zane: sapratu, cik patiesībā liela nozīme ir tam, ko rakstam un publicējam savos sociālo tīklu profilos, jo to var redzēt visā pasaulē. Ir tik daudz lietu, kuras izliekam internetā, bet neaizdomājamies, kādas tam ir sekas. Es ar savām ziņām internetā veidoju savu reputāciju, tāpēc laikam šovakar veikšu „pavasara tīrīšanu” savos sociālo tīklu profilos. Citiem jauniešiem, kas šodien nepiedalījās forumā, iesaku padomāt, ko jūs darat un ko ievietojat internetā, jo, iespējams, tas var kaitēt jūsu nāktonei.

    Līva: dzīvē sasniegs kaut ko cilvēki, kuriem būs labas prasmes gan reālajā, gan virtuālajā vidē, tāpēc vajag sabalansēt savas aktivitātes.

    Mārtiņš: interesanti bija uzzināt, ka pēc 5 gadiem vairs nevajadzēs CV, bet pietiks ar kontu Twitterī vai profilu sociālajos tīklos, jo darba devēji vairāk vērtēs manas aktivitātes internetā. Un laikam jau tā ir taisnība.

    Kate: vienas dienas laikā guvu daudz vērtīgus padomus, kā piemēram – vienmēr jāpiedomā, vai mans profils nerada nepareizu priekšstatu par mani. Uzvedībai virtuālajā vidē nevajadzētu atšķirties no uzvedības reālajā dzīvē.

    Roberts: skaidrs ir viens – mēs paši varam padarīt interneta vidi labāku, vajag tikai gribēt, un mūsu drošība internetā ir atkarīga tikai un vienīgi no mums pašiem.

    Madara: šodien sapratu to, ka iepriekš maz zināju par interneta izmantošanu, kaut arī pašai šķita, ka visu jau zinu. Š is pasākums ir viens no labākajiem un noderīgākajiem, ko pēdējā laikā nācies apmeklēt.

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_jauniesi_dross_internets_1.png[/img]

    Artūrs Mednis pārrunā ar jauniešiem, kurš kuru ietekmē vairāk – sociālie mediji tevi vai tu sociālos medijus? Reiņa Zitmaņa vadībā jaunieši analizē esošās soiālās platformas un izveido nākotnes socciālo mediju.

    [img]https://notepad.lv/userpix/29_dross_internets_1.png[/img]

    Jaunieši prezentē grupu darba rezultātus

    Š…emot vērā pozitīvās atsauksmes par šādu pasākumu lietderību, sabiedrības izglītošana ir Net-Safe Latvia Drošāka interneta centra izvirzītā prioritāte, un dažādas aktivitātēs turpināsies arī 2013. gadā.

    Informācija par Drošāka interneta dienas norisi un aktivitātēm Latvijā atrodama mājas lapā http://www.drossinternets.lv

    Par Drošāka interneta dienu

    Drošāka interneta diena ir daļa no globālās iniciatīvas, izglītojot bērnus un jauniešus par drošāku interneta lietošanu, to organizē Insafe tīkls un INHOPE asociācija ar Eiropas komisijas Safer Internet programmas atbalstu: http://www.saferinternetday.org.

    Par Net-Safe Latvia Drošāka interneta centru

    Centra darbību nodrošina Latvijas Interneta asociācija ar partneriem Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un Latvijas Pašvaldību mācību centru. Galvenie darbības virzieni ir sabiedrības, īpaši bērnu un jauniešu izglītošana un informēšana par galvenajiem riskiem internetā un kā no tiem izvairīties, nodrošināt uzticības tālruņa 116111 darbību, kā arī nodrošināt iespēju sabiedrībai http://www.drossinternets.lv mājas lapā ziņot par nelegālu interneta saturu un pārkāpumiem internetā.

    https://www.salidzini.lv/affiliate/search.php?aff=notepad.lv&q=router&cn=30&type=list” frameborder=”0″ width=”570″ height=”220″>

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā