Firefox pāriet uz daudzprocesu sistēmu

Sākumlapa Forumi Notepad.lv IT ziņas Firefox pāriet uz daudzprocesu sistēmu

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 17 kopumā)
  • Autors
    Ieraksti
  • #161261
    samurajs
    Participant

    Uzreiz brīdinu, ka daudziem nepatiks Mozillas plāni drīzumā pārtaisīt pārlūku Firefox pēc Chrome “ģīmja un līdzības”, kur katrai atvērtajai cilnei ir atsevišķs izolēts operētājsistēmas process. Lielākā daļa Firefox lietotāju par būtiskāko pārlūka plusu uzskata visai iespaidīgo un daudzpusīgo paplašinājumu klāstu. Bet tagad tam būs beigas, jo vecais add-onu API vairs netiks atbalstīts.

    [img]https://notepad.lv/userpix/28_fox_1.png[/img]

    Projekts Electrolysis, kurš paredz atsevišķus procesus cilnēm ar sandboxing, uzradās jau 2009. gadā, bet lielāko daļu laika atradās pusiesaldētā stāvoklī. Iemesls – nekādi nevarēja sadraudzēt to ar esošo paplašinājumu API. Tagad laikam drošība un smilškastes kļuvušas par prioritāti, un nolemts add-onus upurēt.

    Līdz šim Firefox paplašinājumus varēja rakstīt katrs, kurš prata programmēšanas valodas C++, JavaScript, Java u.c. Ar abstrakcijas slāņa XPConnect palīdzību kodi tika pārvērsti XPCOM API saprotamā veidā. Jaunais API WebExtensions sapratīs tikai Javascript un HTML. Līdzīgu jau lieto Chrome, Opera, un gatavojas arī Edge. No vienas puses šādi vieglāk programmēt add-onus, bet ne visām vecā XPCOM iespējām atradīsies piemēroti ekvivalenti.

    Praksē viss notiks šādi: paplašinājumi, kurus to īpašnieks būs pārprogrammējis atbilstoši jaunajām prasībām, turpinās darboties, bet visi vecie jaunajās Firefox versijās vienkārši tiks atslēgti. Vēl pirms WebExtensions ieviešanas obligātā kārtā palaidīs ciparparakstu sistēmu, līdz ar to no novembra mēneša drīkstēs lietot tikai oficiālos paplašinājumus.

    Mozilla Blog

    #319584
    Crow
    Participant

    Tie, kas vēl joprojām lieto Firefox, to dara tieši un tikai tāpēc, ka tas nav Chrome. Značit tagad atlicis tikai dzinēju nomainīt uz Webkit un tad, lai jods jūs parauj, IE6 laiki ir atgriezušies, vēsture atkārtojas.

    Addoni bija vienīgais Firefox spēks, citu tam sen jau kā nav. Jūtot kā market share krītas dēļ pašu hroniskas neizdarības un tizluma, jamie izlēma padoties zemākajam kopsaucējam ātrāk kā Opera. Bet ticiet, ka tas beigsies vienādi – ar kaunpilnu sakāvi.

    #319585
    Raivix
    Participant

    Rādās, ka sāksies cīņa starp Chrome un Edge, jo FF ir zaudējis visas savas labās īpašības. Mazais RAM patēriņš tiešām bija viens no lielajiem FF plusiem, jo uz veca dzelža FF daudz labāk darbojas nekā Chrome.

    #319586
    Aldis
    Participant

    Tā mode katrai cilnei un add-onam ņemt savu procesu vsp. būtu jāaizliedz…. Nekas ātrāk tādējādi nestrādā, katrs process ņammā krietni vairāk. Par drošību runājot, arī nekas diži drošāks nepaliek, tieši otrādāk – sainficēts Chrome ar AdWāri, to visu čupu vēl nosinhronizē ar Gūgļa serveriem, un šad tad, lai tiktu vaļā no tām zarazām, jāreseto pilnībā viss ko var noresetot – pat bezmaz to, ko nevar… =]

    #319587
    msh
    Participant

    Jā, bet lai pārlūks, kurš ir kā viens process, būtu daudzmaz lietojams, tam jābūt 64 bitos, bez 32 bit 2 GB ierobežojuma…

    #319588
    Aldis
    Participant

    Es tiešām brīnos, ka jau gadu desmits apritējis, un 64bit sistēma šajā periodā nav itin nekas neparasts, vai novitāte, joprojām pārlūki, un n-tās programmas tiek turētas tikai un vienīgi uz 32bit supporta… Kaut ko jau mozilla vienu brīdi attīstīja 64bit versiju, šķiet tas viss noplacis, un kompilācijas veido 3. pušu izstrādātāji…

    #319589
    ruukjis
    Participant

    Quote:

    …bez 32 bit 2 GB ierobežojuma…


    Kur tu kaut ko tādu esi izracis?

    #319590
    E-500
    Participant

    Firefox tik pat labi var uzlīmēt savu logo uz ÄŒromes un beigt ākstīties, šī pakaļ-skriešana ir nožēlojama. Jaudīgie addoni, kuri varēja modificēt Firefox visneiedomājamākajos veidos bija viens no svarīgākajiem argumentiem kādēļ lietot šo pārlūku.

    #319591
    Crow
    Participant
    #319592
    Ralfie
    Participant

    va-ta-fāk?!

    #319593
    msh
    Participant

    Kur es esmu izracis? Gan esmu lasījis ko līdzīgu tam, ko vārnis iemeta, gan arī pieredzējis praksē ar īsto operu, kuras process atdūrās pie 2 GB un pēc tam sāka nežēlīgi bremzēt. Pēc hromizēšanās šādas problēmas vairs nav – nu tā vietā hrompera spēj norīt visus 8 gigus rāmja.

    #319594
    ruukjis
    Participant

    Nu Lapsa ir /LARGEADDRESSAWARE, bet nu jā… 8gigi… Cik porno lapas vienlaicīgi jāatver, lai kaut ko tādu dabūt?.. Nē, nopietni, kas jādara, lai pārlūks ēstu virs 1GB (Un tas zem win7, kurš dala resursus pa labi, pa kreisi)?

    #319595
    msh
    Participant

    Es nelietoju sivēnu, ja tu neesi pamanījis 🙂

    Kas jādara? Jālieto internets. Š obrīd rāmja aizpildījums ir 6 gigi, pārlūks izmanto starp 4-5 – vaļā 55 tabi. Tā es internetu lietoju vismaz 5 gadus – tikai īstā opera bija reizi dienā jāpārstartē, jo pēc apmēram diennakti ilgas darbības šī savilkās līdz tiem 2 gigiem un sāka bremzēt.

    #319596
    Crow
    Participant

    Jālieto AdBlock…

    #319597
    msh
    Participant

    Lietoju.

    #319598
    Crow
    Participant

    Tur arī mūsu problēma. Tas svoločš norij kā minimums pusi no dotā apjoma. Nu es par ABP konkrēti, nevis uBlock vai citiem. Nav sanācis tos vieglā svara variantus pienācīgi pārbaudīt… kamēr ūdens mutē nesmeļas, you know.

    #319599
    MeistarsUnVergs
    Participant

    Izskatās ka pasaule paliks bez normāla web brauzera. Kas tad vairs paliek – Palemoon, Konqueror? Chrome ir sūds un legālais spyware, gluži tā pat kā spaiss ir legālā narkotika.

Tiek skatīts 1 ieraksts (no 17 kopumā)
  • Jums ir jāpieslēdzas sistēmai, lai varētu komentēt šo tēmu.
Jaunākais portālā