Itty Bitty – mikro web lapu serviss bez hostinga

Dropbox viceprezidents Nicholas Jitkoff atvēris ļoti interesantu servisu Itty.bitty.site, kas ļauj izveidot web mikrolapas, kuras sastāv tikai no viena vienīga URL un nekā vairāk.  Atvērtais kods publicēts vietnē GitHub. Nekādu hostingu vai domēna vārdu nevajag – adrese vienkārši tiek ievietota soctīklos vai esošās lapās. Mikrolapas saturu kompresē ar LZMA algoritmu, kuru mēs pazīstam no 7zip arhivatora. Iegūto saturu pievieno URL adresei aiz # simbola, kuru parasti lieto, lai fiksētu pārlūka ritināšanu konkrētā punktā. Šos datus nesūta uz serveri, līdz ar to privātums garantēts. Pēc būtības visa lapa ir gara URL adrese.

Šeit būs šādas mikrolapas fragments – vienkārši manis ātrumā uzrakstīta 1 rindkopa testam.  Minētais fragments aizņem ap 600 baitiem un ir nedaudz formatēts. Izpētot iespējas, noteikti varētu uzradīt arī ko skaistāku. Maksimālais  apjoms atkarīgs no vietas, kur gatavojamies šo URL ievietot. Vidējā web lapa atbalsta ap 2 KB garas adreses, kamēr tviterī var līdz 4 KB, bet Chrome pārlūkā uz Mac – pat līdz 10 KB. Jārēķinās, ka lapā varēs iekļaut apmēram 1 standarta Word lapu ar tekstu bez formatējuma. Ja ir vēlēšanās – var lietot HTML kodu teksta uzpucēšanai, bet tas samazina maksimālo apjomu. Kad klikšķinām uz šāda URL – Itty bitty serveris dod komandu pārlūkprogrammai dekompresēt un parādīt datus, kas notiek tikai ar lokālajiem līdzekļiem. Uz pašu serveri neko nesūta.

Kādiem mērķiem labāk izmantot Itty bitty servisu – pats autors nevarēja pateikt. Uz sitiena nāk prātā vairāki varianti: zinātnisko terminu izvērsti skaidrojumi, dziesmu teksti mūzikas lapās, garāki ziņojumi tviterī, un, protams, reklāma, reklāma, reklāma. Minētajā vietnē iespējams saņemt ne tikai URL, bet arī QR kodu, kuru tāpat var nosūtīt kādam.

 

 

Dalies :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Atbildēt

Jaunākie apskati
Tev varētu interesēt