Džeikobs Millers: Kāpēc mēs uzbāžamies lietotājiem ar METRO flīzēm?

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Džeikobs Millers: Kāpēc mēs uzbāžamies lietotājiem ar METRO flīzēm?

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #159400
    samurajs
    Participant

    Microsoft UX izstrādātājs Džeikobs Millers (Jacobs Miller) portālā Reddit sniedzis apjomīgu skaidrojumu sakarā ar daudziem netīkamo Windows 8 METRO lietotāja saskarni. Pamatiemesls ir nepieciešamība nodrošināt iespēju lietot Windows tiem, kuru datorzināšanas ir ļoti zemā līmenī, vai kuriem to vispār nav. No otras puses, jānodrošina arī atbilstošas iespējas advancētiem lietotājiem. Millers vēlējās ieviest skaidrību, kāpēc pie Windows 8 startēšanās palaižas tieši flīžu ekrāns.

    METRO – tā ir satura patērētāju zona. Tā veidota iesācējiem, kuriem vajadzīgs pārbaudīt Facebook, apskatīties fotogrāfijas, vai, piemēram, ielādēt selfiju Instagramā. Tā radīta Jūsu jaunākajai māsai, kas neko nejēdz no datoriem, vectētiņam, kam vispār nav jausmas, kā rīkoties ar šo dīvaino murķi, un mammai, kurai interesē tikai ābolu pīrāga receptes. Tā ir vienkārša, saprotama, un risina vienu (bet tikai vienu!) uzdevumu vienkāršā veidā.

    Pirms Windows 8 ar METRO saskarni pieredzējušie un nepieredzējušie lietotāji (satura radītāji un patērētāji) bija spiesti lietot vienotu darba vidi. Tas ir tāpat kā iznomāt smokingu, kuram jāder daudziem cilvēkiem. Bet, kamēr uz vieniem tas izskatīsies kā uzliets, citi izjutīs diskomfortu. Lai kādu funkciju mēs vēlētos pievienot Windows, tai jābūt pietiekami vienkāršai, lai saprastu iesācēji, un pietiekami sarežģītai, lai būtu noderīga advancētiem lietotājiem. Ļoti, ļoti daudz funkciju tāpēc nav iekļautas Windows sastāvā.

    Š…emsim kaut vai vairāku darbvirsmu atbalstu, ko pieredzējušie lietotāji jau prasa vairāk nekā 10 gadus. Tā ir gan OS X un Linux, pat OS/2 Warp. Bet Windows tā nav. Katru reizi, kad mēs to pievienojām un testējām, nepieredzējušie lietotāji apjuka. Bet šī ir skaitliski daudz lielāka auditorija nekā OS X un Linux lietotāji. Tāpēc arī no šīs funkcijas atteicāmies un nācās ciest advancētiem datorlietotājiem.

    Mūsu rokas bija sasietas, bet klienti palika neapmierināti ar īrētiem smokingiem. Un mēs izdarījām? Mēs sadalījām viņus divās grupās: iesācējos un pieredzējušos. Un izveidojām viņiem divas nodalītas telpas. Visiem iesācējiem piedāvājām vienkāršu un saprotamu vidi METRO, kurā skatīt mājdzīvnieku fotogrāfijas, bet profesionāļiem saglabājām klasisko darbvirsmu.

    Kāpēc tad METRO ielādējas noklusēti? Tāpēc, ka iesācēji praktiski vienmēr atrodas ierastajos rāmīšos. Ja mēs uztaisītu agrāko ierasto darbvirsmu ar Start pogu kā noklusējumu, viņi nekad nesasniegtu piena upes ar ķīseļa krastiem. Š ie iesācēji tā arī paliktu sākumpunktā. Tāpēc mēs nolēmām viņus iestumt.”

    Noslēgumā Džeikobs Millers pastāstīja, ka tagad, kad ir METRO, arī profesionāļi kļūs apmierināti. Nu Microsoft var bez bažām pievienot sarežģītas inovācijas, kuras pieejamas tikai no desktopa. Tās netraucēs tiem, kuri nepietiekami pārvalda datoru. Pie tam jāturpina darbs arī pie METRO – tātad uzreiz divās frontēs.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_windows_8_desktop_1.jpg[/img]

    Pirmavots

    #306544
    shadow118
    Participant

    No tā paša reddita bik zemāk vēl bij laba frāze – “Windows 7 couldn’t have existed without the lessons we learned from the mess that was vista. Xp couldn’t have existed without 2000. Hopefully Windows 9 will be a solid refinement on all this.”

    #306545
    Aldis
    Participant

    Cilvēks kas vai nu nav saskāries ar tiem kas kanpi peli bakta, vai atkal kārtējās aptaujas veicis ķeksīša pēc lai pašam būtu taisnība.

    N-tie cilvēki kopš Windows 8 iznākšanas man ir jāapmāca kā lietot tās flīzes, kuras finālā arī neadvancētie jūzeri nelieto, jo tās flīzes uzskata par vēl trakāku murgu kā parastais desktop, klikšķis uz ikonas, un palaižas ko vajag. Tas pats ar Skype – cilvēkiem tiek uzspiests pie lejupielādes lietot MetroUI skype. Ar maziem burtiņiem apakšā aprakstīts kur vilkt skype desktop versiju…

    Bij pat galējība ka dažš labs netīšām iesperoties ne tajā flīzē pat bij restartējis datoru lai tiktu atpakaļ sākuma izvēlnē. 😀 Nezināja kur un kā iziet.

    Metro vide ir pateicīga tam lai tur varētu izvietot reklāmas, ko arī MS un ražotāji arī dara – sanāk nopērc jaunu datoru, un vēl stundiņu jāpasēž kamēr visu to drazu izmēž ārā. Nesen saskāros ar pārīti Samsung-iem. Tiem nāk līdzi tik daudz drazas – tajā pašā metroUI.

    #306546
    shadow118
    Participant

    Par to nezināšanu kur spiest, tagad (nesen uzinstalēju 8.1) tjip salikuši pop-up ar bultiņām, kur ko spiest un bīdīt. Tik problēma tāda, ka tās stulbās bultas nepazūd, kamēr neizdara to, kas tur rakstīts (ko nemaz nevar izdarīt, ja nav touchscreen) 😀 Slēdzies no Metro uz Desktop, vienalga liels kvadrtāts visam priekšā.

    Kā pagaidu risinājumu atradu, ka var atvērt Task manager un restartēt Explorer, pastāvīgs risinājums itkā ir šitas – https://www.thewindowsclub.com/disable-windows-8-1-help-sticker-notifications (ja nu vēl kāam ir šī problēma)

    #306547
    system32
    Participant

    Totāls cirvis ir tas,kas nemāk pierast un loģiski izpriest kur un ko spiest pāris klučos un nu tad piedod man, bet tad sēdi nah savā pagātnē.

    Cik retardētam būtu jābūt lai nesaprastu ko un kā spiest. Paņem pāris stundas pasēdi pie tā PC, izspaidi visu ko vajag un miers.

    Un tā intereses pēc – cik daudz tie brēcēji izmantoja parasto start? Stabili tikai tādēļ, lai izslēgtu PC vai log-off.

    Un tur tak tik skaidri un gaiši viss ir rakstīts, kas ir kas.

    Nemāk lietot un brēc,ka sūds. Prezi arī pirmajā reizē nezināji kā uzvilkt, nezināji kur spiest un kā vilkt. lohatroni

    #306548
    Nelabojams
    Participant

    Es mazliet pasekoju savām rīcībām (uz win7). Pieņemu, ka mani paradumi datorvidē nav unikāli un to var attiecināt uz pietiekami lielu skaitu lietotāju. Darba vides konfigurācija apmēram sekojoša: pamata lietojamie instrumenti (MS Word, Excel, Poweroint, Ä¢IS softs, Gimp, Skanneris, OCR, pasts, neta pārlūks) atrodas tāskbārā. Pāris lietas (Google Earth, Foobar) kā ikoniņas uz galda. Visādi vieweri, CD rakstītājs palaižas paši, kad vajag. Pirmajā mirklī bija doma – abet tiešām, kāda krāna pēc tā start poga ir vajadzīga? Un tomēr – katru dienu vairākus desmitus reižu noteikti: Notepad, Calc, diska un sistēmas sakopšanas rīki, vēl pusducis dažādu sīkumu, kuri pārslogotu tāskbāru, kurus nevajag pārāk bieži, bet tomēr šad un tad. Un tas viss atrodas zem Start pogas… Jājautā, kur to vispār vēl visu var salikt? Nuja, shortcut’u veidā kādā folderī uz darba virsmas… a nafig? Tas pat nav start pogas ekvivalents, jo, piemēram, Notepadam uzreiz var dabūt lietoto failu sarakstu un no tā izvēlēties vajadzīgo.

    P.s. ābolveidīgo rīkjoslu ekrāna apakšā nepiedāvāt, man no tās nelabi paliek.

    #306549
    Athlons
    Participant

    heh… neesmu bļaustījies dikti par flīzēm, droši vien tāpēc, ka nav sanācis aktīvi lietot… kaut kāda tur RC versija, laikam neskaitās… bet…

    es laikam tiešām esmu retards… man uz desktopa stāv tikai īsceļi, kas ved uz pietiekami svarīgām mapēm…

    visus programmu īsceļus meklēju zem starta, turklāt regulāri… un… man tas IR ērti…

    #306550
    shadow118
    Participant

    Izmēģinājuma nolūkos izslēdzu uzinstalēto start menu, ko biju lietojis kopš pārgāju uz W8 (tagad jau 8.1). Man gan programmu un spēļu īsceļi glabājas divās mapēs uz desktopa. Start pārsvarā biju lietojis, lai tiktu pie Control panel, vai biežāk lietotajām progām un lai izslēgtu kompi. W8.1 uz starta pogas uzspiežot labo taustiņu ir pietiekami daudz ikdienā nepieciešamo lietu. Kopš tur pielika izslēgšanas opciju, tad vairs nav jātaisa 4 klikšķi lai izslēgtu kompi, kas arī ir ērtāk (salīdzinot ar W8.0). Pašā Metro īpaši nelienu, bet start menu trūkums pagaidām traucē mazāk nekā likās

    #306551
    Participant

    Lietoju Windows 8.1 uz portatīvā, kompi lietoju darbam un ikdienai. Veco Start izvēlni nelietoju. Nesaku, ka tagad ir labāk, bet nesaku, ka sliktāk. Nesaprotu šo cepienu par Metro vairs. Atzīšos, agrāk neticēju, ka būs man ērts tas jaunais Metro, bet tas tāpēc, ka atsauksmes lasīju šeit.

Tiek skatīts 9 ierakstu – 1 līdz 9 (no 9 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā