Pieaugusi iedzīvotāju aktivitāte e-pakalpojumu izmantošanā

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas PR Pieaugusi iedzīvotāju aktivitāte e-pakalpojumu izmantošanā

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #157037
    shady
    Participant

    Latvijas iedzīvotāji aizvien biežāk izvēlas pakalpojumus sniegt un saņemt elektroniski. Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) un portāla http://www.latvija.lv dati liecina, ka 2012.gada pirmajos septiņos mēnešos augusi e-pakalpojumu popularitāte gan privātpersonu un uzņēmumu vidū, gan valsts un pašvaldību iestādēs. Valsts un pašvaldību pakalpojumu portālu http://www.latvija.lv ir lietojuši vairāk nekā 258 tūkstoši iedzīvotāju.

    “Latvijā pieaug e-pakalpojumu piedāvājums un kvalitāte, līdz ar to veidojas arī pozitīva sabiedrības attieksme pret šo pakalpojumu izmantošanu. Jau šobrīd iespēja un prasmes elektroniski izmantot visus tos pašus pakalpojumus, ko reālajā vidē, ir būtisks nosacījums uzņēmēju konkurencei un iedzīvotāju ērtībām. Nākotnē e-pakalpojumi iegūs aizvien lielāku nozīmi,” saka Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

    VRAA dati liecina, ka vasaras mēnešos, biežāk lietotais e-pakalpojums bijis „Elektroniskā pieteikšanās studijām pamatstudiju programmās”, kas šogad sasniedzis 181 759 lietošanas reizes. Portālā http://www.latvija.lv izmantoto e-pakalpojumu vidū otra populārākā bijusi dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana, ko iedzīvotāji izmantojuši 68 649 reizes. Trešais populārākais pakalpojums ir “Mani dati” iedzīvotāju reģistrs (62 633 reizes). Aktīvi iedzīvotāji izmantojuši arī informāciju par prognozējamo vecuma pensijas apmēru (44 060 reizes). Populārāko e-pakalpojumu vidū ir arī pārbaude, vai persona ir deklarēta norādītajā adresē, valsts fondēto pensiju shēmas (pensiju 2.līmeņa) dalībnieka konta izraksts, dokumenta pārbaude Nederīgo dokumentu reģistrā un valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi.

    Arī valsts un pašvaldību iestādes aizvien aktīvāk izmanto e-pakalpojumus. Viena no plašāk izmantotajām ir elektronisko iepirkumu sistēma (EIS). Tajā preču piegāžu skaits 2012. gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 200%, salīdzinot ar 2011. gadu, savukārt, darījumu summa ir pieaugusi par 95%, sasniedzot 7 602 191 latu.  2012.gada pirmajā pusgadā EIS preču iegādei izmantojušas vairāk nekā 80% valsts un pašvaldību iestādes.

    AS RIX Technologies, kas izstrādājis vairākus no šobrīd populārākajiem e-pakalpojumiem, tostarp EIS un dzīvesvietas deklarēšanu portālā http://www.latvija.lv, izpilddirektore Inguna Pede uzsver, ka e-pakalpojumi parāda, ka ne tikai biznesa sektora, bet arī valsts pārvaldes iestāžu attālināti nodrošinātie pakalpojumi ir iedzīvotājiem interesanti un vajadzīgi. “IKT jomas attīstība maina arī valsts pārvaldes darba metodes. E-pakalpojumu un e-pārvaldes attīstība rada iespējas vienlaicīgi piedāvāt labāku servisu iedzīvotājiem, būtiski paaugstināt  efektivitāti un samazināt pakalpojumu sniegšanas un saņemšanas izmaksas. Tai pat laikā līdz šim ir bijusi izplatīta tendence e-pārvaldi un e-pakalpojumus attīstīt, vadoties no iestādes, nevis gala lietotāju vajadzību perspektīvas. E-pakalpojumu popularitātes un pielietojamības palielināšanās Latvijā apliecina, ka šī pieeja ir mainīta un iestādes pašlaik piedāvā virkni saistošu un gala lietotājiem patiešām ērtu un nepieciešamu pakalpojumu,” skaidro I.Pede.

    Elektronisko pakalpojumu veicināšana ir arī LIKTA izstrādātās IKT nozares prioritāšu hartas mērķu vidū. Hartai atbalstu izteikušas jau vairāk nekā 20 NVO un darba devēju organizācijas, vadošās augstskolas, nozares uzņēmumi un valsts iestādes. Tā iezīmē sešus prioritāros virzienus, kuros nepieciešams strādāt turpmākos 5 gadus: informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā izglītoti un ar e-vides infrastruktūru aprīkoti iedzīvotāji, moderna e-pārvalde, uz informācijas un komunikācijas tehnoloģijām balstīta konkurētspējīga uzņēmējdarbības vide, aktīva labklājība un ērti pieejams kultūras mantojums.

    https://www.salidzini.lv/affiliate/search.php?aff=notepad.lv&q=austinas&cn=15&type=list” frameborder=”0″ width=”570″ height=”220″>

Tiek skatīti 1 ieraksti – 1 līdz 1 (no 1 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā