Atkal kaislības: mazgadīgie nedrīkstēs sēdēt "draugiem.lv" un FB

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Atkal kaislības: mazgadīgie nedrīkstēs sēdēt "draugiem.lv" un FB

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #162273
    samurajs
    Participant

    Š ā gada pavasarī Eiroparlaments pieņēma regulu, kas nosaka, ka Eiropas Savienības teritorijā sociālajos tīklos drīkst reģistrēties tikai personas no 16 gadu vecuma. Izņēmumi būs pieļaujami tikai ar elektroniskā veidā sniegtu vecāku atļauju. Dalībvalstīm pieļaujams samazināt vecuma cenzu līdz 13 gadiem, bet nav zināms, vai parlamentārieši tērēs savu laiku šādiem niekiem. Kā raksta LSM.lv, pašmāju soctīklā draugiem.lv reģistrēti 60 000 lietotāju vecumā no 10 – 14 gadiem, savukārt aptuveni 30 tūkstoši ir vēl jaunāki.

    Maija Katkovska, Latvijas Interneta asociācijas Net-Safe Latvia “Drošāka interneta centra” vadītāja atklāj, ka lielākā daļa jauniešu savas gaitas internetā uzsāk jau 8 gadu vecumā. Vecumā no 9-10 gadiem jau 76% ir izveidoti savi profili sociālajos tīklos. Savukārt populārākā ierīce virtuālā satura piekļuvei ir mobilās ierīces – viedtālruņi, planšetes u.c. Piemēram, 9-16 gadu vecumā tās izmanto 57%. “Vienlaikus tikai reti kurš bērns zina, kā uzlikt drošības uzstādījumus. Tieši tāpat kā vien retais apzinās, ka atstāj aiz sevis “digitālas pēdas” – foto vai ierakstus, ko pēc tam vērtēs potenciālais darba devējs u.tml.,” viņa norāda.

    Regula, kurai ir likuma spēks, jāievieš līdz 2018. gada maija beigām. Pārejas periods paredzēts, lai izstrādātu kontroles mehānismu, kas neļautu mazgadīgajiem iekļūt aizliegtajos portālos. Tāds sociālais tīkls kā draugiem.lv jau ir satraucies, jo pārkāpumu gadījumā paredzēts sods līdz pat 2% no gada apgrozījuma vai 1,5 miljoni EUR.

    ”Tehniski tur nav absolūti nekādu problēmu. Mēs varam pie cilvēku reģistrācijas paprasīt, ja viņš norāda, ka viņš ir jaunāks par 16 gadiem, ka viņam ir jāaizpilda ailīte, kurā tiek paprasīta vecāku atļauja – vai tas ir vecāku profils, vai tas ir vecāku e-pasts, kuram mēs sūtīsim lūgumu apstiprināt, ka viņš piekrīt tam, ka viņa bērns ir reģistrēts. Tā varētu būt kāda anketa vai kas tamlīdzīgs, bet pagaidām mēs nezinām īsti, ko mums ieviest, lai tas būtu derīgs un atbilstošs šīm regulas prasībām,” klāsta draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks.

    Diezgan reāli, ka pašmāju sociālo tīklu arī sakārtos atbilstoši Eiropas prasībām. “Draugiem.lv” ielūgumu sistēma ļauj labi kontrolēt tur reģistrētās personas. To gan nevar teikt par globālajiem servisiem kā Facebook, Twitter, Instagram un veselu rindu citu. Tajos var brīvi atvērt jebkuru profilu skaitu, norādot minimālo vecumu 13 gadi. Vienīgā kontroles iespēja ir citu lietotāju sūdzības par konkrēto personu.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_okids_1.jpg[/img]

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā