NASA kosmiskais internets

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas NASA kosmiskais internets

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #147600
    ReB00t
    Participant

    [imgl]https://www.nasa.gov/templateimages/redesign/modules/header/header_logo.gif[/imgl]

    NASA ir veiksmīgi pabeigusi pirmā tālākā kosmosa komunikāciju tīkla testēšanu, šis tīkls ir modelēts pēc Interneta parauga un radīts, lai nodrošinātu drošus sakarus starp daudzveidīgām kosmiskajām misijām.

    NASA Reaktīvās Virzīšanās laboratorijas (Jet Propulsion Laboratory) inženieri izmantojot speciālu programmnodrošinājumu Disruption-Tolerant Networking (DTN), ko varētu tulkot kā pārrāvumnoturīgs tīkls, pārsūtīja dučiem kosmosa attēlu no un uz NASA zinātnisko kosmisko kuģi, kas atrodas vairāk kā 32 miljonus km no Zemes.

    [img]https://jpl.nasa.gov/images/internet/20081118/internet-browse.jpg[/img]

    Tas ir pirmais solis pilnīgi jaunas kosmosa komunikāciju sistēmas, Starpplanētu Interneta, radīšanā“, teica Adrians Hūke (Adrian Hooke), komandas līderis un kosmosa datortīkla arhitektūras, tehnoloģijas un standartu vadītājs NASA galvenajā mītnē, Vašingtonā.

    Starpplanētu internetam jābūt pietiekami spēcīgam, lai spētu izturēt aiztures, traucējumus un pārrāvumus. Traucējumi var rasties brīdī, kad kosmosa kuģis aiziet aiz planētas vai arī kad notiek saules vētras. Laiks, lai nosūtītu vai saņemtu datus no Marsa ir no 20 min. līdz trīsarpus stundām. Tieši tāpēc nepieciešams protokols, kas spētu nodrošināt datu apmaiņu šados apstākļos.

    NASA un Vints Cerfs (Vint Cerf), Google viceprezidents, sadarbojās 10 gadus, lai izveidotu jaunu protokolu. DTN informācijas pārraidei izmanto savādākas metodes kā pierastais TCP/IP. Atšķirībā no TCP/IP, DTN nepieņem, ka starp punktiem ir stabils un nepārtraukts savienojums. Ja patreiz nav iespējams nogādāt paketes saņēmējam, tad tās nepazūd, bet gan tiek uzglabātas mezglā, līdz ir iespējami stabili sakari ar citu mezglu. Tādējādi tiek nodrošināta garantēta informācijas piegāde.

    Mūsdienās vadības komandai ir nepieciešams manuāli ieplānot katru saiti un ievadīt komandas, kas norāda kādus datus, kad un uz kurieni sūtīt“, teica Leigs Torgersons (Leigh Torgerson), DTN Eksperimentu Operāciju Centra vadītājs, “Ar standartizētu DTN tas viss var notikt automātiski“.

    Dažu gadu laikā Starpplanētu Internets varētu padarīt iespējamas daudzas jaunas kosmiskās misijas. Sarežģītas misijas ar vairāku nolaižamu, mobilu un orbītā esošu kosmoskuģu izmantošanu būs vieglāk vadīt caur Starpplanētu Internetu. Tas nodrošinātu uzticamus sakarus arī astronautiem uz Mēness.

    Avots:1

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā