Ātrā palīdzība kaujiniekam Rembo

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Ātrā palīdzība kaujiniekam Rembo

Tiek skatīts 6 ierakstu – 1 līdz 6 (no 6 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #147646
    samurajs
    Participant

    [imgl]https://notepad.lv/userpix/28_dbac02logo_1.jpg[/imgl]Jau pagājušā gadsimta 80. gados ASV un Krievijas zinātnieki sāka pētīt problēmas un izstrādāt tehnoloģijas, kā ātri atgriezt ierindā ievainotos kareivjus. Visbīstamākais ievainojumu gadījumos ir stipra asiņošana, ar ko karalauka apstākļos tikt galā ir praktiski neiespējami.

    Protams, arī miera laika dzīvē, it sevišķi katastrofu medicīnā, šādas tehnoloģijas būtu neaizstājamas un izglābtu daudzas dzīvības.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_104686_1.jpg[/img]

    ASV speciālistiem izdevās radīt unikālu tehnoloģiju DBAC (Deep Bleeder Acoustic Coagulation), kas ar ultraskaņas vilņu palīdzību liek asinīm ievainojuma vietā sarecēt, un asiņošana apstājas. Tas notiek, ar ultraskaņu sakarsējot asinis no 70 līdz 95 grādiem precīzi noteiktā punktā. Lai precīzi konstatētu asiņošanas vietu dziļākajos slāņos, tiek lietots jau sen pazīstamais Doplera efekts: izstaro īsus ultraskaņas impulsus ar fiksētu frekvenci un uztver atstarotos. Intensīvas asins plūsmas rezultātā mainās atstaroto impulsu frekvence.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_104687_1.jpg[/img]

    Liels tehnoloģijas pluss ir tāds, ka ultraskaņa iedarbojas tikai uz ievainojuma vietu, nekādi neietekmējot apkārtējos audus un orgānus.

    Tagad zinātnieki pūlas izgatavot DBAC aparātus reālos apstākļos lietojamā veidā – tie varētu būt kā žņaugi vai manšetes, ko uzliek uz ievainojuma, un svarīgi, lai tos lietot varētu arī bez speciālām priekšzināšanām.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_104684_1.jpg[/img]

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_dbac02_2.jpg[/img]

    Pagaidām DBAC ierīces eksistē, bet vairāk atgādina portatīvos datorus. Ierīces ir sarežģītas, lai ar tām strādātu – ir jābūt speciālistam.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_104685_1.jpg[/img]

    Avots

    #186355
    kuukums
    Participant

    Gaidām mašīnas aptieciņā..

    #186356
    DMG
    Participant

    Interesanti tikai vai viņš arī tiek galā ar stipru asiņošanu un smagiem ievainojumiem 😕

    #186357
    samurajs
    Participant

    Pēc apraksta ir tā, ka ja kājā saķēris lodi – fiksi aptur asinis, pārsien, un kareivis skrien karot tālāk (lodi kaut kad vakarā izvilks). Ja ir smags ievainojums – gulēs kaut kur krūmos, līdz varēs aiztransportēt. Bet par to varbūt izdzīvos.

    Ja loģiski – venozo asiņošanu varēs apturēt gandrīz vienmēr. Smagu arteriālo – diez vai. Nepagūs pat atnest aparātu, kad džeks jau būs iztecējis sauss…

    #186358
    DMG
    Participant

    Teorētiski jau mūsu laikā vairs neviens nekaro ar parasto pistoli, bet automātiskajiem ieročiem, kas nozīmē, ka brūces var būt daudzas un diez vai tu kkur paskriesi ar piemēram 6 lodēm tavā ķermenī. 😀

    #186359
    samurajs
    Participant

    Mjā… esmu šaudījies ar Kalašņikovu savā laikā un jāsaka, ka būs grūti džekam iebarot 6 lodes no 50 m reālos lauka apstākļos. Stenda šaušanā pa 1 šāvienam tas daikts ir precīzs, bet kārtām šaujot lēkā kā velns 🙂

    Tad jau bīstamākas granātas vai bumbas, bet tur jau tā vai tā maltā gaļa 😀

Tiek skatīts 6 ierakstu – 1 līdz 6 (no 6 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā